3 iunie: Ziua Muntelui Chimborazo

 Ziua Muntelui Chimborazo este celebrată anual pe 3 iunie. Deși nu este cel mai înalt pisc de pe planetă, muntele Chimborazo se evidențiază prin a fi cel mai înalt punct de pe pământ. Este un stratovulcan inactiv din lanțul muntos aflat în Cordiliera Occidentală al Anzilor din Ecuador. 


Ziua Muntelui Chimborazo sărbătorește, așadar, cel mai distanțat punct față de centrul Terrei și spiritul alpinismului.      

                                             

3 iunie: Ziua Muntelui Chimborazo

Pentru mult timp, Chimborazo a fost considerat cel mai înalt munte din lume. Și, asemeni, Everestului, mulți alpiniști au încercat să-i cucerească piscul. Chiar dacă nu este cu adevărat cel mai ridicat vârf montan de pe pământ, are un rol important în geografia planetei noastre. Este unul dintre cele două puncte cheie care au ajutat la determinarea formei reale a Terrei. O echipă din Laponia, împreună cu Misiunea Geodezică Franceză a adunat date de pe acest munte, stabilind, astfel, că pământul nu este o sferă ci, mai curând, un sferoid turtit. 


2 iunie: Ziua Națională a Italiei


Timp de decenii, alpiniștii au atentat să urce muntele, fiind provocați de înălțimea sa, pantele sale neregulate și răul de înălțime. În 1880, Edward Whymper l-a escaladat cu succes, fiind primul om care a cucerit Chimborazo. Alexander van Humboldt a urcat muntele în 1.802 până la 5.8766 de metri. 


Ziua Muntelui Chimborazo este sărbătorită pentru a onora progresul semnificativ pe care oamenii l-au făcut în geografie și cartografie. De asemeni, este dedicată importanței notabile a piscului în identitatea Ecuadorului. 


3 iunie: Ziua Dragostea Cucerește Totul


3 iunie: Ziua Muntelui Chimborazo 3 iunie: Ziua Muntelui Chimborazo Reviewed by Diana Popescu on iunie 02, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.