1 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 1 iulie sunt pomeniti Sfantul Ierarh  Leontie de la Radauti, Sfintii Mucenici, doctori fara de arginti, Cosma si Damian, Sfantul Gal, Episcop, si are loc festivalul japonez Hakata Gion Yamagasa. Tot pe aceasta data se desfasura sarbatoarea Celui Mai Pretios Sange.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 1 iulie

Sfantul Ierarh  Leontie de la Radauti

Sfantul Leontie (secolul XIV-XV) a vazut lumina zilei in vecinatatea Radautilor, in nordul Moldovei. Si-a dedicat viata lui Hristos, luand numele de Lavrentie si a ridicat o manastire in satul Lavra (Laura), in apropierea manastirii Putna.
Printre ucenicii sai de aici s-a aflat Cuviosul Daniil Sihastrul.
Ales episcop al Radautilor, a dus o viata exemplara, stingandu-se din viata, in pace, la o varsta inaintata. Moastele sale, aduse in pronaosul manastirii Bogdana din Radauti, au dat nastere unor numeroase si minunate vindecari.
Sfintele moaste ale Ierarhului Leontia au fost rapite in anul 1639 de catre un grup de talhari, insa pelerinajele credinciosilor s-au desfasurat pe mai departe, pana in anul 1783, atunci cand manastirea Bogdana a fost desfiintata de ocupantii austrieci.

Sfintii Mucenici, doctori fara de arginti, Cosma si Damian

Exista trei perechi de doctori fara arginti pe nume Cosma si Damian. Cei doi sarbatoriti astazi au fost frati traitori la Roma. Desi mostenisera o impresionanta avere, ei au daruit cea mai mare parte din ea oamenilor sarmani, pastrand pentru ei doar atat cat le trebuia pentru a-si dedica vietile in slujba lui Hristos. Ca doctori crestini, au lecuit fara bani oamenii, cerandu-le celor vindecati sa creada in Hristos si sa ii multumeasca acestuia pentru insanatosirea lor. Adusi in fata imparatului Galerius, Sfintilor Cosma si Damian li s-a cerut sa aduca jertfe idolilor. Cei doi frati au refuzat sa se supuna acestei porunci, insa au dovedit adevarul credintei lor lecuindu-l pe imparat de o grava boala. Galerius a fost nevoit sa recunoasca puterea Domnului si i-a eliberat. Cu toate acestea, un alt doctor si fost invatator al lor, imboldit de invidie fata de reputatia lor, i-a atras in salbaticie, sub pretextul de a culege ierburi, ucigandu-i miseleste acolo.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 1 iulie

Sfintii Mucenici Leontie, Ipatie si Teodul; Cuviosul Leontie; Sfintii Mucenici Nicanor, Vasile, Alexandru, Vasile si Serghie; Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Bogoliubovo.
Vezi Traditii si sarbatori din 18 iunie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice 1 iulie

Sfantul Gal, Episcop

Episcop de Clermont, in Auvergne, Franta, Sfantul Gal (485-554) a fost hirotonisit de Sfantul Quinctian. S-a nascut in Clermont, intr-o nobila familie, fiind mai intai calugar, diacon, si apoi cantor la curtea regelui Thierry I, inainte de a fi ridicat la rangul de episcop de Clermont, in anul 526. Sfantul Gal a fost unchiul Sfantului Gregorie de Tours.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice 1 iulie

Sfintii Mucenici Cosma si Damian, doctori fara plata

Alte traditii si sarbatori din 1 iulie

Sarbatoarea Celui Mai Pretios Sange

In biserica romano-catolica, iulie era luna consacrata Celui Mai Pretios, adica sangele lui Iisus, considerat de credinciosi a avea puteri mantuitoare. Cu toate acestea, pana in 1849, nu a existat o zi speciala dedicata acestei sarbatori. In acel an, Papa Pius al IX-lea a fost silit sa plece in exil din cauza atacului armatei franceze. Unul din tovarasii sai, general al Parintilor Celui Mai Pretios Sange, a incercat sa il convinga pe papa sa promita ca, daca isi va recastiga scaunul papal, va porunci ca acest eveniment sa fie celebrat in toata biserica. Desi Papa Pius al IX-lea a spus ca nu se fac astfel de targuri cu Dumnezeu, a zis ca va extinde aceasta sarbatoarea peste toti catolicii, indiferent ce se va intampla. Intrucat a luat aceasta decizie inaintea primii duminici din luna iulie, acest festival a ramas statornicit in aceasta zi pana cand Papa Pius al X-lea l-a mutat pe data de 1 iulie. In anul 1969, aceasta sarbatoare a fost suprimata din calendarul greco-catolic.

Hakata Gion Yamagasa

Cea mai mare sarbatoare de acest fel din Japonia, Gion Yamagasa are loc anual, intre 1 si 15 iulie, in localitatea Fukuoka. La acest eveniment iau parte atat oraseni, cat si creatorii faimoaselor papusi Hakata. Cu acest prilej sunt decorate impresionante care de parada, numite “yamagasa”, si noi papusi Hakata.
Sarbatoarea debuteaza pe 1 iulie, atunci cand participantii se purifica adunand nisip de pe malul marii. Ei aduna nisipul in cutii ce sunt aruncate apoi sub yamagasa. Barbatii poarta benzi in jurul capului, haine Happi si traditionala imbracaminte japoneza ce le acopera coapsele. Punctul culminant al festivalului are loc pe 15 iulie, atunci cand se da startul cursei de alergare Oiyama. In cadrul acestei competii se intrec pe o lungime de 5 kilometri echipe formate din cate 28 de oameni, purtand cate o yamagasa cantarind circa o tona. De asemeni, la templul Kushida din Fukuoka, sunt puse in scena piese de teatru traditional Noh.


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu :

Nascut pe 1 iulie – Horoscop general Profil astrologic

29 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

30 iunie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
1 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 1 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on iulie 01, 2012 Rating: 5

Un comentariu:

  1. Nu pot decat sa ii urez la multi ani unui bun prieten si tuturor cititorilor care-si serbeaza astazi ziua de nastere!

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.