Balzac: O scrisoare de dragoste

Honoré de Balzac (1799-1850) este binecunoscut nu numai pentru mostenirea sa literara, ci si pentru tumultoasa sa viata amoroasa. La 23 de ani s-a indragostit de madame Berny, o femeie aproape de doua ori mai in varsta decat el, cunoscuta sub numele de "La Dilecta", a carei influenta intelectuala a avut un nemaipomenit impact asupra creativitatii sale in formare. In anul 1832, atunci cand cei doi s-au despartit,  Balzac a intrat intr-o relatie de dragoste plina de peripetii cu marchiza de Castries, pe care a portretizat-o nu prea magulitor in personajul sau, ducesa de Langeais.
In acelasi an, a primit o scrisoare plina de pretuire pentru opera sa literara de la contesa Ewelina Haska, o nobila poloneza casatorita, pe care scriitorul a mentionat-o sub numele de "Straina". Intre Balzac si Ewelina a inceput astfel o intensa corespondenta, ce s-a inchegat intr-o legatura extrem de pasionala, intinsa pe durata a sapte ani. Cei doi iubiti s-au intalnit numai de doua ori, o data in Elvetia in 1833, si a doua oara la Viena in anul 1835. Drept dovada a iubirii ce si-o purtau, ei au jurat ca se vor casatori dupa moartea sotului contesei. Desi, in cele din urma, contele si-a dat duhul in 1842, mijloacele financiare subrede ale lui Balzac au impiedicat aceasta mult proiectata si visata cununie. In luna martie 1850, cand Balzac era deja grav bolnav, s-a casatorit totusi cu Ewelina, pentru ca dupa numai cinci luni sa isi dea obstescul sfarsit.

In randurile de mai jos, va redau un fermecator fragment dintr-una din scrisorile trimise de Honoré de Balzac contesei Ewelina Haska, o adevarata oda dedicata dragostei si rabdarii necesare pentru implinirea ei...


Iunie 1835

IUBITUL MEU INGER,

Sunt aproape nebun dupa tine, in masura in care cineva poate sa fie cuprins de nebunie: nu pot sa leg impreuna doua cuvinte fara ca tu sa nu te interpui intre ele. Nu mai pot sa ma gandesc la altcineva decat la tine. Uitand de mine, imaginatia ma poarta catre tine. Te imbratisez, te sarut, te mangai, o mie din cele mai dragastoase dezmierdari pun stapanire asupra mea. Cat despre inima mea, tu vei mereu in centrul ei. Sunt posedat de o delicios simtamant al prezentei tale acolo unde esti. Dar, pentru Dumnezeu, ce se va alege de mine, daca tu ma lipsesti de ratiune? Ideea mea fixa despre tine m-a ingrozit in aceasta dimineata. Ma ridic in picioare in fiecare clipa spunandu-mi:"Haide, sa plec intr-acolo!" Apoi ma asez, disciplinat de indatoririle mele. Este un conflict infricosator. Asta nu este viata. Nu am fost niciodata asa. Mi-ai devorat totul. Ma simt prosteste si fericit indata ce imi ingadui sa ma gandesc la tine. Ma invart ametitor intr-un vis delicios in care traiesc o mie de ani intr-o secunda. Ce senzatie oribila! Infrant de dragoste, simtind dragostea in fiecare por, traind numai pentru dragoste, si vazandu-ma consumat de griji, prins in mii de plase de paianjen. Ah, draga Eva, nu ai cum sa stii. Am luat in maini scrisoarea ta, si ti-am vorbit ca si cum ai fi fost langa mine. Te vad, la fel ca si ieri, frumoasa, minunat de frumoasa. Ieri, de-a lungul intregii dupa amiezi, mi-am spus mie insumi "Este a mea". Ah! Nici ingerii din cer nu sunt atat de fericiti precum am fost eu ieri!


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu:

Scrisorile de Craciun ale copiilor

Cum scrii o scrisoare de dragoste?

O scrisoare de dragoste - Napoleon catre Josephine
Balzac: O scrisoare de dragoste Balzac: O scrisoare de dragoste Reviewed by Diana Popescu on iulie 17, 2012 Rating: 5

3 comentarii:

Un produs Blogger.