30 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Ziua de 30 mai este marcata de comemorarea Cuviosului Isaachie Marturisitorul, Cuviosului Varlaam, Sfantului Mucenic Natalie, Sfantului Ferdinand, rege, si Sfintei Ioana d’Arc, fecioara.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 30 mai

Cuviosului Isaachie Marturisitorul

Sfantul Isaachie a fost intemeietorul Manastirii Dalmatiene din Constantinopole.
Atunci cand era pustnic in deserturile rasaritene, Sfantul Isachie a auzit ca arienii, sprijiniti de imparatul Valens, persecutau biserica crestina. Fara a mai sta pe ganduri, a plecat la Constantinopole, unde si-a dus traiul intr-o mica coliba. S-a  confruntat cu imparatul, avertizandu-l ca daca nu isi inceteaza prigonirea si nu imbratiseaza adevarata credinta, va fi urmarit de mari necazuri.
Valens nu i-a luat in seama cuvintele si, la scurt timp dupa aceea, a fost ucis intr-o batalie cu gotii. Dupa aceea, a urmat la tron imparatul Teodosie cel Mare, care a readus pacea in biserica. Auzind despre profetia implinita a Sfantului Isaachie, imparatul l-a chemat la el si s-a prosternat in fata lui. Sfantul Isaachie isi dorea sa se intoarca in desert, insa a fost convins de imparat sa ramana  calugar in Constantinopole. A luat apoi parte la cel de-al Doilea Conciliu Ecumenic, unde s-a evidentiat prin zelul credintei sale. In cadrul celui de-al Treilea Conciliu Ecumenic, a fost ales arhimandrit peste toate manastirile din oras. Unii spun despre sfantul locas intemeiat de el ca a fost numit Manastirea Dalmatiana intrucat a fost zidit de un nobil bogat pe nume Dalmatus; altii cred ca aceasta denumire provine de la staretul Dalmatus, care l-ar fi succedat pe Sfantul Isachie.
In vremea vietii sale, Sfantul Isachie a fost cunoscut pentru darul sau de a face minuni si de a prooroci.

Cuviosul Varlaam

Tot in aceasta zi este pomenit Cuviosul Varlaam, care si-a dat in pace sufletul Domnului.

Sfantul Mucenic Natalie

Pe 30 mai s-a savarsit din viata, lovit de sabie, Sfantul Mucenic Natalie.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 30 mai

Sfinţii apostoli Andronic si Iunia; Cuvioasa Eufrosinia; Sfantul Ierarh Stefan, patriarhul Constantinopolului
Vezi Traditii si sarbatori din 17 mai

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 30 mai

Sfantul Ferdinand, rege

Ferdinand al III-lea de Castilia a fost fiul lui Alfonso al IX-lea, rege de Leon, si al Berengariei, fiica lui Alfonso al III-lea, regele Castiliei (Spania). La 18 ani, a fost uns rege de Palencia, Valladolid si Burgos, mama sa sprijinindu-l si sfatuindu-l la inceputurile domniei sale. S-a casatorit cu printesa Beatrice, fiica lui Filip de Saubia, rege al Germaniei, avand impreuna cu ea sapte fii si trei fete. Tatal lui Ferdinand (rege de Leon) s-a intors impotriva lui, incercand sa ii ia regatul. Mai tarziu, cei doi s-au impacat, luptand apoi impreuna cu succes impotriva maurilor. In anul 1225, a tinut piept invadatorilor islamici. Se spune ca se ruga si tinea post inaintea bataliilor, si era extrem de devotat Sfintei Fecioare Maria. Intre 1234 si 1236, Ferdinand a cucerit orasul Cordoba din mainile maurilor. Regina Beatrice a murit in anul 1236, la scurt timp dupa aceea Ferdinand reusind sa cucereasca Sevilla. A intemeiat catedrala de la Burgos si Universitatea de la Salamanca. Dupa moartea lui Beatrice, s-a recasatorit cu Ioana de Ponthieu. Regele Ferdinand a murit pe 30 mai 1252, dupa o lunga boala, si a fost inmormantat in vestamantul ordinului franciscan. Ramasitele sale sunt pastrate in catedrala de la Sevilla. Canonizat in 1761 de catre Papa Clement al X-lea, regele Ferdinand este cunoscut drept sfant patron al inginerilor.

Sfanta Ioana d’Arc, fecioara

Sfanta Ioana d'Arc s-a nascut pe 6 ianuarie 1412, intr-o familie de tarani piosi, in satul Domremy, din apropierea provinciei Lorraine. Inca de la o varsta foarte frageda, a inceput sa auda vocile Sfantului Mihail, a Sfintei Caterina si a Sfintei Margareta. Daca la inceput,  aceste mesaje erau personale ori generale, in luna mai a anului 1428 acesti sfinti i-au spus Ioanei sa mearga la regele Frantei, Carol al IV-lea,  si sa-l ajute sa isi recucereasca regatul. In acele vremuri, pe tronul Frantei era inscaunat un rege englez, sprijit de ducele de Burgundia, un vechi rival al lui Carol.
Dupa ce a reusit sa infranga opozitia clericilor si curtenilor, Sfintei Ioana d'Arc i s-a incredintat o mica armata, cu care a pus capat asediului orasului Orleans pe 4 mai 1429. Dupa aceasta, a avut mai multe succese militare spectaculoase, gratie carora Carol al IV-lea  a putut sa intre in Rheims si sa fie incoronat, avand-o pe Sfanta Ioana d'Arc in stanga sa.
In luna mai 1430, in vreme ce incerca sa elibereze Compiegne, a fost capturata de contele de Luxemburg si vanduta englezilor, dupa ce regele Charles si francezii nu au facut nimic pentru a o salva. Dupa mai multe luni de intemnitare, a fost judecata la Rouen, de un tribunal condus de infamul Cauchon, episcop de Beauvais, care spera ca englezii il vor ajuta sa devina arhiepiscop.
Din cauza nepriceperii ei in fineturile teologiei, Sfanta Ioana d'Arc a fost prinsa in capcana unor declaratii periculoase. Intrucat a refuzat sa isi retraga afirmatia ca niste sfinti ai Domnului i-au poruncit sa faca ceea ce indeplinise, a fost condamnata ca eretica, vrajitoare si adultera, fiind apoi arsa pe rug in ziua de 30 mai 1431, la varsta de 19 ani. Treizeci de ani mai tarziu, a fost exonerata de acuzatie, fiind canonizata in anul 1920 de Papa Benedict al XV-lea. Sfanta Ioana d'Arc este sfanta patroana a militarilor si a Frantei.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 30 mai


Cuviosul Isachie


Copyright © godessdiana88. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

Nascut pe 30 mai – Horoscop general Profil astrologic

28 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

29 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
30 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 30 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on mai 29, 2012 Rating: 5

6 comentarii:

Un produs Blogger.