Osho: Năstruşnic în moarte

Atunci când Ikkyu era pe cale să moară, şi-a adunat toţi discipolii şi a cerut să i se dea o idee despre un fel nou de a muri, căci nu voia să-i imite pe alţii. "Oamenii mor în patul lor. Nu vreau să-mi dau duhul în pat. Patul este cel mai periculos lucru din lume: 99,99% din oameni mor în el! Aşadar, ori de câte ori stai în pat aminteşte-ţi: acest loc este foarte apropiat de cimitir!" Discipolii ştiau că era sărit din minţi. Oricum, cui îi pasă de modul în care moare? Oamenii mor pur şi simplu...

Ikkyuy a întrebat, "Are careva vreo sugestie?"

Unul din ucenici i-a răspuns, "Poţi muri în postura lotusului!"Ikkyu a exclamat, "Acesta nu-i un lucru nou! Mulţi alţi maeştri au decedat în această postura. Propuneţi-mi ceva cu totul nou, inedit!"
Poveste Osho despre moarte

Un alt discipol i-a spus, "Poţi să mori stand pe un scaun."Ikkyu a observat, "Mda, acest fel pare să fie niţel mai bun."Un alt învăţăcel a obiectat, "Deşi puţină lume ştie de asta, am auzit de un maestru Zen care a murit astfel. Drept urmare, ai fi al doilea!" Ikkyu a replicat, "Atunci resping această propunere. Sugeraţi-mi ceva nou, ieşit din comun! Vreau să fiu primul!"

Un discipol a venit cu o altă idee, "Există o singură cale nouă. Poţi să mori stând în cap! Nimeni nu a mai încercat asta vreodată!" Ikkyu a aprobat, "Ai dreptate! Asta mi se potriveşte. Îţi sunt recunoscător." S-a aşezat în cap şi a murit...

Matisse şi Renoir - Poveste de Osho

Ucenicii erau în mare încurcătură. Ştiau ce era cuvenit să se facă atunci când cineva murea în pat. Trebuia să-i fie scoase hainele, să fie îmbăiat şi îmbrăcat în veştminte curate, apoi să fie înmormântat. Cum se proceda însă cu un om ce îşi dăduse ultima suflare stând în cap? Ikkyu nici măcar nu căzuse încă din această postură!

S-au străduit în toate modurile posibile să-şi dea seama dacă era mort sau viu. Era mort, însă într-un fel fără precedent, aşa că nu se dumireau ce să facă mai departe.

Cineva a zis, "O cunosc pe sora lui, şi ea o maestră Zen. Trăieşte într-o mănăstire din apropiere. Ikkyu i-a purtat dintotdeauna un mare respect. Am să o chem, şi poate va şti ea ce-i de făcut. Este mai bine să întrebi decât să faci un lucru greşit."

"Sora a sosit fierbând de mânie! A venit şi a spus, "Ikkyu, ai fost toată viaţă năstruşnic, trăznit! Comportă-te cel puţin în moarte aşa cum trebuie! Treci îndată în pat!" Ikkyu a sărit în picioare, s-a culcat în pat şi a murit. Apoi, sora a plecat pur şi simplu. Nu-i păsa că fratele ei murise.

În Orient se crede că nu este bine să nu asculţi hotărârile bătrânilor, mai ales într-un astfel de moment. Discipolii erau uluiţi întrucât încercaseră tot ce le stătuse în putinţă: inima lui Ikkyu nu mai bătea, îi aşezaseră o oglindă în dreptul nasului şi aceasta nu se aburise deloc. Ce se petrecuse?

Poveste de Osho: Doar un simplu turist

De îndată ce sora lui strigase la el, revenise imediat pe picioare şi se lungise în pat ca un copil ascultător. Până şi moartea este o joacă. Iar sora nu aşteptase nici măcar să ia parte la înmormântare!

Pentru cei care ştiu că viaţa este eternă, moartea nu înseamnă nimic. Este doar moartea trupului tău fizic, nu şi cea a conştiinţei tale. Iar un om deosebit precum Ikkyu nu are cum să fie renăscut; el nu are cum să fie întemniţat iarăşi într-un trup. El se îndreaptă spre eternitate, în oceanul conştiinţei întregii existenţe. Un astfel de eveniment este unul de sărbătoare!

Sursă: Osho - "The Razor's Edge"
Osho: Năstruşnic în moarte Osho: Năstruşnic în moarte Reviewed by Diana Popescu on iulie 21, 2016 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.