Fericit nestiind sau nefericit stiind adevarul: Ce alegi?

Daca ai fi fericit, ar avea vreo importanta daca fericirea ta ar fi cladita pe minciuna? Mai curand decat sa afli ca persoana iubita te inseala, ai prefera sa nu stii asta si sa ramai fericit? La ce bun sa stim adevarul daca acesta ne face nefericiti? Tu ce ai alege: sa fii fericit nestiind sau nefericit stiind adevarul?

Paradoxul fericirii ignorante
Paradoxul fericirii ignorante
Cam asa ar putea fi formulat asa-zisul "paradox al fericirii ignorante," un paradox strecurat intr-un recent film, numit "After the Dark / The Philosophers" (Dupa intuneric / Filosofii). In film, avem de a face cu urmatoarea problema... Atarni in gol, la marginea unui turn foarte inalt, abia reusind sa te mai tii cu mainile de o balustrada. Trei prieteni de-ai tai sunt chemati sa iti vina in ajutor. Ei reusesc sa ajunga la timp, dar te  lasa sa cazi, fiindu-le teama ca te-ai putea agata de ei, tragandu-i alaturi de tine in hau. Cu toate acestea, in mod miraculos, reusesti sa supravietuiesti caderii. Era mai bine sa fi aflat sau nu ca nu te poti increde in prietenii tai?

Unii oameni raman neclintiti in parerea ca adevarul poate sa te faca, pana la urma, fericit. De cele mai multe ori, argumentatia lor suna cam asa: "Eu sunt de partea adevarului. In cele mai multe cazuri, "fericirea ignoranta" face mai mult rau decat adevarul insotit de nefericire. Adevarul te raneste numai atunci cand il negi, il refuzi, fugi de el. De exemplul, dependentul de droguri care isi inghite constant pastilele. El pare sa se simta nemaipomenit, dar fiecare doza de drog ii distruge si mai mult trupul si rapeste cate o parte din el insusi pe care va trebui sa se lupte din greu pentru a o recastiga daca se va hotari sa renunte la viciul sau. Mai mult decat atat, dupa ce s-a simtit fericit multa vreme in ignoranta sa si in aburii drogurilor, vor exista parti din el pe care nu va mai putea sa le recupereze niciodata."

Alti oameni au opinia ca "fericirea este fericire, indiferent daca este bazata pe minciuna ori adevar, iar altii ar putea fi adeptii lui Kahlil Gibran, care sustinea ca "Nu stiu daca as fi putut recunoaste fericirea fara cunoasterea si trairea nefericirii."


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Un adevar simplu | O poveste cu talc

Adevarul in citate, aforisme, maxime

Picioarele scurte ale adevarului | O poveste cu talc
Fericit nestiind sau nefericit stiind adevarul: Ce alegi? Fericit nestiind sau nefericit stiind adevarul: Ce alegi? Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 05, 2014 Rating: 5

Un comentariu:

  1. adevarul este ca trebuie aflat adevarul, chiar daca doare, durerea este trecatoare, mai bine sa sti decat sa traiesti in intuneric pentru ca daca o sa afli mai tarziu o sa-ti para rau ca nu ai avut curajul sa descoperi, ti-a fost frica de adevar,,,,,, sa-ti fie teama de adevar inseamna sa-ti fie frica de viata

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.