28 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Pe 28 octombrie sunt sarbatoriti Sfintii Mucenici Terentie, Neonila si Vilie, Sfantul Ierarh Firmilian, si Sfintii Simon si Iuda, Apostoli.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 28 octombrie

Sfintii Mucenici Terentie, Neonila si Vilie

Sfintii Terentie si Neonila, impreuna cu copiii lor, Sarbelius, Fotie, Teodul, Hierax, Nita, Velie si Eunice, au primit cununile de mucenici pentru iubirea lor de Hristos in vremea imparatului Decius (249-250). Si-au marturisit fara teama credinta crestina si au dat in vileag falsitatea idolatriei. Dupa ce au fost supusi unor crunte schingiuri, au fost cu totii decapitati.

Sfantul Ierarh Firmilian

Nascut intr-o nobila familie din Cezareea Capadochiei, Sfantul Firmilian l-a avut drept invatator pe Origen. A devenit episcop al Cezareei in jurul anului 230. In 252 a luat parte la sinodul din Antiohia, unde a condamnat schisma Novatiana, ce nega speranta intru cainta si reprimirea in biserica a celor ce se indepartasera de credinta pentru a evita persecutiile impotriva crestinilor.
Sfantul Firmilian s-a dedicat apararii bisericilor din Asia si Africa fata de dominarea injusta a papei Stefan al Romei. A fost, de asemeni, chemat sa combata erezia lui Paul din Samosata, episcop al Antiohiei. Paul raspandea o invatatura conform careia Cuvantul lui Dumnezeu nu era intru aceeasi esenta ca si Tatal, fiind doar un cuvant al divinei inspiratii trimis catre muritorul Iisus. Vazand in aceste invataturi o negare a mantuirii prin Hristos, Sfantul Firmilian a convocat trei sinoduri succesive (in anii 263, 266 si 268) pentru a pune capat acestei erezii. Primele doua sinoduri au fost subminate de Paul si sustinatorii sai, insa in cel de-al treilea aceasta erezie a fost in fine condamnata, Paul din Samosata fiind excomunicat. Sfantul Firmilian a murit in orasul Tarsus, in vreme ce calatorea spre cel din urma sinod.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 28 octombrie

Sfantul Martir Luchian; Preacuviosul Savin; Cuviosul Eftimie cel Nou; Sfantul Ierarh Ioan
Vezi Traditii si sarbatori din 15 octombrie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 28 octombrie

Sfintii Simon si Iuda, Apostoli

In listele din Noul Testament ale celor 12 apostoli (Matei 10:2-4; Marcu 3:16-19; Luca 6:14-16; Faptele Apostolilor 1:13), pe locul al zecelea si al unsprezecelea sunt mentionati Simon Zelotul si Iuda lui Iacob.
Unele surse crestine timpurii sustina ca Simon si Iuda au mers impreuna ca misionari in Persia, unde si-au sfarsit viata primind cununile de mucenici.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 28 octombrie

Sfintii Mucenici Terentiu si Neonila; Cuviosul Stefan Savaitul


Copyright © godessdiana88. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

26 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

27 octombrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 28 octombrie – Horoscop general Profil astrologic
28 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 28 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on octombrie 28, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.