De ce este potcoava un simbol al norocului?

De ce oamenii au ajuns să vadă potcoava drept un simbol al norocului? Deşi răspunsul la această întrebare pare să fie cât se poate de simplu, ipotezele despre simbolismul potcoavei, precum şi multitudinea de semnficatii cu care este asociat ar putea să te ia prin surprindere...

Potcoava
Un însemn antic al protecţiei, în special faţă de Ochiul rău (deochi), potcoava poate fi întâlnită ca simbol nu numai în Europa, ci şi în iconografia egipteană şi arta islamică.

Este interesant că potcoava reprezintă şi o reprezentare simbolică a lui Yoni, având în sanscrită semnificaţia de "sursa vieţii." Yoni este un termen utilizat în Vede pentru a descrie originea vieţii, dar şi călătoria sufletului oamenesc de-a lungul existenţei. De fapt, într-o traducere timpurie, Yoni era definit ca evoluţia (ascensiunea) divină a sufletului prin viaţă.

Unii pretind că aura auspicioasă a potcoavei se datorează faptului că era meşterită de fierari, a căror meserie era considerată una extrem de norocoasă întrucât necesită folosirea unuia din elementele esenţiale ale naturii: focul. Alţii sunt de părere că potcoavele au fost înzestrate cu noroc datorită fierului din care erau confecţionate, un simbol, la rândul sau, al forţei, rezistenţei, tăriei.

Se spune, pe de altă parte, că oamenii din vremuri de mult trecute nu înţelegeau de fapt de ce caii nu simţeau nici un fel de durere atunci când era potcoviţi. Ei credeau că acest lucru se petrecea din cauza puterii magice care sălăşuia în potcoave!

De ce este potcoavă norocoasă? - O legendă 


Mulţi englezi cred că asocierea potcoavei cu norocul îşi are originea într-o legendă despre Sfântul Dunstan.

Sfânt patron al fierarilor, aurarilor, bijutierilor, lăcătuşilor, muzicienilor şi orbilor, Sfântul Dunstan (924-988) a fost un reformator, om de stat, abate şi arhiepiscop din secolul al X-lea din Anglia.

Există mai multe variante ale unei legende despre Sfântul Dunstan şi diavol. În majoritatea, se spune că sfântul a fost mereu ispitit să facă ceva rău de diavolul deghizat într-o femeie frumoasă.

Printre altele, Sfântul Duncan era un fierar foarte priceput, aşa că diavolul i-a cerut odată să îi potcovească calul.

Duncan s-a prefăcut că este de acord să-şi asume această sarcină. Diavolul a stat totuşi cât a putut de aproape pentru a se convinge că sfântul îşi va face cum trebuie treaba.

Sfântul Duncan a profitat de ocazie, a înşfăcat într-o clipită un picior al diavolului şi l-a potcovit cu repeziciune.

Urletul de durere al diavolului a cutremurat lumea. Suferind peste poate, necuratul l-a rugat pe sfânt să îi scoată potcoava.

Sfântul Duncan s-a învoit să facă asta, dar cu o condiţie: diavolul trebuia să jure că nu va mai intra niciodată în vreo casă ce avea atârnată o potcoavă deasupra uşii. Zvârcolindu-se durere, diavolul a făcut acest legământ pe dată.

Cum se amplasează potcoava? 


Unii cred că este bine să amplasezi potcoava deasupra uşii sau pe un perete cu marginile îndreptate în sus, pentru a ţine norocul în ea, asemeni unui vas.

Există, de asemeni, convingerea că potcoava cu capetele în sus este norocoasă pentru că în această poziţie reprezintă secera lunii. Nu trebuie să fie neglijat că în tradiţiile celtice şi în legende de demult din Europa exista o conexiune între cai, potcoave şi simbolismul lunar. În credinţele esoterice, potcoava asociată cu luna simboliza magia, intuiţia, protecţia, călătoria prin vise.

Alţii pretind că este mai potrivit să aşezi potcoava cu capetele în jos, în aşa fel încât norocul să se reverse asupra casei şi a oricui trece pe sub uşa de la intrare.

Se spune că în unele comunităţi creştine vechi, potcoava era plasată pe lateral, astfel încât să reprezinte litera "C," initiala numelui lui Christ (Hristos). În acest caz, forţa fierului era asociată cu puterea lui Hristos.

Alte superstiţii despre potcoavă 


Se consideră că o potcoavă este cu adevărat norocoasă dacă este una uzată sau căzută de pe copita unui cal bătrân.

O potcoavă găsită pe drum este de zece ori mai norocoasă decât una cumpărată. Este şi mai norocos, dacă o găseşti cu cuiele în ea.

Într-o veche superstiţie occidentală, dacă afli în cale o potcoavă, trebuie să scuipi imediat pe ea, şi apoi să o arunci în spate peste umărul stâng în vreme ce îţi pui o dorinţă. Dacă vrei să ţi se împlinească, acea dorinţa este musai să rămână secretă.

În Mexic, potcoavele sunt utilizate pentru a crea amuleta “El Secreto de la Virtuosa Herradura” (secretul virtoasei potcoave). Această amuletă este confecţionată înfăşurând aţă colorată în jurul potcoavei, decorând-o cu paiete şi poze ale Sfântului Martin Caballero (un călugăr ce a avut o viziune despre Iisus), şi ataşându-i pe spate "rugăciunea potcoavei" (Oracion de la Herradura). Rugăciunea potcoavei invocă Sfânta Treime şi îi cere puternicei potcoave de fier să îi aducă purtătorului noroc, sănătate şi avere, să-l ajute să scape de bârfitori şi duşmani.

În Turcia şi în zone ale Greciei învecinate cu această ţară, potcoava este folosită încă drept protecţie împotriva Ochiului rău (deochiului). Unor mici potocoave din metal sau din sticlă albastră li se alătură adeseori emblema ochiului atotvăzător, devenind astfel amulete înzestrate cu capacitatea de a alunga ochiul rău.

Dacă ştii şi alte semnificaţii ori superstiţii legate de potcoavă, dă-mi şi mie de veste!


Alte postări din Blogul Dianei:

Norocul în citate, aforisme, proverbe

Feng Shui – Obiecte şi simboluri norocoase

Simboluri norocoase, talismane şi amulete
De ce este potcoava un simbol al norocului? De ce este potcoava un simbol al norocului? Reviewed by Diana Popescu on martie 04, 2016 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.