Si astronautii au superstitii, nu-i asa?| Superstitii ale cosmonautilor americani si rusi

De ce nu ne-am accepta micile si nevinovatele noastre superstitii daca pana si astronautii, oamenii ajunsi pe cele mai inalte trepte ale dezvoltarii tehnologice, continua sa recurga la ele?

Pe 17 aprilie 1970, nava spatiala Apollo 13 a revenit pe pamant dupa ce explozia unuia din rezervoarele de oxigen a fost cat pe aci sa o faca sa esueze in spatiu. Acest lucru i-a socat pe sefii de la NASA, iar unul dintre ei, administratorul James Begg, a devenit atat de infricosat de numarul 13 incat nici o alta misiune spatiala SUA nu l-a mai inclus de atunci. Aceasta este numai una din numeroase superstitii legate de eforturile umanitatii de a explora cosmosul, dovedind ca pana si oamenii de stiinta din domenii de frontiera nu se pot lepada de credinte "irationale."

O serie de ritualuri si superstitii specifice, mai mult sau mai putin bizare, continua sa isi puna amprenta asupra programelor spatiale americane si rusesti. De exemplu, teama de numarul 13, cunoscuta sub numele de "triscaidecafobia," poate sa para mai mult decat iesita din comun pentru cineva implicat in calatoriile in spatiul cosmic. Cu toate acestea, navetele spatiale NASA numite "Space Shuttle," ce au fost lansate intre anii 1981 si 2011, au primit denumiri in care s-a evitat cu grija sa mai fie inclus numarul 13.
Fiecare misiune Space Shuttle a fost codata cu literele STS, urmate de numarul acesteia: STS-1 pentru prima misiune de pe 12 aprilie 1981, STS-2 pentru urmatoarea si asa mai departe. Acest lucru a durat pana la cea de-a zecea misiune, care nu a mai fost numita STS-10, ci STS-41-B. De ce? Intrucat numarul 13 se apropia vazand cu ochii, iar administratorul Beggs nu voia ca un program spatial sa fie intitulat STS-13 dupa dezastrul petrecut cu Apollo 13. S-a utilizat astfel un nou sistem, prima cifra fiind corespunzatoare ultimei cifre din anul fiscal, cea de-a doua desemnand locul de lansare, iar litera (B) fiind corespunzatoare programului de lansari din anul respectiv.

Superstitii ale cosmonautilor americani si rusi
O alta superstitie nascuta in aceeasi epoca si care persista pana in zilele noastre este cea a astronautilor rusi. Acestia, pe drumul catre locul lansarii navei, fac pipi pe rotile autobuzului care ii transporta, exact asa cum a facut Iuri Gagarin pe 12 aprilie 1961, inainte de a deveni cel dintai om ajuns in cosmos. Desigur, pe atunci, acest lucru era o necesitate, in prezent costumele spatiale fiind prevazute cu facilitati speciale in acest scop. Cu toate acestea, astronautii nu se pot opri sa faca in continuare acest ritual ori de cate ori ajung pentru o misiune pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan. Femeile cosmonaut nu au desigur cum sa conformeze, dar aduc cu ele o sticluta cu "lichidul" propriu, pe care o varsa pe cauciucurile autobuzului! De asemeni, toti astronautii rusi ajunsi la cosmodrom obisnuiesc sa semneze in cartea de oaspeti a lui Gagarin, aflata in vechiul sau birou din Zviozdnii Gorodok.

Cosmonautii americani impartasesc un alt ritual. La micul dejun din ziua lansarii, ei mananca omleta cu costita, la fel cum a facut-o si cel dintai american ajuns in spatiu, Alan Shephard, pe 5 mai 1961, la cateva saptamani dupa Iuri Gagarin. O alta superstitie este legata de un alt fel de mancare, arahidele. Atunci cand rover-ul Curiosity a ajuns pe Marte, pe 5 august 2012, unii observatori la NASA au vazut surprinsi cum au aparut niste borcane cu arahide pe cateva birouri. Se crede ca arahidele aduc noroc in misiunile spatiale inca din 1960, cand acest obicei a fost inaugurat cu ocazia misiunilor Ranger sau Jet Propulsion Laboratory (JPL). Acestea aveau drept scop sa orbiteze in jurul lunii si sa faca fotografii satelitului pamantului, dar primele sase nave au esuat fie la lansare, fie la amplasarea lor pe orbita. Cea de-a saptea misiune a fost incununata de succes si a coincis cu faptul ca cineva adusese arahide in centrul de control.

Rusii au o problema cu ziua de 24 octombrie. Pe aceasta data, atat in 1960, cat si in 1963, a explodat cate o racheta (R-16 si R-9) ce urma a ajunge in spatiu. De atunci, nu s-a mai efectuat nici o lansare in aceasta zi. La primul dezastru, cunoscut sub numele de "catastrofa Nedelin," mai mult de 100 de oameni au murit in urma exploziei produse la locul lansarii.
Si astronautii au superstitii, nu-i asa
Nu este singura superstitie a astronautilor rusi! Acestia nu au voie sa vada cum este adusa, pe calea ferata, racheta in zona de lansare cu 48 de ore inainte de a pleca spre cosmos, trebuind, in schimb, sa se tunda! Cu o zi inainte de lansare, ei sunt binecuvantati de un preot care ii stropeste cu apa sfintita, pentru ca in noaptea urmatoare sa se adune pentru a vedea impreuna filmul "Soarele alb al desertului," un remake dupa un western american. De asemeni, comandatul misiunii alege un talisman, de obicei, o jucarioara, care este atarnat in capsula Soyuz. Atunci cand camerele TV il surprind cum pluteste, echipa de la sol stie ca echipajul a ajuns pe orbita.

Si astronautii au superstitii, nu-i asa
Nici americanilor nu le lipsesc superstitiile asociate cu lansarea navelor spatiale. Unul din cele mai ciudate ritualuri ale cosmonautilor este sa joace un poker inainte de a se indrepta catre nava. Jocul nu se termina pana cand nu pierde comandantul! Fostul astronaut Winston Scott marturisea: "Jucam carti de fiecare data. Nu am idee de ce. Nu stiu daca cineva stie de ce." Un alt obicei straniu este aducerea unui tort de inghetata decorat cu simbolul misiunii la micul dejun dinaintea lansarii. Acesta nu este mancat, ci ramane, pur si simplu, pe masa. "Desigur," spune Scott, "nu mancam tortul. Presupun ca face parte din ceremonial. Cred ca prima persoana care a adus tortul nu s-a atins de el, asa ca nici noi nu putem face altfel."
Dupa lansare, echipa de la sol si invitatii se aduna pentru o mancare de fasole cu turta de malai, conform unei traditii ce a debutat la cea dintai lansare, din 12 aprilie 1981. Dupa aceea, se obisnuieste sa se taie cu o foarfeca cravatele tuturor bibanilor, adica a celor care abia si-au facut intrarea in echipa NASA.

Astfel de superstitii dovedesc ca in perioadele de stres sau tensiune, chiar si cei mai rationali oameni nu se dau inapoi sa se agate de credinte cumva naive, dar care le redau siguranta si increderea in ei insisi.

Sursa: DailyMail

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Rochia de mireasa in superstitii, legende si traditii

Ziua de nastere in superstitii si traditii

Semnificatia numerelor in superstiile lumii
Si astronautii au superstitii, nu-i asa?| Superstitii ale cosmonautilor americani si rusi Si astronautii au superstitii, nu-i asa?| Superstitii ale cosmonautilor americani si rusi Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 07, 2015 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.