De ce preferi un caine sau o pisica drept animal de companie?

De ce preferi sa ai drept animal de companie un caine, si nu o pisica? Sau viceversa? Banuiesc  ca cei care sunt atasati de caini vor aduce drept principal argument credinta si chiar dragostea nemarginita ale acestor animale, si ca posesorii de pisici au drept principal atu dragalasenia si frumusetea pisiceasca. Dincolo de aceste consideratii, ambii prieteni necuvantatori ai omului ne influenteaza intr-o mare masura si intr-un fel diferit atat amicitiile, cat si relatiile de dragoste, ba poate chiar si preferintele noastre sociale si politice!

Pisica sau caine?
Pisica sau caine?
Intr-un recent studiu australian, cercetatorii Beatrice Alba de la Universitatea Macquarie si Nick Haslam de la Universitatea Melbourne incearca sa ne faca sa intelegem ca modul in care ne alegem animalele de companie se bazeaza, de fapt, pe nevoia de a adauga vietii noaste niste trasaturi complementare ori opuse noua! Concluziile acestui studiu, intitulat "Oamenii cainilor si oamenii pisicilor difera prin prisma caracteristicilor legate de dominanta" au fost publicate in jurnalul Anthrozoos.

Conform oamenilor de stiinta, pornind de la premiza ca oamenii isi aleg animale de companie pentru a aduce in viata lor ceva ce le lipseste, cei care prefera cainii fata de cei atasati de pisici sunt intr-o mai mare masura predispusi sa fie dominanti in relatiile sociale, interpersonale, sa fie mai competitivi si mai narcisisti.

Cercetatorii au pornit de la ideea ca pisicile, care sunt de obicei independente si mai putin de controlat, sunt favorite ale unor persoane mai  putin dominatoare decat adeptii cainilor, animale recunoscute ca fiind foarte supuse stapanilor lor.

Studiul, ce avut loc online, a cuprins intr-o prima etapa 506 de participanti, si in a doua etapa, 528, majoritatea din SUA. Subiectii studiului au fost evaluati in functie de raspunsurile lor la intrebari ce le-au indicat nivelul de credinta in dominarea sociala (credinta in ierarhia sociala), dominanta interpersonala (credinta ca sunt "facuti" sa conduca, iar altii sa ii asculte), competitivitate si narcisism.

Autorii studiului au comentat: "Nu degeaba exista vechea zicala "Cainii au stapani, iar pisicile au companie" si vorbele lui Winston Churchill: "Cainii se uita in sus catre noi, iar pisicile ne privesc de sus." Unul din motivele pentru care unii oameni prefera cainii este ca se simt satisfacuti avand animale de companie care li se supun fara cracnire."

Desi respectivii oameni de stiinta s-au straduit sa mentioneze ca nu au avut in vedere toti proprietarii ori iubitorii de caini, se poate presupune ca majoritatea acestora, spre deosebire de partizanii pisicilor, se remarca printr-o sporita tendinta de a-si domina tovarasii de viata, partenerii si subordonatii din plan social si profesional, si ca isi iubesc propria persoana intr-un nemaipomenit de mult!

Te recunosti in concluziile acestui studiu? Crezi ca pisica ta ce-ti apartine dovedeste ca esti cumva la mana altora, ori ca un caine ce-ti este tovaras da de inteles ca esti un sef dur, un tovaras de viata intransigent si un om care nu se mai satura sa se admire?


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Cainele preferat iti dezvaluie personalitatea?

Ce iti ascunde cainele tau? | Secretele speciei canine

Cainii, pisicile si personalitatea stapanilor lor
De ce preferi un caine sau o pisica drept animal de companie? De ce preferi un caine sau o pisica drept animal de companie? Reviewed by Diana Popescu on martie 20, 2015 Rating: 5

2 comentarii:

  1. interesant articol, eu am avut si pisica si caine, dar in prezent am caine si prefer cainele. pentru ca nu lasa par, si pentru ca e mult mai sociabil. imi face mult mai multa companie. eu imi iau cainele peste tot. inclusiv la servici si il ador! <3

    RăspundețiȘtergere
  2. mie imi plac si cainii si pisicile

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.