Oameni fericiti traiesc mai mult !

Am cunoscut odata un om obisnuit dar cu totul iesit din comun. Obisnuit , pentru ca nu stralucea prin inteligenta sau spirit , si nu era in nici un fel vreo celebritate locala.Iesit din comun , intrucat necazurile pareau sa nu se lipeasca de el la fel cum apa nu are aderenta la penele unei rate. Era un batranel simpatic pe care il gaseai de obicei sprijinit intr-un baston pe aceeasi banca din acelasi parc , a carui fata luminata de jovialitate si bunatate parea sa descreteasca fruntile interlocutorilor de ocazie din scuar.Fapt cu adevarat straniu , batranelul nu isi racola cu insistenta "victimele" discutiilor sale comune dar cumva incitante .Trecatorii pareau sa fie atrasi de el probabil din cauza zambetului sau cald si a atitudinii sale de genul "nu ne cunoastem de undeva ?" .In timpul unui dialog banal cu acest om care parea sa te imbie sa iti descarci sufletul , simteai ca devii partas la o fericire simpla si inocenta , sufletul iti capata aripi si iti revenea in minte onestitatea si bucuria de a fi copil. Arareori am avut ocazia de a intalni un asemenea spirit , in care fericirea sa faca atat de bine casa cu batranetea.

Se mai pot oare bucura , in zilele noastre , batranii de viata , mai pot ei sa se lase in voia fericirii atunci atunci cand trec prin atatea lipsuri si frustrari ? Greu de crezut ! Isi mai doresc cei tineri sa aiba o viata lunga in clipele in care constientizeaza nefericirea celor varstnici ? Ma indoiesc ! Trecand insa (daca putem) peste realitatile de aici si acum , se pare ca existenta unei relatii directe intre fericire si o viata lunga a ajuns , in cele din urma, sa fie confirmata de stiinta ...

Relatiile sociale pot fi mult mai importante decat medicamentele atunci cand este vorba despre atingerea unei varste venerabilile ! Aceasta este concluzia unei recente cercetari , o concluzie ce pare a nu avea si acordul pensionarilor de pe plaiurile mioritice. Oricum , prin acest studiu stiintific ni se confirma ca oamenii sociabili nu sunt numai "cei mai fericiti din lume" , dar si cei care se bucura de cea mai mare longevitate.

Julianne Holt-Lunstead de la Universitatea Brigham Young din Utah a condus o echipa de cercetatori in incercarea de a determina importanta relatiilor sociale asupra starii de sanatate fizica. In acest scop au fost luate in calcul 148 de studii despre interactiunea sociala , implicand cercetarea a peste 300.000 de oameni.
Dupa luarea in consideratie a starii de sanatate anterioare si a altor factori, s-a descoperit ca persoanele cu o puternica retea sociala sunt cu 50% mai putin predispuse sa moara prematur , starea de izolare parand sa aiba efecte mai daunatoare asupra sanatatii decat fumatul sau consumul excesiv de alcool. De fapt - un lucru socant- cercatatorii au afirmat ca izolarea sociala este echivalenta cu fumatul a 15 tigari zilnic !


Cauzele acestui fenomen nu au fost tocmai clare pentru echipa condusa de Holt-Lunstead , banuindu-se totusi ca izolarea sociala afecteaza semnificativ sistemul imunitar. In plus , oamenii inconjurati de familie si prieteni sunt adeseori mai responsabili fata de sanatatea lor , fapt ce ii face sa isi asume mai putine riscuri care le-ar putea inrautati starea fizica.


Copyright © diane.ro


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Ce este depresia ? | Simptomele depresiei

10 mituri despre somn si dormit
Oameni fericiti traiesc mai mult ! Oameni fericiti traiesc mai mult ! Reviewed by Diana Popescu on iulie 29, 2010 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.