8 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 8 iulie sunt comemorati Sfantul Mare Mucenic Procopie, Sfintii Mucenici Epictet si Astion, precum si Sfintii Aquila si Priscilla.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 8 iulie

Sfantul Mare Mucenic Procopie

Sfantul Procopie s-a nascut in Ierusalim, avand un tata crestin si o mama pagana, si purtand la inceputul vietii sale numele de Neanias. Dupa moartea tatalui sau, mama l-a initiat intru totul in spiritul religiei pagane romane. Atunci cand a crescut, a fost remarcat de imparatul Diocletian, ce l-a luat la curte impreuna cu el si l-a adus in randurile armatei romane. Atunci cand acest imparat a pornit prigoana impotriva crestinilor, i-a poruncit lui Neanias sa plece, impreuna cu un detasament de soldati, la Alexandria, pentru a-i extermina pe credinciosii lui Hristos de acolo.
Pe drum, Neanias a avut insa parte de o intamplare asemanatoare celei ce il marcase pe Sfantul Pavel. La trei dimineata, el s-a trezit in toiul unui infricosator cutremur, iar Domnul Iisus a aparut in fata sa, spunandu-i:”Neanias, unde te duci si contra cui te revolti tu oare?” Coplesit de teama, Neanias a intrebat:”Cine esti  tu? Nu stiu a te cunoaste”. In acea clipa, o cruce stralucitoare, asemanatoare cu un cristal pretios, a aparut din cer, si o voce puternica s-a auzit dinspre acea cruce:”Eu sunt Iisus, rastignitul Fiu al lui Dumnezeu!” Domnul i-a zis apoi:”Prin acest semn, vazut de tine, vei infrange dusmanii si pacea mea va fi cu tine”.
Acest eveniment a schimbat intru totul viata lui Neanias. A pus sa i se faca o cruce asemeni celei zarite impreuna cu Hristos, si si-a condus ostenii nu impotriva crestinilor, ci a agarienilor ce atacau Ierusalimul. A intrat victorios in marele oras si i-a marturisit mamei sale ca este crestin. Adus la judecata, el si-a scos centura de razboinic si sabia, si le-a aruncat in fata judecatorului, aratand in acest fel ca era ostasul Regelui Iisus, si nu al altcuiva. Dupa groaznice schingiuiri, a fost aruncat in temnita. Aici, Domnul a venit din nou alaturi de el, botezandu-l si daruindu-i numele de Procopie. Intr-o zi, 12 femei au sosit la fereastra inchisorii sale si i-au spus:”Si noi suntem slujitoarele lui Hristos”. Din aceasta cauza, au fost si ele trimise in temnita, unde Sfantul Procopie le-a invatat intru credinta crestina si le-a pregatit pentru a primi cununile de mucenite. Aceste 12 femei au fost si ele crud torturate. Vazand suferintele si curajul lor, mama lui Procopie s-a alaturat si ea lui Hristos, fiind apoi ucisa impreuna cu celelatte 12 crestine. Atunci cand Sfantul Procopie a fost dus la locul de executie, si-a inaltat mainile spre cer, catre rasarit, si s-a rugat Domnului pentru cei saraci si aflati la nevoie, pentru cei ramasi pe drumuri si vaduve, si, mai ales, pentru sfanta Biserica, ce urma sa sa creasca si sa se raspandeasca, astfel incat credinta crestina sa dainuie pana la sfarsitul lumii. I s-a spus din ceruri ca ruga lui a fost auzita, dupa care si-a plecat cu voiosie capul sub sabie si a mers la Domnul spre o eterna bucurie. Sfantului Procopie i s-a daruit cununa de mucenic in Cezareea Palestinei, in ziua de 8 iulie 303.

Sfintii Mucenici Epictet si Astion

Sfantul Epictet, preot, si Sfantul Astion, (zis) calugar, originari din Asia Mica, au ajuns sa fie mucenici in secolul al III-lea, in Dobrogea, langa lacul Razelm, in apropiere de localitatea de astazi Dunavatul de Jos. Informatii despre vietile lor au fost gasite in copia unui manuscris din secolul al XV-lea, pastrat la Biserica Mantuirii din Ultrecht si publicat de calugarul iezuit Herbert Rosweyde, initiatorul colectiilor hagiografice Acta Sanctorum, sub titlul “SS. Epicteto presbytero et Astion monacho, martirybus Almiridiensibus in Scythia “.

Epictet era un zelos credincios nascut din parinti crestini. S-a dedicat inca din tinerete vietii ascetice, in desertul din Frigia, fiind apoi hirotonisit preot. A pornit, dupa aceea, sa propavaduiasca Sfintele Scripturi printre paganii din acea regiune, botezand pe unii din ei si facand impresionante minuni in numele Mantuitorului. Astion a fost fiul sau spiritual, provenit dintr-o familie a unui senator roman, pe nume Iulian. Dupa ce a fost botezat, Sfantul Astion si-a urmat invatatorul intr-un trai plin de privatiuni. In jurul anului 290, cei doi au ajuns in provincia Scitia Minor, pentru a aduce cuvantul Domnului la granitele imperiului. Ei au ajuns intr-o localitate numita Halmiris, din apropierea deltei Dunarii, remarcandu-se prin minunile infaptuite si prin exorcismele puse la cale.
In scurt timp, Sfintii Epictet si Astion au ajuns sa fie vestiti in regiune. Intr-o zi, comandantul trupelor romane stationate acolo, pe nume Latronianus, a venit la Halmiris si a auzit ca cei doi ar fi practicat ritualuri vrajitoresti, dedandu-se unor rituri ciudate si atragand localnicii catre noua lor religie. El a poruncit intemnitarea sfintilor pana la apusul soarelui si a incercat prin felurite schingiuiri sa ii faca sa-si renege credinta. In cea vreme, Epictet avea in jur de 60 de ani, iar Astion cam 35 de ani. Sfintii nu numai ca nu l-au tradat pe Hristos, dar n-au marturisit nici despre familiile lor din locul de obarsie, astfel incat acestea sa nu aiba de suferit.
A doua zi dupa intemnitare, ei au fost adusi in fata judecatorilor, fetele lor stralucind atat de tare, precum soarele, incat Latronianus  nu se putea uita la ei. Sfintii Epictet si Astion si-au marturisit din nou credinta in Hristos, si au refuzat sa se inchine idolilor. Infuriat, Latronianus a ordonat ca cei doi sa fie legati, iar trupurile lor sa fie jupuite cu clesti din fier.
In cea de-a cincea zi a procesului, Epictet a tinut un discurs indelungat despre crestinism, sfarsind cu cuvintele “Noi suntem crestini”. Scos din minti, Latronianus a poruncit ca sfintii sa fie unsi pe rani cu otet si sare. Dupa asta, au fost aruncati intr-un cazan cu smoala incinsa. Ei au ramas nevatamati, fiind apoi iar aruncati in inchisoare, unde au trait vreme de 30 de zile fara mancare si apa.
Adusi iarasi in fata judecatorilor, ei au marturisit din nou ca nu au facut nici o vrajitorie, ci doar minuni prin mijlocirea puterii Domnului Hristos. Latronianus a pus sa fie batuti cu pietre in cap, si sa fie ucisi prin sabie in afara orasului. Cel dintai ce trebuia a fi decapitat era Sfantul Astion. Sfantul Epictet a sarit insa peste trupul ucenicului sau, cerand sa i se ia lui mai inainte viata. Mucenicia lor s-a petrecut pe 8 iulie 290. Vigilantus, unul dintre judecatori, convertit la crestinism, impreuna cu alti credinciosi, a luat trupurile lor la apus si le-a ingropat cu mare cinste.
Moastele celor doi mucenici au fost descoperite in anul 2001, cu prilejul unor sapaturi arheologice in zona orasului roman Halmiris, situat intre Murighiol si Dunavat.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 8 iulie

Sfanta Preacuvioasa Mucenita Fevronia; Sfintii Petru si Fevronia; Cuviosul Nicon; Sfintii Mucenici Nicolae si Vasile
Vezi Traditii si sarbatori din 25 iunie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice 8 iulie

Sfintii Epictet si Astion, Mucenici

 Sfintii Aquila si Priscilla

Aquila a fost un mestesugar de corturi evreu. Impreuna cu sotia lui, pe nume Priscilla, a fost silit sa paraseasca Roma in timpul imparatului Claudius, ce interzisese evreilor sa stea acolo. Cei doi soti au mers in Corint, unde au trait impreuna cu Sfantul Pavel, care i-a convertit la crestinism. L-au insotit pe Sfantul Pavel la Efes si au ramas alaturi de el in timpul celei de-a treia sa calatorie misionara. Sfintii Aquila si Priscilla au revenit dupa o vreme la Roma, la casa lor devenita biserica, dupa care s-au intors la Efes. Au primit cununile de mucenici in Asia Mica.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice 8 iulie

Sfantul Mucenic Procopie


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu :

Nascut pe 8 iulie – Horoscop general Profil astrologic

6 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

7 iulie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
8 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 8 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on iulie 07, 2012 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.