23 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 23 august sunt praznuiti Sfantul Mucenic Lup, Sfantul Sfintit Mucenic Irineu, si Sfanta Roza de Lima, fecioara.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 23 august

Sfantul Mucenic Lup

Traitor in timpul imparatiei romane a lui Aurelian, Sfantul Lup era rob, dar slobod intru domnia lui Dumnezeu. Inversunandu-se el catre idolii paganicesti, pe unii i-a sfaramat, iar pe altii i-a aruncat in ape. Nefiind, totusi, botezat intru Domnul, el s-a rugat, si a cazut peste dansul apa izvoditoare de botez, dupa aceea lasandu-si eliberat sufletul catre Dumnezeu.

Sfantul Sfintit Mucenic Irineu

Nascut in Asia Mica, in jurul anului 120, Sfantul Irineu a fost ucenicul Sfantului Policarp care, l-a randul sau, a fost cunoscut drept invatacel al Sfantului Ioan Botezatorul. Sfantul Sfintit Mucenic Irineu l-a urmat pe scaunul episcopal pe Sfantul Pontin, ca indrumator al orasului Lyon, din Galia (Franta din zilele noastre). El a izvodit multe scrieri  impotriva doctrinelor pagane ce au framantat biserica. Atunci cand Victor, episcop al Romei, a planuit sa ii excomunice pe crestinii din Asia Mica ce sarbatoreau Pastele intr-o zi diferita decat cea bisericii catolice din Roma, Sfantul Irineu l-a sfatuit sa isi mentina eforturile pentru a pastra unitatea crestinilor.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 23 august

Sfintii Mucenici Lavrentie arhidiaconul, Agapit Diaconul, Roman; Tot in aceasta zi, pomenirea Sfantului Iron filosoful, care cu pace s-a savarsit si  pomenirea Sfintilor sase Mucenici cei in Vizie, care s-au savarsit unii zdrobindu-li-se oasele, iar altii strujindu-li-se trupurile.
Vezi Traditii si sarbatori din 10 august

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice 23 august

 Sfanta Roza de Lima, fecioara

Sfanta patroana a Americii Latine si Filipinelor, Sfanta Roza de Lima (20 aprilie 1586- 24 august 1617) a fost numita de parinti Isabela, insa frumusetea ei fizica si spirituala i-au transformat numele in cel de Roza. Pe masura ce crestea, ea devenit din ce in ce mai fermecatoare, lucrul acesta incunanandu-se intr-o buna zi, atunci cand mama ei i-a pus pe cap o cununa de flori ce i-au relevat sfanta-i frumusete. Sfanta Roza nu si dorea insa sa fie admirata, ci sa isi daruiasca inima lui Hristos, asa ca si-a adaugat in cununa niste mari spini, ce puteau sa ii patrunda pielea cat mai adanc. Intr-o alta ocazie, inspaimantata de ispitirea frumusetii ei, ea si-a frecat fata cu ardei iuti, pana aceasta s-a inrosit si s-a umflat peste masura. Sfanta Roza a lucrat din greu pentru a-si sprijini saracii parinti, si li s-a supus in totul, cu exceptia cerinteri lor de a se marita. A avut de trecut peste multe ispite si chinuri, ajungand sa se roage Domnului sa ii mareasca suferintele, astfel incat inima ei sa se apropie de divinitate. Dupa multe minuni ce au urmat mortii ei, Sfanta Roza de Lima a fost beatificata de catre Clement al IX-lea in anul 1667, fiind apoi canonizata de Clement al X-lea in 1671. De cele mai multe ori, ea este infatisata purtand o coroana de trandafiri.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice 23 august

Sfantul Mucenic Lup; Sfantul Episcop Irineu de Lyon


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu:

21 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

22 august - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 23 august – Horoscop general Profil astrologic
23 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 23 august  – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on august 22, 2012 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.