27 septembrie: Ziua Strivește o Cutie de Conservă

 Ziua Strivește o Cutie de Conservă din 27 septembrie este dedicată an de an educării despre importanțreciclării, care ne ajută să ne conservăm viața și resursele naturale ale planetei prin reducerea deșeurilor și scăderea consumurilor de energie mai ales din mediul urban. 


Istoria acestei zile a început, poate, când Napoleon a oferit marele premiu de 12.000 de franci oricărui putea inventa o metodă de prezervare a hranei perisabile folosită de armata pedestră și cea navală. Secole mai devreme, oamenii își conservau mâncarea prin metode tradiționale, precum sărarea și uscarea. În 1809, cofetarul și producătorul de bere Nicolas Appert a inventat o metodă de conservare a alimentelor în sticle și borcane etanșe față de aer. În 1810, inventatorul și neguțătorul britanic Peter Durand și-a patentat propria sa metodă de utilizare a cutiilor de conserve de fier acoperite cu un strat de cositor și, prin 1813, a furnizat mari cantități de hrană conservată astfel forței navale regale.    


27 septembrie: Ziua Strivește o Cutie de Conservă

În vreme ce invenția lui Appert a pavat drumul spre conserve, Durand a fost orientat către crearea procesului de conservare al mâncării din zilele noastre. În SUA, Thomas Kensett și Ezra Daggett au patentat în 1825 folosirea de plăci de cositor, și au vândut cărnuri, fructe și legume conservate. În anii 1860, producerea de cutii de conserve a devenit mecanizată, dar abia în 1938 a apărut pe piață cea dintâi băutură tip "doză", pentru berea de ghimbir Clioquot Club. În 1967, Coca-Cola și Pepsi au popularizat utilizarea de cutii pentru băuturi din aluminiu reciclabil, rezistente la rugină și mai ușoare. 


Deși reciclarea nu a fost, inițial, foarte răspândită, primele fabrici de reciclare a recipientelor din aluminiu au început să opereze, în 1904, în Chicago. În 1970, anul în care s-a inaugurat Ziua Pământului, reciclarea cutiilor de aluminiu și oțel a ajuns mai populară și acceptată pe larg, în special odată cu popularizarea centrelor de cumpărare a cutiilor goale. 


26 septembrie: Ziua Mondială a Migranților și Refugiaților


Manufacturarea unei de cutii de aluminiu din cutii reciclate consumă cu 95% mai puțină energie și produce cu 90% mai puține emisii dăunătoare în comparație cu fabricarea cu fabricarea uneia din materiale brute. 


Lucruri interesante despre reciclarea cutiilor de aluminiu


- Consumatorii cumpără în prezent băuturi nealcoolice în cutii de aluminiu de 4 ori mai mult decât în sticle de plastic și de 38 de ori mai puțin decât în sticle de sticlă. 


- De când a început reciclarea, consumatorii au câștigat peste 10 de miliarde de dolari prin returnarea lor la cele 10.000 de centre de colectare. 


- Energia consumată prin reciclarea unei cutii de aluminiu este îndeajuns pentru a furniza curent electric unui televizor timp de două ore. 


27 septembrie: Ziua de Apreciere a Strămoșului

27 septembrie: Ziua Strivește o Cutie de Conservă 27 septembrie: Ziua Strivește o Cutie de Conservă Reviewed by Diana Popescu on septembrie 26, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.