20 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 20 iunie, sunt comemorati Sfantul Mucenic Metodie, Episcopul Patarelor, Sfantul Calist al Constantinopolului, si Sfantul Silveriu, Papa Mucenic. Intre 20 si 26 iunie, are loc sarbatoarea finlandeza Juhannus.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 20 iunie

Sfantul Mucenic Metodie, Episcopul Patarelor

Sfantul Metodie, episcop al Patarelor (sau Olimpiei), apoi al Tirului Feniciei, s-a remarcat prin intelepciunea si virtutile sale, fiind supranumit Eubolos, adica “bunul sfatuitor”.
A facut parte dintre cei ce s-au opus scrierilor eretice ale lui Origen. In vremea imparatului Maximinus, a fost doborat de pagani si a primit cununa de mucenic in localitatea Chalkis, din Grecia.

Sfantul Calist al Constantinopolului

Sfantul Calist I, patriarh al Constantinopolului, a dus, timp de 28 de ani, o viata ascetica ca ucenic al Sfantului Grigore, pe muntele Sinai. Mai tarziu, a fondat manastirea Sfantului Mamas, tot pe muntele Sinai. In anul 1350, a fost ales patriarh al Constantinopolului. Dupa patru ani, a renunta la scaunul episcopal pentru a se intoarce pe Muntele Sfant, dar a fost chemat inapoi, ramanand patriarh pana la moartea sa, in anul 1363. Sfantul  Calist a scris despre vietile Sfantului Grigore Sinaitul si Sfantului Teodosie din Tarnovo. In drumul sau cel din urma spre Serbia, unde si-a gasit sfarsitul, Sfantul Calist s-a oprit la muntele Athos, Sfantul Maxim spunand la vederea lui :”Acest batran nu isi va mai vedea credinciosii pe care i-a pastorit, pentru ca aud in urma lui cantarea ce i se va face peste mormant”.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 20 iunie

Sfantul Mucenic Teodot; Preacuviosul Daniel, cel de la Schit; Sfintii Mucenici Andronic, Alexandru, Alexie, Valentin, Veniamin, Victor, Pavel, Vladimir , Ignatie; Sfintii Mucenici Marchel, Chiriac; Sfintele Mucenite Maria, Chiriachia, Valeria
Vezi Traditii si sarbatori din 7 iunie

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 20 iunie

Sfantul Silveriu, Papa Mucenic

Fiu al lui Hormisdas, Sfantul Silverius a fost numit drept succesor al lui Agapetus I, in anul 536, de catre regele Teodahad al gotilor. Imparateasca Teodora isi dorea alegerea unui papa mult mai deschis catre monotelism, si l-a trimis pe Belizarie pentru a-l da jos de pe scaun. Acuzat de conspiratie alaturi de goti, Sfantul Silveriu a ajuns calugar si a fost exilat la Patara la inceputul anului 537. Atunci cand Sfantul Silveriu i-a cerut ajutorul lui Iustinian, i s-a permis sa revina la Roma. Vigilius, care devenise papa gratie ajutorului imparatesei Teodora, l-a trimis pe Silverius pe insula Palmaria, unde a fost convins sa abdice. A murit la scurt timp dupa aceea, in anul 537, prin infometare sau prin  maina unui ucigas.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 20 iunie

Sfantul Episcop Mucenic Metodie

Alte traditii si sarbatori

Juhannus

O sarbatoare celebrand in Finlanda solstitiul de vara si ziua Sfantului Ion, intre 20 iunie si 26 iunie, in cadrul careia oamenii se aduna la malurile lacurilor, aprind mari focuri de tabara si danseaza toata noaptea.
Multe obiceiuri provin din vremurile pagane, cand marile focuri erau inzestrate cu darul de a prezice viitorul. Cu aceasta ocazie, se aduc in case ramuri de mesteacan care, potrivit superstitiei, asigura norocul in camine. Pe insulele Aland, se ridica stalpi inalti, decorati cu ghirlande din flori si frunze de mesteacan.
Juhannus este o zi de sarbatoare nationala in Finlanda.


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu:

Nascut pe 20 iunie – Horoscop general Profil astrologic

18 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

19 iunie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
20 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 20 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on iunie 19, 2012 Rating: 5

4 comentarii:

Un produs Blogger.