Fata ne dezvaluie personalitatea si starea de sanatate

Indiferent daca ne-o dorim sau nu, fata noastra ne dezvaluie personalitatea si, chiar mai mult decat atat, starea de sanatate, in functie de forma, marimea si culoarea ei. Desi unii dintre noi ne consolam sau incercam sa ne obisnuim cu ideea ca fata nu este decat o aparenta, si ceea ce conteaza de fapt este sufletul sau mintea din spatele sau, filosofii nu au fost foarte convinsi de acest lucru.

fata personalitate
Fata si personalitatea
Potrivit lui Aristotel si a ucenicilor sai fata ne poate furniza informatii extrem de pretioase despre o persoana: "Parul moale indica lasitate si iar cel aspru, curaj." De asemeni, conform lor, nerusinarea era dovedita de "ochi stralucitori, deschisi larg, cu pleoape mari si congestionate," iar lenea era semnalata de un nas lat. Filosofii aristotelieni vedeau buzele carnoase, senzuale, drept un semn al prostiei, asemeni celei ale unui magar, in vreme ce oamenii cu buze subtiri erau considerati a fi mandri, precum leii.

Intr-un mod mai mult sau mai putin ipocrit, astazi ni se spune sa nu judecam un om dupa haine, sau o carte dupa coperta. Desi credem ca nu este bine sa ne bazam prea mult pe aparente, psihologii par sa ne contrazica si sa afirme ca fetele noastre nu sunt decat ferestre deschise spre secretele noastre cele mai bine ascunse! Chiar daca iti impietresti fata atunci cand ai de a face cu altii, se pare ca trasaturile sale sunt in stare sa iti dea de gol personalitatea, sanatatea si inteligenta.

Structura fetei


Carmen Lefevre, de la Universitatea Northumbria, explica: "Ideea este ca biologia noastra, cum ar fi genele si nivelurile de hormoni, ne influenteaza dezvoltarea, si aceleasi mecanisme ne modeleaza de asemeni caracterul."

Putem lua astfel in considerare structura fetei, daca ea este relativ scurta si lata sau lunga si subtire. Lefevre a descoperit ca oamenii cu inalte niveluri de testosteron tind sa aiba fete late cu pometi mari, si ca ei sunt, in acelasi timp, mult mai predispusi sa aiba personalitati indraznete, uneori chiar agresive.

Legatura dintre forma fetei si inclinatia spre dominare este surprinzator de raspandita, de la maimutele capucine - cu cat au o fata mai lata, cu atat mai mult sunt pe cale sa detina un rang mai inalt in ierarhia grupului - pana la jucatorii profesionisti de fotbal. Dupa o cercetare asociata cu Campionatul Mondial de Fotbal 2010, Keith Welker, de la Universitatea Boulder, Colorado, a aratat recent ca raportul dintre latimea si inaltimea fetelor fotbalistilor lasa sa se anticipeze numarul de faulturi ale mijlocasilor si numarul de goluri inscrise de inaintasi.

Obraji ingusti sau rotofei?


Asa cum dadeam de inteles mai inainte, starea ta de sanatate poate fi de asemeni ghicita prin prisma fetei. Volumul de grasime al fetei tale, de exemplu, poate indica intr-o sporita masura starea ta fizica decat masuratori standard, cum ar fi indicele de masa corporala. Oamenii cu fetele mai inguste au o mai mica sansa sa sufere din pricina infectiilor si, atunci cand contracteaza una, aceasta este mai putin grava; totodata, astfel de persoane sufera intr-un grad mai mic de depresie si anxietate, probabil intrucat starea mentala este frecvent strans asociata cu cea fizica.

Ce pot spune asadar obrajii tai despre tine? Benedict Jones de la Universitatea din Glasgow crede ca un nou tip de intelegere a rolului grasimii in corpul uman ar putea sa ne explice asta. El sustine: "Cat de mult sau putin sanatos esti nu depinde de cat de multa grasime ai, ci de locul unde este amplasata grasimea." Oamenii cu conformatia trupului gen "para," cu mai multa greutate in preajma soldurilor si posteriorului, si cu torsuri subtiri tind sa fie mai sanatosi decat oamenii "mar," cu un "colac" in jurul abdomenului, deoarece se crede ca tesutul adipos din zona pieptului elibereaza molecule inflamatorii ce pot afecta organele interne esentiale. Jones presupune ca o fata plina reflecta depozitele de grasime din zonele cele mai vulnerabile ale corpului.

Pe langa aceste indicii mai clare, diferentele foarte subtile ale culorii pielii pot releva si ele secretele sanatatii tale. Jones si Lefreve accentueaza ca acest lucru nu are de a face in nici un fel cu o etnie anume, ci ca tonalitatile abia observabile pot semnala diferente ale stilului de viata. De exemplu, se poate considera ca ai o stare de sanatate mai robusta daca pielea ta are o nuanta usor galbuie, aurie. In acest caz, la mijloc sunt niste pigmenti numiti carotenoide, prezenti in portocale, in fructele si legumele rosii. Carotenoidele ajuta la consolidarea sistemului imunitar. Lefevre precizeaza: "Atunci cand am mancat indeajuns de multe (carotenoide), pelicula si culoarea lor din piele este galbena. Ele ies in evidenta pentru ca nu le-am folosit in batalia cu boala." Carotenoidele confera trupului o stralucire de sanatate care contribuie decisiv la marirea atractiei fizice exercitate de o persoana.

Pe de alta parte, o tonalitate de roz in obraji poate indica o buna circulatie sanguina care provine de la un stil de viata activ, dar care poate semnala si fertilitatea unei femei. Jones a descoperit ca femeile tind sa sa fie usor mai imbujorate la varful ciclului menstrual, probabil din cauza estradiolului, un hormon care determina ca vasele de sange din obraji sa se dilate usor.

Fata ne schimba personalitatea, iar personalitatea ne transforma fata


Este interesant de trecut in revista cum a evoluat de-a lungul timpului asocierea dintre tipul de fata uman, personalitate si stil de viata. Intr-un studiu care a  examinat subiecti intre anii 1930 si 1990, oamenii de stiinta au scos la iveala ca desi barbatii cu "fete de copil" tind sa fie mai putin dominanti in tinerete, pe masura ce inainteaza in varsta devin tot mai indrazneti in a se afirma, poate intrucat invata cum sa isi compenseze infatisarea de copilasi.

Autorii studiului au relevat un lucru si mai intrigant, legat de "efectul Dorian Grey," potrivit caruia imbatranirea fetei incepe sa reflecte anumite aspecte ale personalitatii care nu au iesit in evidenta atunci cand oamenii erau mai tineri. Astfel, femeile care au avut personalitati mai placute, mai sociabile din adolescenta si pana in jur de 30 de ani incep sa isi mareasca atractivitatea fizica, astfel incat pe la varsta de 50 de ani sunt vazute a arata mai bine decat femeile cu o personalitate mai slaba dar care sunt in mod natural frumoase. Acest lucru se petrece probabil pentru ca ele stiu, pur si simplu, cum sa scoata in pregnanta tot ce au mai bun din infatisarea lor, iar increderea lor interioara se reflecta subtil in expresivitatea lor.

In cele din urma, felul cum ne arata fetele nu depinde numai de structura osoasa si de culoarea pielii, asa cum a scos in evidenta un studiu recent. Oamenii de stiinta le-au cerut unor participanti sa isi poarte hainele favorite si apoi le-au fotografiat fetele. Chiar daca hainele nu le erau vizibile in poze, niste observatori impartiali au constatat ca aratau cu mult mai atractivi decat alti participanti la studiu, care au fost fotografiati purtand niste straie obisnuite.

In concluzie, fata noastra nu este numai rezultatul biologiei noastre. Nu ne putem schimba genele si hormonii, dar ne putem cultiva personalitatea si simtul propriei noastre valori, oglindindu-ne in acest fel pe fata ceva cu mult mai important.

Sursa: bbc

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Interpretarea expresiilor fetei | Descifrarea comunicarii faciale

Forma fetei si norocul in dragoste

Trasaturile fetei si personalitatea in traditia chinezeasca
Fata ne dezvaluie personalitatea si starea de sanatate Fata ne dezvaluie personalitatea si starea de sanatate Reviewed by Diana Popescu on martie 19, 2015 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.