20 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 20 martie, sunt comemorati Cuviosii Mucenici ucisi in  Manastirea Sf. Sava cel Sfintit, Sfantul Ierarh Nichita Marturisitorul, Sfanta Claudia, fecioara, si Sfanta Alexandra, mucenite, si au loc sarbatorile Higan, Ibu Afo, Ostara si Mabon.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 20 martie


Cuviosii Mucenici ucisi in  Manastirea Sf. Sava cel Sfintit

Cuviosii Mucenici ucisi in  Manastirea Sf. Sava cel Sfintit
Sfanta manastire Sfantul Sava exista si in zilele noastre desi, in decursul istoriei, a fost atacata si jefuita de mai multe ori. Atunci cand a fost asediata de prigonitorii arabi, calugarii s-au gandit sa fuga, insa staretul lor, Toma, i-a oprit, spunandu-le : "Am fugit din lume in salbaticie din dragoste pentru Cristos; ar fi rusinos sa fugim din salbaticie din teama fata de oameni. Daca suntem ucisi aici, vom fi omorati pentru Cristos, pentru a carui slavire am ajuns sa traim in aceste locuri".
Calugarii au fost cu totii de acord sa ii astepte in liniste pe atacatori, fara a pune mana pe vreo arma. Arabii au ucis cativa dintre ei cu sageti, unele dintre acestea aprinzand un foc la intrarea in pestera Sfantului Sava, care i-a sufocat pe ceilalti. In acest fel, intreaga comunitate de calugari a avut privilegiul de a-si darui viata pentru Cristos. Dupa unii, toate acestea s-au intamplat in vremea imparatului Heraclius, atunci cand Sfantul Modest era patriarh al Ierusalimului, potrivit altora calugarii ar fi murit in anul 796, in timpul domniei lui Constantin si Irina, cand patriarh al Ierusalimului era Ilie.

Sfantul Ierarh Nichita Marturisitorul

Sfantul Nichita Marturisitorul a intrat din frageda tinerete la manastire, dornic sa urmeze calea Domnului prin rugaciune si postire.  Din cauza sfintenie vietii sale, a fost ales mai tarziu Arhiepiscop de Calcedonia, remarcandu-se in aceasta demnitate prin grija fata de vaduve, oamenii goi, flamanzi si pribegi. In timpul imparatului Leon Armeanul, a aparat sfintele icoane, fiind, din aceasta pricina, intemnitat si supus multor schingiuri.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 20 martie


Sfintii mucenici din Cherson: Efrem, Vasilevs, Evghenie, Agatodor, Elpidie, Capiton si Eterie; Cuviosul Pavel cel simplu.
Vezi Traditii si sarbatori din 7 martie

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 20 martie


Sfanta Claudia, fecioara, si Sfanta Alexandra, mucenite

Femei crestine, Alexandra si Claudia, impreuna cu Eufrasia, Iuliana, Teodosia, Derfuta si sora ei, au primit coroana de mucenite, fiind ucise prin foc, in Amisus, din Paflagonia, in timpul persecutiilor imparatului Diocletian.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 20 martie


Cuv. mucenici ucisi in Manastirea Sf. Sava.

Alte traditii si sarbatori din 20 martie

Higan

Sarbatoare japoneza bianuala, durand cate o saptamana,  ce se desfasoara cu prilejul echinoxului de primavara  (incluzand zilele de 20 ori 21 martie) si al celui de toamna (cuprinzand 23 sau 24 septembrie). Ambele echinoxuri sunt sarbatori nationale inca din perioada Meiji (1682-1912), fiind numite, inainte de cel de-al doilea razboi mondial, "koreisai", adica "festivalurile strabunilor imperiali". Dupa razboi, aceste ceremonii au rebotezate, purtand numele simple de echinoxul de primavara si echinoxul de toamna.
Higan reprezinta perioada de 7 zile din preajma echinoxurilor. In limba japoneza, Higan inseamna "celalalt tarm", referindu-se la spiritele celor morti ce ajung la Nirvana dupa ce traverseaza raul existentei.
Asadar, Higan este o celebrare a calatoriei spirituale din lumea suferintei spre cea a iluminarii, o ocazie de reamintire a mortilor, curatare si decorare a mormintelor lor, si recitarii de sutre.
Cu acest prilej se daruiesc ofrande constand din "O-hagi", galuste de orez acoperite cu pasta din fasole dulce, si sushi. Potrivit traditiei, in aceasta perioada nu se mananca carne, un obicei instituit de imparatul Heizei, in anul 806.

Sarbatoarea Ibu Afo

Sarbatoare dedicata, in preajma zilei de 20 martie, ajunului Anului Nou de catre poporul Igbo din Nigeria. Consiliul batranilor, care hotaraste calendarul anual, stabileste si ora exacta la care se termina vechiul an. Atunci cand soseste clipa schimbarii anilor, oamenii se vaieta, copiii fug sa se ascunda in case, si zavorasc usile pentru a nu fi rapiti de anul cel vechi.

Ostara

Sabat pagan (Wicca) celebrand anual echinoxul de primavara, in jurul zilei de 20 martie, in emisfera nordica.

Mabon

Sarbatoarea pagana / Wicca, desfasurata cu ocazia echinoxului de toamna, in preajma datei de 20 martie, in emisfera sudica, ce marcheaza recoltarea granelor si pregatirea pentru iarna.


Copyright © diane.ro. 2012Nascut pe 20 martie – Horoscop general Profil astrologic

18 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase18 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

19 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
20 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 20 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on martie 19, 2012 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.