Darul insultei | O poveste cu talc

Intr-un satuc amarat, uitat de lume, isi ducea zilele un mare razboinic. Desi impovarat de ani, putea inca sa infranga pe oricine il provoca la duel, iar faima lui, imprastiata in toata tara, ii adusese alaturi numerosi discipoli.

Intr-o zi, un razboinic tanar si dornic de afirmare a sosit in sat, hotarat sa fie cel dintai care avea sa il infranga pe faimosul maestru. Forta lui, izvorata din tinerete, era insotita de o abilitate unica de a descoperi si a exploata orice slabiciune a unui adversar. De obicei, el astepta ca rivalul sau sa faca prima miscare, dezvaluindu-si astfel punctul slab, dupa care ataca cu o putere covarsitoare si o iuteala fulgeratoare. Nimeni nu reusise sa reziste in fata lui mai mult de o miscare .

Fara sa asculte povetele ingrijoratilor lui ucenici, maestrul a acceptat cu bucurie provocarea tanarului razboinic. Dupa ce cei doi adversari s-au instalat unul in fata celuilalt, gata de infruntare, nevarstnicul luptator a inceput sa il improaste cu insulte pe maestru. Vreme de cateva ore, el a continuat in acest fel, scuipand si scotand pe gura cele mai groaznice cuvinte de ocara cunoscute pe fata pamantului. Batranul razboinic a ramas insa calm si nemiscat, ca si cum nu ar fi auzit nimic. In cele din urma, tanarului i s-au scurs intru totul puterile si, recunoscandu-se invins, a parasit rusinat locul duelului.

Oarecum dezamagiti ca nu ripostase in nici un fel la atacurile nerusinatului luptator, discipolii s-au adunat in jurul batranului maestru si l-au intrebat: " Cum ai putut indura cu atata demnitate toate mizeriile care ti s-au aruncat in fata? Cum ai reusit sa il faci sa se simta infrant?"

"Daca cineva iti da un dar, iar tu nu il primesti," a spus maestrul , "cui credeti ca ii apartine pana la urma acel dar?"




Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Necazurile si bucuriile vietii | O poveste cu talc

Cum faci fata ispitei ? | O poveste cu talc

In cautarea lui Dumnezeu | O poveste cu talc
Darul insultei | O poveste cu talc Darul insultei | O poveste cu talc Reviewed by Diana Popescu on august 23, 2010 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.