Omega - Simbol si semnificatie

Omega (ca majuscula, Ω, ca litera mica, ω, este scrisa in limba greaca drept Ωμέγα. Este a douazecisipatra si ultima litera a alfabetului grecesc. In sistemul numeric grecesc, omega are valoarea numerica de 800. Numele acestei litere inseamna, literar, in greaca bizantina, "Marele O", in opozitie cu "omicron", avand semnificatia de "micul O".

Litera omega a fost adoptata de timpuriu in alfabetul chirilic, fiind, de altfel, integrata si in cel latin. In crestinism, omega este o parte a metaforei "de la alfa la omega", adica de la inceputuri pana la sfarsit. In Apocalipsa Sfantului Ioan Teologul apar trei versete referitoare la acest simbol: "Eu sunt Alfa si Omega, zice Domnul Dumnezeu, Cel ce este, Cel ce era si Cel ce vine, Atottiitorul" (1:8), "Si iar mi-a zis: Facutu-s-a! Eu sunt Alfa si Omega, inceputul si sfarsitul. Celui ce inseteaza ii voi da sa bea, in dar, din izvorul apei vietii." (21:6), "Eu sunt Alfa si Omega, cel dintai si cel de pe urma, inceputul si sfarsitul." (22:13).

Simbol si semnificatie Omega / Ω ca majuscula

- In fizica, este simbolul lui "ohm", unitatea de masura a rezistentei electrice.
- In mecanica statistica, se refera la numarul unor microstari dintr-un sistem.
- Levitronul Omega este un giroscop care pluteste liber si care sfideaza aparent legile fizicii
- In fizica particulelor, reprezinta  barionii omega.
- Omega, in astronomie, este asociata cu densitatea universului, fiind numit si parametru de densitate. Tot in astronomie, se refera la longitudinea unui nod ascendent al unei orbite.
- In analiza matematica, avem de a face cu costanta omega, o solutie a functiei W a lui Lambert.
- Este o variabila in calculul unei suprafete bidimensionale, corespunzatoare domeniului unei duble integrale.
- In teoria toposurilor, omega este codomeniul unui topos elementar.
- In teroria grupurilor, omega este un subgrup al grupului p, , Ω(G).
- In statistica, este un simbol al setului total de posibile rezultate.
- In teoria numerelor, Omega (n) reprezinta numarul divizorilor primi ai lui n.

Simbol si semnificatie Omega / ω ca litera mica

- In chimie si biochimie, denota atomul de carbon din grupul carboxil al acidului gras. Subunitate a ARN-polimerazei. Unghi diedral asociat cu grupul peptidelor. In genomica, masoara evolutia nivelului de proteine.
- In fizica, omega mic constitue simbolul vitezei unghiulare, iar in dinamica fluidelor gradul specific de turbulenta al disiparii.
- Omega denota in meteorologie schimbarea de presiune intr-o perioada corespunzatoare unui spatiu de aer.
- In analiza circuitelor si procesarea semnalelor, reprezinta frecventa naturala, asociata frecventei f cu ω = 2πf.
- Pe de alta parte, in astronomie, desemneaza ierarhizarea stralucirii unei stele in cadrul unei constelatii. De asemeni, in mecanica orbitala, se refera la unghiul polar de periapis / perifaza al unei orbite.
- In fizica particulelor, intalnim mezonul omega.
- In cibernetica, este asociat cu dominanta asimptotica a unei functii.
- In matematica, omega este adeseori identificat cu un sir de numere naturale ce include cifra zero. Totodata, este desemnat ca radacina complexa cubica a lui 1. In teoria numerelor, omega mic (, ω(n)) este numarul de divizori primi ai lui n. In acelasi domeniu, reprezinta o functie aritmetica.
- In sociologie, omega este legat de cel mai mic nivel al membrilor unui grup.

Omega ca nume / prenume

Va vine sa credeti sau, dar Omega este folosit uneori, mai ales in occident, drept nume de botez.

In numerologie, numele Omega este corespunzator numarului sufletului / imboldului interior 3. Oamenii care au acest prenume se spune ca au mari posibilitati creative, de exprimare a sinelui lor, avand darul de a vorbi cu elocventa in public, a se remarca pe taramul literaturii si al actoriei. De asemeni, ei tanjesc dupa frumusete atat acasa, cat si in mediul lor social.
Pe de alta parte numele Omega este asociat cu numarul expresiei 5, fiind caracteristic unor persoane dornice de schimbare, aventura si evenimente incitante ale vietii. Ele obisnuiesc sa lupte impotriva restrictiilor impuse de legi sau conventii. Tind sa fie optimiste, energice, inteligente si au oportunitatea de a-si face repede prieteni. In acelasi timp, par a avea o dispozitie schimbatoare, dominata de neastampar si spirit rebel.


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Semnificatia secreta a numelui in numerologie

Litera A , simbol si semnificatie

Litera B -Simbol si semnificatie
Omega - Simbol si semnificatie Omega - Simbol si semnificatie Reviewed by Diana Popescu on iulie 03, 2013 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.