29 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 28 septembrie sunt praznuiti Cuviosul Chiriac Sihastrul, Sfanta Mucenita Gudelia, Sfintii Mucenici Trifon si Petronia, si Sfintii Mihail, Gabriel si Rafael, Arhangheli.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 29 septembrie

Cuviosul Chiriac Sihastrul

Sfantul Cuvios Chiriac (555/557) s-a nascut in Corint, intr-o familie calauzita de piosenia intru Hristos. La varsta de 18 ani, a mers in Palestina, unde, dupa ce a ucenicit sub diferiti intelepti parinti, a intrat in viata monahala si a devenit invatacel al Sfantului Gherasim de la Iordan. Dupa ce Sfantul Gherasim s-a odihnit in pace in mainile Domnului, s-a dedicat unei vietii stricte de rugaciune, postire si veghe in desert, si nu a scos nici un cuvant pe gura vreme de multi ani. Intr-un tarziu, a intrat in manastirea Sfantului Hariton, loc in care si-a dat duhul fara vreo obidire catre Mantuitor. In ciuda vietii lui ascetice, a regulei lui Hariton de a manca o data pe zi, numai dupa apusul soarelui, a ramas trupes si puternic pana la moarte.

Sfanta Mucenita Gudelia

Patrunsa pana in adancul sufletului de adevarurile lui Hristos, Sfanta Gudelia a adus pre multi spre dreapta credinta. Arestata in vremea imparatului Savorie, a fost supusa multor crunte schingiuri, fiind apoi aruncata in temnita, unde a patimit indelung din cauza foamei. Intrucat a refuzat in continuare sa aduca jertfe idolilor, i s-a jupuit pielea de pe fata si a fost tintuita de un stalp, daruindu-si astfel sufletul in mainile Domnului.

 Sfintii Mucenici Trifon si Petronia

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 29 septembrie

Sfantul Ciprian de Cartagina; Sfanta Mare Mucenita Eufimia; Sfanta Mucenita Meletina; Sfanta Mucenita Sevastiana; Sfantul Mucenic Victor; Cuviosul Dorotei: Sfanta Mucenita Ludmila; Cuviosul Cucsa de la Odessa.
Vezi Traditii si sarbatori din 16 septembrie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 29 septembrie

Sfintii Mihail, Gabriel si Rafael, Arhangheli

Sfantul Arhanghel Mihail a fost marele conducator al ingerilor in batalia impotriva Satanei si a adeptilor acestuia. Sfanta Scriptura il descrie pe Sfantul Mihail ca “unul dintre cei mai mari printi”, lider al a fortelor cerurilor in triumful lor asupra puterilor raului. Este, cu deosebire, invocat ca patron si protector al Bisericii inca din vremea apostolilor. Desi este numit adeseori “arhanghel”, parintii greci si multi altii il intituleaza “print al serafimilor”. Sfantul Mihail este patronul marinarilor, bacanilor, politiei, trupelor paramilitare si al celor bolnavi.

Sfantul Gabriel apare intaia oara in Biblie in profetia lui Daniel despre cele saptezeci de saptamani. De asemeni, numele sau este asociat cu cartea apocrifa a lui Enoh. El este ingerul ce a aparut in fata lui Zaharia pentru a-l anunta despre nasterea fiului sau, Ioan Botezatorul. Tot arhanghelul Gabriel a vestit Sfintei Fecioare Maria ca va purta in pantece pe Fiul Domnului si al Mantuirii. Sfantul Gabriel este patronul lucratorilor din comunicatii.

Sfantul Rafael este unul din cei sapte arhangheli ce stau in fata tronului lui Dumnezeu. A fost trimis de Domnul sa ii ajute pe Tobit, Tobie si Sara, atunci cand Tobit era orb, iar Tobie logodit. Ingerul Rafel l-a intovarasit  la Media pe Tobie, ascunzandu-se sub infatisarea unui barbat numit Azaria. Acest arhanghel l-a sfatuit pe Tobie cum sa treaca peste piedicile puse in calea sa si cum sa aiba sansa de a se casatori cu Sara.
Mihail, Gabriel si Rafael sunt singurii  ingerii mentionati in Biblie. Sfantul Rafael este patronul orbilor, fericitelor intalniri, al surorilor de caritate, medicilor si calatorilor.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 29 septembrie

Cuviosul Chiriac Sihastrul


Copyright © godessdiana88. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

27 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

28 septembrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 29 septembrie – Horoscop general Profil astrologic
29 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 29 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on septembrie 28, 2012 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.