Gutuia –Legenda, simbol si superstitie

Gustul inmiresmat , amarui – dulceag – acrisor al gutuii , inspumandu-mi mintea cu parfumurile de toamna si iarna ale magicelor compoturi si dulceturi ale copilariei , imi aduce marturia unor ganduri si sentimente nostalgice dar si tandre totodata.Legenda , simbolurile si superstitiile asociate cu gutuia pot fi usor surprinzatoare , mai ales pentru cei care nu s-au invrednicit sa guste macar o data din acest controversat fruct.

Originara din zona caucaziana si Iran , gutuia pare sa fi fost dintotdeuna pe langa casele si livezile noastre.Numita odinioara , de catre oamenii de stiinta , “Pryus cydonia” , gutuia a fost apoi redenumita , “Pryus cydonia”.

Invatatii care si-au ales drept pasiune buchiseala cartilor sacre ne incredinteaza ca , de fapt , asa-zisele “mere de aur” din gradina din Eden erau , pana la urma, gutui. De asemeni, se spune ca premiul frumusetii , daruit de catre Paris lui Venus ar fi fost o gutuie.Poate acesta este si motivul pentru care zeita frumusetii apare , de multe ori , in picturi, infatisata ca avand intr-o mana o gutuie , adevaratul fruct al Hesperidelor . In cateva scene murale descoperite in Pompei , este zugravit un urs , tinand intr-una din labe o gutuie.Plutarh a mentionat ca gutuia era impartasita de catre tinerii insuratei in prima lor noapte de intimitate.Mireasa, mai ales, trebuia sa ia o inghititura dintr-o gutuie , astfel incat sa isi inmiresmeze respiratia si a se asigura ca este fertila inainte de a pasi in dormitorul nuptial.Acelasi Plutarh, ne povesteste ca proaspetii miri erau tinta unei grindine de gutui , aruncate spre carul lor , de catre participantii la nunta.

Incepand din antichitate , dar si in Orientul Mijlociu , cat si in timpul Evului Mediu din Europa , gutuile au servit drept un simbol al dragostei si fertilitatii , find mereu prezente la ceremonialele de nunta.

Intr-o legenda straveche din Europa occidentala se spune ca femeile gravide trebuie sa manance cat mai multe gutui pentru a se asigura ca vor da nastere unor copii harnici si luminati la minte.

Cu ocazia nasterii unui nou vlastar al familiei, in Croatia si Slavonia , se obisnuia sa se sadeasca un pom de gutui.Atunci cand pomii din toamna dau roada imbelsugata de gutui, se zice , in Turcia, ca va fi iarna indelungata si grea.Nu numai acolo , ci si in Balcani , fructul ambiguu al gutuiului a prilejuit aparitia unor numeroase legende si superstitii asociate cu nasterea si fertilitatea.

Daca aveti de stire despe alte superstitii, traditii si simboluri legate de gutui , astept cu nerabdare sa imi dati de stire !



Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Marul in vraji si farmece de dragoste

Capsunile in legende, superstitii si simboluri

Piersica in legende, superstitii si simboluri
Gutuia –Legenda, simbol si superstitie Gutuia –Legenda, simbol si superstitie Reviewed by Diana Popescu on octombrie 16, 2011 Rating: 5

4 comentarii:

  1. De abia astept sa ma apuc sa fac dulceata de gutui, ieri am ajutat-o pe sora mea sa faca compot de gutui si eu fac dulceata.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu credeam ca exista atatea informatii despre gutuie... =)
    Da, sunt foarte bune gutuile! :D Buna si mancarea de gutui! Ati incercat?

    RăspundețiȘtergere
  3. Personal nu am incercat mancarea de gutui dar am mai auzit de ea.Oricum gutuia eee unul din fructele mele preferate

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.