Dictionar de vrajitorie - Litera T


-Tabard - Roba rituala in magie.

-Tabu - Obiect interzis sau practica interzisa.

-T'ai Chi - Sistem de exercitii de invatare a regularizarii respiratiei , relaxarii si meditatiei.

-Talisman - Obiect incarcat cu puteri magice sau supranaturale , transmise purtatorului.

-Tarologist - Ghicitor in cartile de tarot.

-Tarot- Pachet de carti folosit in divinatie , originar , se pare , din Egiptul antic.In mod traditional , exista 78 de carti , impartite in Arcana Majora si Arcana Minora.

-Taseografie - Practica de divinatie / "citire" in frunze.

-Taseomantie - Arta de a citi viitorul in frunze de ceai si in cafea.A evoluat din practicile evului mediu de a "citi" in ceara topita sau in plumb topit.

-Taumaturgie - Forma de magie folosita penru influentarea evenimentelor din viata de zi cu zi , pentru protejarea casei , sanatatii , calatoriilor , etc.

-Telepatie - Forma de transmitere directa , nemijlocita a gandurilor.

-Templu - Spatiu sacru destinat unor activitati religioase sau magice.

-Teurgie - O uniune magica a umanului cu fortele divine , precum cea care are loc in incantatie.

-Thelemic - Referitor la Thelema sau la orice sistem metafizic/magic centrat pe Dragoste si Vointa.

-"Toata-puterea" - Termen folosit ca referinta la marea forta sau sursa a vietii din care fac parte Zeul si Zeita.

-Traditie a zanelor - 1.Traditie Wicca practicata de Victor Anderson , Gwydion Pendderwen si invataceii lor. 2.Practica Wicca derivata din invataturile lui Starhawk , numita uneori New Fairy.

-Traditie Alexandriana - Traditie religioasa Wicca initiata de Alex Sanders din Anglia (decedat in 1988).Traditia alexandriana este o ramura a religiei Wicca gardneriana , incluzand , totodata , practici din : Cabala , religia clasica si egipteana , magia ceremoniala si din invataturile lui Aleister Crowley.Aceasta traditie a devenit cea mai populara in Anglia datorita deschiderii sau accesibilitatii sale.

-Traditie Algard - Traditie religioasa Wicca fondata de Mary Nesnick , in New York , la inceputul anilor 1970."Cartea umbrelor", specifica acestei traditii , cuprinde influente din Wicca gardneriana si Wicca alexandriana.

-Traditie americana - Traditie izvorata din Wicca gardneriana , fondata de Ed Fitch si alti gardnerieni din California de sud , la sfarsitul anilor 1970.Numita , uneori, si Mohsiana , aceasta religie este constituita ritualurile gardneriene la care au fost adaugate ceremoniale originale.

-Traditie arcadiana - Religie cu tendinte masculinizate de adorare a zeului cu coarne , mai putin sexista decat Wicca Dianica.

-Traditie britanica - 1. Traditie Wicca cu doua ramuri principale : una cuprinzand vechi traditii apropiate de religia gardneriana (excluzand , insa , traditiile familiale) si cealalta , avand ritualuri si ceremonii britanice care nu sunt legate de Wicca gardneriana. 2.Oricare dintre traditiile vechi britanice , incluzand traditiile familiale stravechi si cele bardice.

-Traditie celtica - Straveche traditie celtica practicata de Gwynne Thompson (decedata in 1987) , asemanatoare traditiei welse, la care s-au adaugat ritualuri specifice gardneriene.La origini , traditie de familie din sudul Wales -ului , transmisa in SUA prin Nova Scotia.

-Traditie Dianica - 1.Religie exclusiv feminina care respinge conceptul "zeului-barbat" , dedicandu-se adorarii unice a Zeitei.Numita dupa Diana , zeita virgina a vanatorii . 2.Vechea traditie dianica.Traditie specific englezeasca a vrajitoriei , care o onoreaza pe zeita Diana , avand multe puncte comune cu Wicca gardneriana.A fost adusa in SUA de catre Morgan McFarland, Mark Roberts si Sybil Leek .3.Noua traditie dianica a fost fondata de Z. Budapest si alte feministe moderne.Contine o structura rituala laxa si un mic grup de "invatatoare" care incurajeaza spontaneitatea membrelor.Cele mai multe adunari dianice accepta numai femei , alte grupari permitand numai accesul membrelor lesbiene.

-Traditie ereditara - Traditie vrajitoreasca transmisa in aceeasi familie , din generatie in generatie.Membrii acestui tip de magie pastreaza de obicei secretele familiale , preferand sa practice magia singuri sau in cadrul familiei.

-Traditie Gardneriana - Traditie Wicca initiata de Gerald Gardner cu sprijinul lui Doreen Valiente si al altora , intre anii 1940-1950.Religie de origine celtica , cu ritualuri specifice sudului Angliei , incorporeaza ritualuri si idei filozofice preluate in parte de la Charles Leland , autorul volumului "Aradia - Cartea vrajitoarelor".In SUA exista trei mari miscari derivate din Wicca gardneriana : ramura Long Island , cea din Kentucky Line si Donna Cole .

-Traditie Isiana - 1.Traditie Wicca fondata in Texas de catre o mare preoteasa Wicca din Anglia si un magician ceremonial Cabala.Religie inspirata de credintele egiptene , contine un sistem de invatare si initiere bazat pe "arborele vietii" cabalistic. 2.Traditie fondata in Canada ,apropiata de cea englezeasca , constituita din uniunea unor grupari precum Isis-Artemis si Isis-Urania. 3.Traditie pagana initiata de catre "Credinciosii lui Isis" , originara din Irlanda.

-Traditie Neo-Gardneriana - Traditie bazata in special pe bibliografia gardneriana , si nu pe practicile sau ritualurile gardneriene.

-Traditie saxona - Traditie germanica practicata in Saxonia , avand puncte comune cu traditia celtica , cum ar fi venerarea copacilor.

-Traditie samanica - Traditie Wicca foarte individualizata , in care dragostea fata de Zeita este exprimata prin ritmuri de toba si dans.Cele mai multe traditii samanice au surse variate : Tibet , Finlanda , America de Nord , America de Sud , religia celtica.

-Traditie Welsa - 1. Y Dynion Mwyn , ramura americana a traditiei Dynion Mwyn , adusa in SUA in 1966 , de catre Rhuddlwm Gawr, derivata din Tribul Dynion Mwyn din Wales-ul de nord.Caracterizata de accentul pe care il pune pe traditia straveche pe care ar avea-o ( din 1282 , din vremea printului Llewellyn).

-Traditie Wicca - O ramura specifica sau o secta/sectiune a religiei Wicca.

-Tragerea in jos a lunii - Ritual practicat in timpul lunii pline de catre vrajitoare , pentru a se incarca cu energie si a-si uni esenta cu cea a unei zeitati , de obicei cu cea a Zeitei (the Goddess).

-Transmigratie - Credinta celtica conform careia esenta vietii sau a sufletului unei fapturi vii trece odata cu moartea dintr-un invelis sau corp in altul.

-Transvectie - Levitatie sau proiectie a corpului astral.

-"Trecere dincolo" - Ritual practicat la moartea unei persoane apropiate , putand include lumanari , mancaruri si petreceri ,bautura ,discursuri rituale de ramas bun , povestiri.

-Treisprezece - Numarul ghinionului , asociat cu forta raului.Grupurile/adunarile de vrajitori /vrajitoare nu sunt alcatuite din 13 membri , asa cum se crede de obicei , ci dintr-un numar cuprins intre 4 si 20.Multi vrajitori neo-pagani sau wicca considera ca 13 este un numar norocos.

-Triformis - Zeita tripla , precum Hecate, Selune si Diana/Artemis.

-Triplicitate - Sau Triada.Termen folosit pentru a desemna o divinitate avand trei aspecte sau infatisari.

-Triscale - Sau Triskele.Simbol celtic utilizat de druizi pentru a reprezenta numarul sacru trei.Consta dintr-un cerc impartit in trei parti egale de catre trei linii ondulate care radiaza din centru.

-Triskelion - Simbol al sortii/destinului , format din trei triunghiuri suprapuse.Fiecare triunghi are o latura lipsa , ceea ce confera simbolului o impresie de miscare si activitate , de energie in actiune.

-Triunghi - In magie , triunghi cu rol protector folosit pentru a ingloba /contine un spirit , o forma de inteligenta , un demon sau orice alta faptura invocata .

-Tumulus - Movila specifica continand o camera subterana si un spatiu ritual in care au loc ritualurile mortii.


----------------------------------------------------------------------------------

Dictionar de vrajitorie online de la A la Z
A..B..C..D..E..F..G..H..I..K..L..M..N..O..P..R..S..T..V..W..X..Y..Z

-----------------------------------------------------------------------------------

Surse :
A Dictionary of Witchcraft...Glossary of the Craft...Reclaiming: Witchcraft Glossary...Bewitching Ways' Wiccan Glossary...Magic Dictionary Witchcraft Dictionary...Witch's Brew - Witchcraft Dictionary ...Witch's Dictionary...About.com

Copyright © diane.ro
Dictionar de vrajitorie - Litera T Dictionar de vrajitorie - Litera T Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 28, 2009 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.