Rochia de mireasă în superstiții, legende și tradiții


Nimic nu înseamnă poate mai mult pentru o mireasă decât rochia pe care o va purta la nuntă,poate cu excepţia mirelui, desigur!
Legendele, tradiţiile şi superstiţiile despre rochia de mireasă conferă o şi mai mare importanţă fiecărui detaliu legat de crearea, afişarea, purtarea şi îngrijirea acestui vestmânt nupţial.



  1. Este un semn rău sau aduce ghinion ca un mire să-şi vadă aleasa îmbrăcată în rochia de mireasă înainte de nuntă. Această tradiţie îşi originea în vremurile când căsătoriile erau aranjate, celor doi miri nefiindu-le permis să se vadă unul pe cealălalt. O astfel de uniune reprezenta mai curând o afacere (romantic, nu-i aşa?), iar tatăl miresei era satisfăcut dacă reuşea să-şi lege fiica prin căsătorie de un bărbat de vază sau bogat. El se temea însă şi de posibilitatea ca mirele să nu fie tocmai încântat de înfăţişarea viitoarei sale soţii, renunţând din această pricina la nuntă şi aruncând o pată de dezonoare asupra miresei şi întregii ei familii. 
  2. Se spune că mireasă este sortită nenorocului dacă îşi îmbracă întreagă ţinută de nuntă înainte de marea zi a căsătoriei. 
  3. Nu este indicat ca o mireasă să îşi probeze voalul dacă s-a îmbrăcat deja cu rochia de nuntă. 
  4. De asemenea, nu este auspicios ca o mireasă să se vadă îmbrăcată în straiul de nuntă în întregime, într-o oglindă mare. Mai mult decât atât, este de rău augur ca ea să fac poze în rochia de mireasă înainte de nuntă. 
  5. Potrivit unei superstiţii englezeşti, este un semn de mare noroc dacă o fată găseşte un păianjen în rochia ei de mireasă chiar în ziua nunţii. 
  6. Dacă o viitoare mireasă îşi croieşte propria rochie de nuntă este condamnată să verse câte o lacrimă pentru fiecare înţepătura a acului cu care şi-a cusut îmbrăcămintea nupţială. 
  7. În vremurile de demult, se credea că rochia albă de mireasă avea darul de a alungă spiritele rele, simbolizând, totodată, puritatea şi o fericită celebrare a nunţii. 
  8. Conform unor vechi superstiţii, materialul cel mai potrivit pentru o rochie de mireasă este mătasea. 
  9. Se spunea că satinul aduce ghinion, iar catifeaua poate prevesti sărăcie în viitoarea viaţă a cuplului căsătorit. În acelaşi timp este semn rău ca rochia de mireasă să fie pătată cu sânge. Nu se recomandau pentru ţinuta nupţială materiale imprimate cu vreun model. Trebuiau evitate în special desenele cu păsări şi viţa de vie. 
  10. Pentru ca norocul să o însoţească mereu pe mireasă este necesar că ultima cusutură din rochia ei să fie făcută în cea din urmă clipă dinaintea ceremoniei nupţiale. O altă tradiţie norocoasă era să se coase câteva fire de păr ale miresesi în rochia ei de nuntă. 
  11. O superstiţie comună avertizează asupra necesităţii ca fata ce urmează să se căsătorească să nu îşi rupă sau sfâşie rochia de mireasă. Dacă acest lucru se întâmplă chiar în ziua nunţii sau în ziua anterioară acesteia, se prevesteşte că uniunea dintre miri urmează a fi destrămată de moarte. 
  12. În conformitate cu tradiţia că mireasă să poarte un articol vestimentar vechi sau împrumutat, se consideră că aduce mult noroc purtarea rochiei de mireasă a mamei. 
  13. Culoarea rochiei de mireasă este crucială, având un mare rol asupra felului cum urmează se fie căsnicia. Albul, albastrul, argintiul, rozul, şi auriul sunt considerate cele mai norocoase culori într-un astfel de caz. Albastrul este, cu precădere, foarte popular întrucât semnifică constanţa, loialitatea, fidelitatea. În Anglia de odinioară, pe rochia de mireasă erau cusute noduri sau funde din panglici albastre, ce erau smulse după ceremonialul de nuntă de către invitaţi, fiind purtate de tinerii necăsătoriţi la pălărie, ca talismane aducătoare de noroc. 
  14. Se recomanda că mireasă să nu aibă nimic negru în îmbrăcămintea ei de nuntă, pentru a nu ajunge de timpuriu văduvă. 


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Voalul de mireasa in superstitii , traditii si obiceiuri

Pantofii , mireasa si nunta in superstitii si obiceiuri

Rochia rosie de mireasa
Rochia de mireasă în superstiții, legende și tradiții Rochia de mireasă în superstiții, legende și tradiții Reviewed by Diana Popescu on mai 18, 2013 Rating: 5

6 comentarii:

  1. Aceasta rochie mi se pare absolut superba, practic este ca si cum ar fi facut din cele mai lungi frunze ale toamne , insa datorita culori parca ar fi acoperit cu zapada, absolut superba, multumesc pentru poza!

    RăspundețiȘtergere
  2. eu nu prea cred in superstitii , incerc sa nu ma gandesc la ele

    RăspundețiȘtergere
  3. Ciao Diana , eu m-am visat mireasa , era ziua nunti ,i un vis foarte clar si totul era intors pe dos nimica nu era bine , cand am mers la biserica nu aveam verighetele , la restaurant era foarte urat florile de pe mese erau flori de camp ofilite , o verisoara era si ea imbrakata in rochie de mireasa ...si eram foarte suparata ! Dupa aia am mers acasa sa imi pun aurul pe mana si la gat mi-am pus vreo 3 sau 4 bratari pe mana si vroiam sa imi pun si lantisorul dar s-a rupt . Poti sa imi spui ce vrea sa zica visul asta ?

    RăspundețiȘtergere
  4. Sper sa nu aduca ghinion, faptul ca ieri, m-am imbracat si pozat intr-o rochie de mireasa, eu fiind "moarta"..... Pentru un scenariu cu vampiri doar

    RăspundețiȘtergere
  5. Daca stai sa te iei dupa toate superstiile, nu te mai casatoresti niciodata. Sau stai foarte stresata si nu te poti bucura de ziua nuntii. Eu nu am mai tinut cont de nimic, in afara de invitati si mire, bineinteles. Nici macar de rochia de mireasa cumparata de la http://calinevents.com/, pentru care m-am agitat jumatate de an :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Ca mireasa este bine sa fi cat mai relaxata si sa nu te gandesti la astfel de supersitii, ar strica tot farmecul momentului.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.