Ritualul daruirii trandafirului - Obiceiuri de nunta

Intre noile ceremonii de nunta importate din traditiile occidentale , mi-a atras atentia una cu un mare potential poetic , dar care , asemeni altor gesturi publice , poate ramane incorsetata in conventional sau sordid. Ritualul daruirii trandafirului , presupunand inmanarea reciproca de catre miri a cate unei roze simbolizand dragostea lor impartasita , se inscrie intr-o serie de ceremonii de nunta precum cea a juramintelor nuptiale , cea a lumanarilor unirii , ceremonia mainilor si ceremonia nisipului.

Ceremonia schimbului de trandafiri se crede a-si avea originea in Roma antica , in acel timp si spatiu florile simbolizand renasterea , dragostea , frumusetea si fertilitatea si jucand un rol esential in traditiile de nunta. Acest ritual continua sa fie popular in Europa occidentala si a devenit din ce in ce mai folosit in SUA.
Pe de alta parte , solemnul gest al daruirii trandafirilor reprezinta o parte importanta a ritualului “stangerii mainii “ (“handfasting”) , un obicei specific stravechilor pagani, dar si neopaganilor din miscarile religioase Wicca si Asatru .
In acelasi timp, gestul inmanarii rozelor este incarcat de simbolismul limbajului florilor , in care daruirea unui singur trandafir se traduce , indeobste , prin simpla si atocuprinzatoarea declaratie “Te iubesc”.

Ritualul modern consta din daruirea reciproca a 2 trandafiri de catre mire si mireasa si are loc , de obicei, dupa schimbul verighetelor si declararea cuplui drept sot si sotie sau inainte de pronuntarea casatoriei. In unele cazuri, aceasta ceremonie include si daruirea de catre miri a cate unui trandafir copiilor unuia din ei sau parintilor lor.

Cel care oficiaza casatoria consfinteste schimbul de trandafiri prin cateva cuvinte semnificative cum ar fi : “ In aceasta zi , v-ati oferit unul celuilalt un inel de casatorie. Aceste inele vor ramane mereu un semn public al juramintelor voastre de dragoste , onoare si respect unul pentru celalalt. Aceasta impartasire de juraminte si inele , dar si atasamentul pe care il aveti unul fata de celalalt , va confera numele de “sot” si “sotie”.Primul cadou facut unul altuia in noua voastra calitate de oameni casatoriti este un unic trandafir , poate cel mai potrivit dar , pentru ca trandafirul este un nepieritor simbol al dragostei , iar un singur trandafir va fi intotdeuna modul cel mai sincer si mai frumos de a spune “Te iubesc” ”.


Copyright © godessdiana88@yahoo.com . 2010

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

Aniversarea casatoriei – Cadouri si simboluri

Simboluri si traditii de nunta in Anglia

Superstitii germane despre nunta si casatorie

De ce se poarta verigheta pe al patrulea deget ? | O legenda chinezeasca
Ritualul daruirii trandafirului - Obiceiuri de nunta Ritualul daruirii trandafirului - Obiceiuri de nunta Reviewed by Diana Popescu on septembrie 11, 2010 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.