20 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 20 noiembrie are loc Inaintepraznuirea intrarii in Biserica a Maicii Domnului si sunt comemorati Cuviosul Grigorie Decapolitul, Sfantul Mucenic Dasie, Sfantul Ierarh Proclu, Sfantul Felix de Valois, pustnic, si Sfantul Edmund, rege.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 20 noiembrie

Inaintepraznuirea intrarii in Biserica a Maicii Domnului

Cuviosul Grigorie Decapolitul

Cuviosul Grigorie Decapolitul s-a nascut in Irenopolis, unul din cele “zece orase” din Asia Mica. Desi parintii sai voiau sa-l insoare, a intrat in viata monastica din tinerete, traind in solitudine sub calauzirea unui intelept parinte spiritual. Intr-o zi, in vreme ce se ruga, a fost purtat pana in rai, unde a cunoscut binecuvantarea pe care mantuirea o va aduce odata cu invierea tuturor oamenilor. Aceasta viziune i s-a parut a dura numai o ora, dar a aflat apoi de la ucenicii sai ca fusese cuprins de ea timp de patru zile.
Constient de faptul ca diavolul isi poate face aparitia ca un inger al luminii, si ca trebuie sa arate prudenta fata de aparentele unor revelatii, Sfantul Grigorie Decapolitul a cerut sfatul staretului sau, care i-a confirmat ca ceea ce traise fusese adevarat, si l-a indrumat sa ii multumeasca Domnului continuandu-si viata de ruga si postire.
Peste putin timp, intr-o alta revelatie, i s-a spus ca trebuia sa mearga in lume, fara a avea vreo casa pamanetasca, pentru a intari credinta crestina, ce era supusa atacurilor iconoclastilor. Cuviosul Grigorie Decapolitul a calatorit prin Efes, Constantinopol, Corint, Roma, Sicilia si Tesalonic, lucrand pentru apararea invataturilor lui Hristos si savarsind numeroase minuni. De obicei, era binevenit si gazduit in casele celor sarmani, desi nu era ingaduit de lege sa se dea adapost unui calugar iubitor de icoane. In ultimii sai ani de viata, a fost afectat de boala, fiind nevoit sa se stabileasca la Constantinopol, unde s-a odihnit in pace in manile Domnului in anul 832, chiar inainte de a sfarsitul prigoanei impotriva sfintelor icoane. Din 1490, moastele sale nestricate de timp sunt adapostite la manastirea Bistrita din Romania, loc in care au iscat multe minuni pentru numerosii pelerini veniti sa le venereze.

Sfantul Mucenic Dasie

Sfantul Mucenic Dasie a trait in secolul al III-lea, in localitatea Durostorum de pe malul Dunarii. Locuitorii de acolo se pregateau odata pentru o sarbatoare in onoarea zeului pagan Saturn. Potrivit traditiei, ei alegeau, cu 30 de zile inante de sarbatoare, un tanar aratos, imbracat in haine alese, investit cu onoruri regale, care il reprezenta pe Saturn. Timp de 30 de zile, acest tanar era coplesit de placeri imorale si pacatoase. In ziua sarbatorii, era adus in fata idolilor si taiat cu sabia, drept sacrificiu adus lui Saturn.
In acel an, cel ales pentru a-l intruchipa pe Saturn a fost chiar Sfantul Daisie. Auzind acest lucru, el a spus: “Daca tot sunt sortit sa mor, mai bine sa imi inchin viata lui Hristos, precum un adevarat crestin”. Si-a declarat public credinta crestina si a refuzat sa ia parte la falsul ritual pagan. De aceea, din porunca imparatului Diocletian (284-305) si a imparatului Maximian (305-311), a fost decapitat dupa ce a trecut prin crude schingiuiri.

Sfantul Ierarh Proclu

Sfantul Ierarh Proclu a fost ucenic si scrib al Sfantului Ioan Gura de Aur. In jurul anului 426, a fost ales episcop al Cizicului, dar nu a putut sa isi exercite atributile din cauza faptului ca un alt prelat a fost numit, sfindandu-se legea, in locul sau. Sfantul Proclu a continuat, asadar, sa stea in Constantinopol. In preajma anului 428, Nestorius a ajuns patriarh al Constantinopolului, incepand de indata sa isi raspandeasca invatatura blasfemica potrivit careia Sfanta Maria nu putea fi numita Maica a Domnului ci numai mama a lui Hristos. Sfantul Proclu s-a opus acestei erezii, continuand sa o propavaduiasca pe Sfanta Maria drept Maica Domnului chiar si in prezenta lui Nestorius. Sfantul Proclu a fost inaltat la rangul de patriarh de Constantinopol in 434, dupa ce Nestorius a fost indepartat de catre biserica. Sfantul Ierarh Proclu l-a convins pe imparatul Teodosie cel Tanar sa aduca inapoi la Constantinopol moastele Sfantului Ioan Gura de Aur, pe care le-a primit triumfal la sosirea in orasul sau. Sfantul Proclu a murit in anul 447.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 20 noiembrie

Sfintii 33 de Mucenici din Melitina; Cuviosul Lazar, facatorul de minuni; Sfintii Mucenici Melasip, Casinia si Antonie; Sfintii Mucenici Auct, Tavrion si Tesalonica; Cuviosul Zosima; Sfantul Mucenic Atinodor;  Sfantul Grigorie, frate al Sfantului Grigorie facatorul de minuni; Sfantul Mucenic Alexandru cel din Tesalonic.
Vezi Traditii si sarbatori din 7 noiembrie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 20 noiembrie

Sfantul Felix de Valois, pustnic

Sfantul Felix de Valois a fost pustnic si cofondator al Trinitarienilor, impreuna cu Sfantul Ioan de Matha. A trait in izolare la Cerfroid, Franta, si in anul 1818 a primit aprobarea papala pentru Ordinul Celei mai Sfinte Treimi pentru a rascumpara prizonierii luati de mauri. Sfantul Felix de Valois a intemeiat manastirea Sfantului Mathburn din Paris si a murit la Cerfroid in noiembrie 1212.

Sfantul Edmund, rege

Rege martir din estul Angliei, Sfantul Edmund a ajuns la domnie in anul 855, la varsta de 14 ani, guvernand peste tinutul Sufflok in urmatorii ani. In 869 si 870, danezii au invadat regatul lui Edmund, acesta fiind luat prizonier la Hone, in Suffolk. Dupa crunte schingiuiri, Sfantul Edmund a fost decapitat, ultimele lui cuvinte fiind indreptate catre Iisus.
Sfantul Edmund este patron al unor numerosi regi, al celor torturati, al diocezei romano-catolice din estul Angliei, al comitatului Suffolk si al manastirii Douai din Toulouse.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 20 noiembrie

Cuviosul Grigore Decapolitul; Sfantul Episcop Proclu; Sfantul Dasius din Durostorum


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

18 noiembrie– Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

19 noiembrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 20 noiembrie – Horoscop general Profil astrologic
20 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 20 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 19, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.