De cate feluri este gelozia?

Gelozia este un hidos monstru cu ochi verzui ce ne pandeste pe fiecare dintre noi in diferite rascruci ale vietii. Se spune adeseori ca ura depaseste in intensitate dragostea, insa gelozia tinde a ne arunca intr-o prapastie cu mult mai adanca decat dragostea si ura la un loc. Un sentiment negativ asociat cu teama, anxietatea si nesiguranta, gelozia este definita drept o reactie de protectie fata de o amenintare perceputa intr-o relatie de cuplu pretuita, care apare din pricina unei situatii in care implicarea partenerului intr-o activitate si/sau relatie cu o alta persoana este contrara conceptiei persoanei geloase despre legatura sa de cuplu.

Gelozia constitue un amestec oribil de tristete, manie, dezgust si resentimente. Este atat de puternica incat distruge multe relatii de iubire aproape perfecte, provocand o imensa framantare emotionala atat persoanei geloase cat si celei care este subiectul acestui simtamant. Cazurile extreme de gelozie conduc frecvent catre crima sau sinucidere. Traita atat de barbati cat si de femei, gelozia isi face loc in inima oamenilor din toate culturile lumii (se spune) inca de la varsta de sase luni!

Intr-un studiu al lui Paul Mullen si Gregory White din anul 1989 s-a ajuns la concluzia ca gelozia poate fi de trei feluri:
- Gelozia patologica, generata de experiente emotionale si tulburari de personalitate ce afecteaza o relatie si creaza probleme legate de respectul de sine.
- Gelozia normala, comuna, ce nu este provocata de o anume problema psihologica ori sensibilitate emotionala.
- Gelozia simptomatica, determinta de niste probleme ale sistemului nervos, precum schizofrenia, paranoia si afectiuni organice ale creierului. Uneori, acest tip de gelozie poate fi asociat si cu consumul de droguri.

Putem vorbi, pe de alta parte, despre gelozia in dragoste, gelozia platonica, gelozia in familie si cea anormala.

Gelozia in dragoste

Gelozia in dragoste, numita si gelozie romantica, este adeseori cauza celei dintai certe dintr-un cuplu. In cele mai multe cazuri, este provocata de teama unei infidelitati afective. Daca exista un simtamant de o reala siguranta emotionala in sufletul fiecarui partener, se creeaza premizele unei armonioase reciprocitati intr-o relatie de dragoste. Daca, insa, apare nesiguranta si sentimentul de vulnerabilitate, incoltesc deja si simtamintele de teama si gelozie. In astfel de situatii, se poate manifesta o constanta frica a unuia din parteneri legata de pierderea importantei in ochii (si inima) persoanei iubite. Unii oameni trec printr-o coplesitoare gelozie ori de cate ori o noua si atractiva persoana intra in contact cu partenerul lor.

Gelozia platonica

Confundata frecvent cu gelozia in dragoste, acest simtamant poate fi intalnit de multe ori in relatiile de prietenie, atunci cand apare teama ca iti poti pierde un om apropiat din cauza faptului ca si-a gasit niste amici mai interesanti sau mai incitanti. De asemeni, gelozia platonica isi croieste drum in suflete si in cazul unor "triunghiuri amoroase," in situatia in care doua fete incearca sa cucereasca inima aceluiasi baiat sau cand doi baietii se straduiesc sa intre gratiile aceleiasi fete.

Gelozia din familie

Gelozia din familie se manifesta cu precadere in cazul aparitiei unei competitii intre copii pentru castigarea "titlului" de "copil favorit," dar si atunci cand in familie apare nu nou membru, un nou nascut. Poate fi intrevazuta prin egoismul unui copil de a tine numai pentru el insusi niste jucarii, niste obiecte, prin senzatia acestuia ca i se acorda mai putina atentie sau iubire decat unui frate sau unei surori.

Gelozia anormala

Este acel fel de gelozie ce nu este determinata de motive reale ori rationale, ci de probleme precum iluzionarea, paranoia si schizofrenia. In cazurile extreme, cineva traversat de un astfel de sentiment da dovada de imaturitate, nesiguranta si tendinta de a-i controla pe oamenii apropiati, isi inchipuie mereu ca membrii familiei, prietenii si partenerii de cuplu nu le sunt fideli. Poate apare o necontenita teama ca ceilalti il barfesc ori il vorbesc pe la spate. Astfel de oameni au inclinatia sa urmareasca fiecare miscare a partenerului lor, sa ii asculte convorbirile telefonica, sa ii citeasca mesajele de pe mobil si de pe internet.

Cum sa tii in frau gelozia?

Cu exceptia geloziei anormale, este posibil sa constientizezi si sa ajungi sa tii treptat in frau acest simtamant monstruos. Este nevoie de initiativa si intregul sprijin al persoanei ce se confrunta cu gelozia cat si a oamenilor apropiati de ea. Se impune ca cel "suferind" sa invete sa isi accepte "afectiunea" si sa o controleze. El trebuie sa inteleaga ca fiecare persoana este unica si, drept urmare, este imposibil sa o compari cu vreo alta. Daca ies la iveala o teama irationala si tendinta unei excesive posesivitati, este necesar i se redea certitudinea ca este iubit si inteles de oamenii indragiti.


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Semne ca iubitul este gelos | Simptomele geloziei barbatilor

Barbatii gelosi si posesivi. Cine sunt si ce vor ei de la femei

Cum sa il faci gelos pe fostul tau prieten / iubit
De cate feluri este gelozia? De cate feluri este gelozia? Reviewed by Diana Popescu on martie 30, 2014 Rating: 5

3 comentarii:

  1. OF! Cine are in preajma o persoana geloasa stie ce grea e viata,chiar si atunci cand ar fi destule motive ca ea sa fie frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
  2. Gelozi a patologica,cea care devine boala,intr o relatie,aceea este f.periculoasa pt.ca distruge efectiv acea relatie la un moment dat.daca se distruge doar rel.de multe ori se lasa cu ,,urmari,,majore (sechele.bataie,injunghieri,teroare,uneori chiar moarte)din cauza geloziei.profilul psihopatului,care va deveni excesiv de gelos in rel.se poate vedea cam dupa 3,4luni,de ,,tatonare,,de curtare,,daca sunteti f.atente(femei).

    RăspundețiȘtergere
  3. Totul este la modul general. Gandeste bine la ce ai facut ieri, priveste cu atentie la faci astazi , restule viito.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.