Transformă-te într-un lac | O poveste cu tâlc

Un bătrân maestru spiritual era din ce în ce mai sâcâit de tânguirile ucenicului său, aşa că, într-o dimineaţă, l-a trimis să îi aducă nişte sare. Atunci când învăţăcelul s-a întors, înţeleptul i-a poruncit să pună o mână de sare într-un pahar cu apă şi să-l bea. "Ce gust are?" a întrebat maestrul.

"Tare sărat!" s-a plâns ucenicul.

Transformă-te într-un lac
Înţeleptul a chicotit şi i-a cerut tânărului să ia o altă mână de sare şi să o pună într-un lac. Cei doi au mers în tăcere până la un lac din apropiere şi, după ce ucenicul a aruncat sarea în apă, bătrânul i-a spus, "Acum bea din lac."

Pe când stropii i se mai scurgeau încă pe bărbie, maestrul l-a întrebat, "Cum ţi se pare această apă?" "Are gust de apă proaspătă," a remarcat învăţăcelul. "Ai mai simţit sarea?" a întrebat înţeleptul. "Nu," a recunoscut ucenicul.

Maestrul s-a aşezat lângă acest tânăr serios care îi amintea atât de mult de felul cum fusese el însuşi odată, i-a luat mâinile în ale sale, şi i-a spus, "Durerea vieţii este sare pură; nici mai mult, nici mai puţin. Cantitatea de durere din viaţă rămâne mereu aceeaşi, întru totul aceeaşi. Dar gradul de saramură pe care îl gustăm depinde de vasul în care punem durerea. Aşadar, atunci când suferi, singurul lucru pe care îl poţi face este să îţi extinzi simţurile... încetează să fii un pahar. Transformă-te într-un lac."

Sursă: O parabolă hindusă din cartea "The Book of Awakening"/"Cartea desteptarii" de Mark Nepo


Articole din acelaşi domeniu în Blogul Dianei:

Ce este Brahman? 

Unde este divinitatea omului ? | O poveste cu tâlc 

A fi împreună cu Dumnezeu - O poveste de Osho
Transformă-te într-un lac | O poveste cu tâlc Transformă-te într-un lac | O poveste cu tâlc Reviewed by Diana Popescu on iulie 12, 2015 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.