2 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 2 iulie are loc sarbatoarea Aducerii vesmantului Nascatoarei de Dumnezeu in Vlaherne, si sunt celebrati Sfantul Voievod Stefan cel Mare, precum si Sfantul Otto, Episcop.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 2 iulie

Aducerea vesmantului Nascatoarei de Dumnezeu in Vlaherne

In timpul domniei lui Leon cel Mare (457-474), doi nobili aflati in pelerinaj in Tara Sfanta au fost gazduiti in casa unei batrane vaduve. Vazand minunile intamplate la micul altar din casa ei, au aflat ca o imbracaminte a Sfintei Maici a Domnului se gasea intr-un mic dulap din acea locuinta.
Femeia era urmasa unei din cele doua fecioare ce statusera la capataiul Sfintei Fecioare Maria inainte de a adormi in pace. Cu cateva zile inainte de a-si da duhul, ea daruise fiecareia din cele doua fecuiare cate un vestmant ce ii apartinea, odata cu binecuvantarea ei. Pelerinii au luat acea imbracaminte si au dus-o la Vlaherne, in apropiere de Constantinopole, unde au ascuns-o intr-o biserica intemeiata de ei acolo, dedicata  Sfintilor Petru si Pavel. Dupa multe minuni intamplate in acel sfant locas, acel vesmant si-a facut simtita prezenta, afland despre el atat imparatul Leon, cat si restul crestinatatii.

 Sfantul Voievod Stefan cel Mare

Voievodul Stefan cel Mare a fost trecut in randul sfintilor de Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane pe 20 iunie 1992, stabilindu-i-se ziua de sarbatorie in ziua de 2 iulie.
Cronicarul Grigore Ureche il descria astfel: " Fost-au acest Stefan, om nu mare la statu, manios, si degraba a varsa sange nevinovat: de multe ori, la ospete omoraia fara giudet. Amintrelea era om intreg la fire, nelenesu si lucrul sau stia a-l acoperi si unde nu gandeai, acolo il aflai. La lucruri de razboaie mester, unde era nevoie, insusi se varaia ca vazandu-l ai sai sa nu indarapteze si pentru aceia raru razboiu de nu-l biruia si unde-l biruiau altii nu pierdea nadejdea ca stiindu-se cadzut gios se ridica deasupra biruitorilor.”

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 2 iulie

Cuviosul Paisie cel Mare; Sfantul Mucenic Zosima; Sfantul Apostol Iuda, ruda Domnului; Sfantul Ierarh Iov; Cuviosul Varlaam; Sfantul Ioan Maximovici.
Vezi Traditii si sarbatori din 19 iunie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice 2 iulie

Sfantul Otto, Episcop

Episcop si apostol al Pomeraniei, Sfantul Otto (1060-1139) s-a nascut in Svabia, intr-o nobila familie, si a fost in sluba imparatului Henric al IV-lea in diferite ranguri, inclusiv in cel de cancelar. Se stie, ca nu a fost in favoarea politicii lui Henric fata de Tara Sfanta, si nu a fost de acord  cu  pretentia imparatului de a-i numi in diverse demnitati pe oamenii bisericii. Astfel, dupa ce a fost investit de Henric ca episcop de Bamberg, in anul 1103, a refuzat aceasta cinstire pana cand nu a primit aprobarea Papei Pascal al II-lea, care l-a consacrat in anul 1106. Sfantul Otto a avut un rol decisiv in reconcilierea dintre  imparatul Henric al V-lea si papa. La cererea regelui Boleslav al III-lea al Poloniei, Sfantul Otto a condus o misiune de crestinare a Pomeraniei. In onoarea lucrarii sale incununate de succes, este numit Apostolul Pomeraniei. A murit la Bamberg in ziua de 30 iunie. Sfantul Otto a fost canonizat in anul 1189.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice 2 iulie

Asezarea vesmantului Maicii Domnului in Vlaherne


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu  :

Nascut pe 2 iulie – Horoscop general Profil astrologic

29 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

1 iulie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

2 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 2 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on iulie 01, 2012 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.