Mitul lui Cephalus si Procris - Legende antice ale dragostei

Procris a fost fiica regelui Erechtheus al Atenei, si sora a lui Cecrops, Butes, Creusa si Oreithyia. Fiu al lui Deion, regele din Phocis, si al lui Diomede, fiica lui Xuthus, Cepahalus a venit la Atena pentru a o curta pe Pronis, cu care s-a casatorit la scurta vreme dupa aceea.

Potrivit lui Apollodorus, Procris a fost o sotie necredincioasa. Intr-o zi, Cephalus a surprins-o in pat cu amantul ei, Pteleon. Procris a fugit in Creta, unde Minos s-a indragostit nebuneste de ea. Minos i-a daruit o infailibila sulita ce nu-si rata nicicand tinta si pe Laelaps, copoiul magic care-si prindea intotdeuna vanatul. Temandu-se de vrajile lui Pasiphae, sotia lui Minos, ea a revenit apoi in Atena.

Cephalus si Procris au fost reimpacati, iar fiica lui Erechtheus, constienta de placerea de a vana a sotului ei, i-a dat in dar sulita vrajita si pe Laelaps. Cei doi au avut un fiu, pe nume Arcesius, cunoscut ulterior drept tata al lui Laertes.

In "Metamorfozele" lui Ovidiu, se poveste cum Cephalus plecase la vanatoare la cateva luni dupa casatoria cu Procris. Eos, zeita zorilor, l-a zarit in padure, s-a indragostit fulgerator de el si l-a indreptat catre casa ei. Eos a incercat sa-l seduca pe Cephalus, dar acesta a respins avansurile zeitei. Vazand ca nu are cum sa-i castige iubirea, ea l-a eliberat. Cu toate acestea, pentru a se razbuna, a sadit in sufletul lui indoiala fata de loialitatea sotiei sale. Eos i-a dat o noua infatisare, astfel incat sa nu fie recunoscut de nimeni si sa poata pune la incercare dragostea si credinta lui Procris.

Atunci cand s-a intors acasa, Cephalus si-a gasit nevasta jelind de dorul lui. Sub acoperirea deghizarii sale de strain, s-a straduit sa o cucereasca oferindu-i aur. Procris a parut sa fie gata a ceda asaltului amoros al pretinsului strain. In clipa cand abia mai ezita, Cephalus si-a dezvaluit identitatea si, plin de manie, si-a acuzat sotia de necredinta.

Coplesita de afronturile aduse de barbatul ei, Procris a fugit de acasa si s-a alaturat lui Artemis, devenind una din cele mai atasate insotitoare ale zeitei. Conform acestei versiuni a mitului, Artemis a fost cea care i-a facut cadou sulita infailibila si pe copoiul Laelaps.

Cephalus era inca indragostit de Procris, si, dandu-si seama de lipsa de temei a acuzatiilor sale, a mers la ea si si-a cerut iertare. Cei doi s-au impacat si au revenit la domiciliul conjugal.

In ambele variante ale legendei, finalul este acelasi. Sotii au trait fericiti impreuna pana cand, intr-o zi, Pronis si-a urmarit sotul plecat la vanatoare si s-a ascuns, la un moment dat, intr-un tufis. Zarind miscarea frunzelor acestuia, Cephalos s-a gandit ca are de-a face cu un pretios vanat, asa ca si-a aruncat sulita vrajita catre tufis. In acest fel, Procris a fost omorita chiar prin mijlocirea cadoului facut sotului ei.

Indurerat de fapta comisa, Cephalus a fost judecat pentru uciderea lui Procris la Aeropagus, fiind condamant sa ia calea exilului din Atena. El a mers in Thebes / Teba, unde s-a imprietenit cu Amphitryon, tatal vitreg al lui Heracles. Cephalus i-a imprumutat acestuia copoiul sau, Laelaps, pentru a-l ajuta sa vaneze vulpea din Teumessus. Amphitryon i-a daruit spre guvernare o mare insula, botezata Cephallenia.


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Mitul lui Narcis si Echo | Legende antice ale dragostei

Mitul lui Orfeu si Euridice | Legende antice ale dragostei

Mitul lui Cupidon si Psyche - Legende antice ale dragostei
Mitul lui Cephalus si Procris - Legende antice ale dragostei Mitul lui Cephalus si Procris - Legende antice ale dragostei Reviewed by Diana Popescu on iulie 09, 2013 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.