Jadul – Simbol si semnificatie


Mica broasca testoasa de jad adusa de Mos Craciun straluceste in delicate nuante de verde langa monitorul calculatorului, provocandu-ma de cateva zile sa ii dezleg misterul…

Aureolat de indepartate si exotice mituri, simboluri si semnificatii, jadul este pretuit de oamenire de aproape 7.000 de ani.

In stravechea China, jadul era cunoscut sub numele de “yu”, sau “gema / piatra regala”.Valoarea lui era comparabila cu cea a aurului sau diamantelor din lumea occidentala, duritatea sa il facea ideal pentru mestesugirea unor arme sau unelte, iar frumusetea-i inegalabila era pusa in evidenta in statuete de cult, bijuterii si ornamente ale mormintelor familiei imperiale.
Considerat o piatra ingloband o mare putere spirituala, jadul a fost folosit in ceremoniile rituale din China inca din anii 5.000 i.Hr. Chinezii inzestrau aceasta piatra cu capacitatea de a proteja trupul si spiritul atat al celor vii cat si al celor morti.Multi oameni purtau pandative si decoratiuni din jad fie pentru a se pazi de spiritele rele, fie pentru a-si sublinia statutul social.De asemeni, chinezii obisnuiau sa daruiasca fetelor si fiilor lor bratari de jad avand darul de a le reaminti protectia si dragostea parintilor.
In China, jadul este considerat un simbol al frumusetii si valorii, intruchipand virtutile lui Confucius : curaj, compasiune, modestie, intelepciune si dreptate.

In America centrala, mayasii, aztecii si olmecii puneau jadul mai presus de aur.In Noua Zeelanda, triburi indigene de mauri taiau jadul pentru a-si crea arme si obiecte de cult.Chiar si in Egipt, jadul era vazut drept o gema intrupand pacea interioara, echilibrul si dragostea.
In cultura traditionala coreeana, jadul, personificand politetea si hotararea, avea proprietatile magice de a imbunatati sanatatea, a aduce noroc si prosperitate.Familiile regale coreene utilizau aceasta gema ca simbol al autoritatii si norocului.

Cele mai populare figurine de jad chinezesti sau de sorginte Feng Shui includ pestele (semnificand abundenta), caprioara (purtata, odinioara, de oficialii de rang inalt), piersica (simbol al longevitatii), evantaiul (reprezentand bunavointa), bambusul (denotand mandria), lotusul (semnicand sfintenia), liliacul ( sugerand binecuvantarea), sticla (simbol al sigurantei), dublul Phoenix (reprezentare a propasirii, dezvoltarii), fluturele (avand potentialul de a atrage dragostea sau simbolizand o iubire norocoasa), broasca testoasa (intruchipand puterea, rezistenta, rabdarea si longevitatea).

Se spune ca jadul te poate ajuta sa castigi bani.Pentru a se intampla asa ceva, ar trebui sa iti creezi o atitudine pozitiva fata de bani si sa te vizualizezi folosindu-i in mod creativ si productiv, in timp ce tii in mana dreapta o piatra de jad.De asemeni, atunci cand iei o importanta decizie in afaceri, se recomanda sa folosesti energiile de prosperitate ale jadului tinandu-l mana si contemplandu-l.Pentru a fi aparat fata de accidente si ghinioane, chinezii recomandau sa asezi o vreme o bijuterie de jad intre doua lumanari rosii aprinse, dupa care trebuia sa o porti mereu asupra ta, ca o amuleta de protectie.
Jadul vibreaza in armonie cu Chakra inimii, avand capacitatea de a elibera energia dragostei.

Potrivit vechilor credinte si superstitii , jadul ne sprijina intr-o sumedenie de aspecte ale existentei :

- Spiritualitate. Se spune ca jadul incurajeaza autorealizarea si ne ajuta in a ne recunoaste drept fapturi spirituale.
- Longevitate. De mii de ani, jadul a fost slavit si chiar ingerat pentru proprietatile sale de a prelungi viata si a o face fertila.
- Detasare. Te ajuta sa iti pastrezi calmul si sa accepti realitatea inconjuratoare asa cum este, detasandu-te de caile haotice ale lumii .
- Vise. Te sprijina in a-ti aminti visele si a le interpreta.Ajuta la reamintirea unui vis daca este asezat sub perna.
- Dorinte. Iti este de folos in transformarea viselor tale in realitate, facand posibile lucruri aparent imposibile.
- Piatra a dragostei .Jadul este daruit de iubiti ca o declaratie de dragoste si un juramant de credinta.Totodata, se zice ca ar avea mari puteri afrodisiace.
- Caritate. Jadul te ajuta sa te armonizezicu nevoile celorlalti, ridicandu-te deasupra fiintei tale individuale si daruindu-ti clarviziunea de a distinge problemele celor din jur.
- Prioritizare. Te sprijina sa asezi lucrurile in perspectiva si sa te focalizezi asupra chestiunilor cu adevarat importante ale zilei.
- Incredere. Iti stimuleaza increderea in tine insuti si in potentialul tau.


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Semnificatia topazului . Origine , simbol si legenda

Gema acvamarin.Caracteristici, astrologie, legende

Cristale sau pietrele Feng Shui – Proprietati , efecte si utilizare
Jadul – Simbol si semnificatie Jadul – Simbol si semnificatie Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 09, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.