Cum recunoşti un narcisist | Psihologia narcisismului

O persoană narcisistă este una care, de obicei, şi-a ascuns de ea însăşi adevăratul sine din cauza unei răni sufleteşti, psihologice, a unei traume din viaţa timpurie, şi l-a înlocuit cu o falsă imagine individuală, compensatorie, ieşind în evidenţă prin "măreţie," exacerbarea trăsăturilor ori calităţilor personale, egocentrism, egoism, înălţare deasupra celor din jurul său. Narcisismul reprezintă o dragoste ieşită din comun a cuiva faţă de un sine idealizat, nerealist, unul având menirea de a-l împiedica să se vadă aşa cum este în realitate, a-i pune în umbră o personalitate (autentică) care îl deranjează, nu vrea să şi-o admită. 

Iată câteva semne prin care poţi să recunoşti un narcisist înainte să îţi facă rău, să te manipuleze...

O imagine personală falsă 


Majoritatea narcisiştilor pot identificaţi cu precizie pentru că refuză să îşi accepte eşecurile sau imperfecţiunile. Din acest motiv, se străduiesc să-şi creeze şi să-şi protejeze o imagine personală falsă, pe care le este greu totuşi se şi-o menţină pe termen lung. Ei încearcă să impresioneze lumea imbunătătindu-şi pe cât pot înfăţişarea exterioară, dau tot ce pot din ei că să se arate drept învingători, superiori altora în toate planurile existenţei, din punct de vedere amoros, social, material, financiar, profesional ori cultural. Îşi supradimensionează calităţile, meritele, împlinirile şi lasă altora de înţeles că "Sunt mai bun decât tine," sau "Uite cât de special, deosebit, sunt! Merit cu prisosinţă admiraţia, dragostea şi respectul tuturor," ori "Nu-mi este deloc comod să fiu superior tuturor celor pe care îi cunosc."
Narcisist

O personalitate "grandioasă" 


O persoană narcisistă se întrezăreşte drept grandioasă, măreaţă, un erou / o eroină, un prinţ / o prinţesă, un salvator, mântuitor ai celor din preajma sa. Îşi dă o importanţă nemaipomenită, crede chiar că alţii nu pot trăi sau supravieţui fără contribuţia sa, generozitatea sa, înţelepciunea sa magnifică! O poţi auzi mărturisind, "Sunt în căutarea unui bărbat care să mă trazeze aşa cum merit, ca o prinţesă, sau să mă facă să simt ca o regina," "Încă o dată i-am scos din belea! Nu ştiu ce s-ar face fără mine!"

Tendinţa de a se supăra cu uşurinţă 


Piedestalul pe care se înalţă narcisiştii, indărătnicia, încăpăţânarea, cu care se agaţă de imaginea lor idealizată, îi determină să nu tolereze nici un fel de critică, dezaprobare. Li se pare că oricine îi contrazice îi atacă personal. Dacă au senzaţia că sunt neglijaţi, trecuţi cu vederea, nu uită nicicând acest lucru, sunt cuprinşi de o mânie îndelungată, fiind gata să se răzbune oricând pe cel / cea care i-a "ofensat."

Obsesia de a avea succes, putere şi a fi în centrul atenţiei

Narcisistul are mereu senzaţia că lumea se învârte în jurul său. Din pricina nevoii de a fi tot timpul adulat, aplaudat, nu pierde nici un prilej de a se lăuda, preamări, a se pune într-o lumină favorabilă, exagerandu-şi realizările. Poate să se imagineze ca fiind cel mai inteligent din şcoală, cel mai frumos din grupul său social, cel mai merituos student, cel mai capabil om de la locul său de muncă!

10 aspecte din psihologia dragostei

Probleme în exprimarea sentimentelor 


Dacă oamenii timizi sau introvertiţi sunt stânjeniţi să spună ce au pe suflet din motive evidente, narcisiştii îşi exprimă cu greu emoţiile întrucât au impresia că acestea îi fac să fie sau să arate slabi, neajutoraţi. Maeştrii ai disimulării, reuşesc să-şi mascheze aproape perfect sentimentele, chiar dacă tind să-i covârşească. Nu se pot împăca cu gândul că ceva ori cineva din afară îi influenţează, îi afectează.

Încălcarea regulilor 


Un narcisist se simte satisfăcut atunci când nu încalcă regulile şi normele sociale cu orice preţ. De obicei, nu stă la coadă la un magazin sau la bancă, şi se bagă cu nonşalanţă în faţă, "uită" intenţionat de întâlnirile pe care le are stabilite cu alţii, nu-şi respectă promisiunile, obligaţiile, şi ignoră cu seninătate regulile de circulaţie auto. Poate să se fălească: "Oamenii mă apreciază şi îi conving uşor să nu mă supun regulilor lor!"

Înclinaţia de a profita de oameni şi a-i manipula 


O persoană narcisistă are carenţe în a fi empatică, nu se pune niciodată în locul altcuiva, nu este dispusă să înţeleagă ce simt alţii, se aşteaptă ca alţii să-i îndeplinească dorinţele, fără a reciprocica, refuză să le împlinească pe ale altora. Îi exploatează pe oameni fără nici un fel de remuşcare, ignoră să inapoieze bani sau lucruri luate cu împrumut, declarând eventual, "Este vina ta că nu ţi-am dat banii înapoi, fiindcă trebuia să-mi aminteşti de asta." Mai mult decât atât, poate să ia decizii şi pentru alţii, decizii care nu-i servesc decât propriilor interese. Poate să se folosească de partenerul de cuplu, de copilul său, de prieteni ori colegi pentru a-şi satisface sau justifica nevoile, dorinţele, aspiraţiile individuale. "Nu eşti tu frumuşică? Când te vei face mare vei fi la fel de frumoasă ca mine, mămica ta!" Sau, "Ţi-am dăruit atât de mult, iar tu eşti nerecunoscător / nerecunoscătoare, nu faci nimic pentru mine!"

Cum recunoşti un narcisist | Psihologia narcisismului

Narcisiştii vorbesc cu alţii numai pentru a profita sau a se face auziţi 


Narcisiştii pot fi extrem de carismatici şi convingători. Atunci când doresc ceva de la tine ori îşi promovează interesele strict individuale. În acest caz, se străduiesc să te facă să te simţi foarte special şi dorit. Dacă, însă, îi refuzi ori îi contrazici, îşi pierd de îndată preocuparea faţă de tine, încetezi să mai exişti pentru ei, şi chiar te ţin minte drept un duşman.

Pe de altă parte, pot să-i asculte, în aparenţă, pe oameni foarte atent, nu pentru că ar fi interesaţi autentic de ideile lor, ci deoarece tânjesc să se bage în vorbă, să dea o replică care să le sublinieze inteligenţa, abilităţile, experienţa. Nu întâmplător, nu se pot împiedică să-i întrerupă pe alţii în conversaţii. Totodată, au năravul să dea mereu un sfat (nesolicitat!). Indiferent care este subiectul unei discuţii, par să se priceapă mai bine decât oricine la asta. În aparenţă, au o cultură enciclopedică, cunostiinţe temeinice în orice domeniu!


Nevoia de a-i umili pe alţii 


Pentru a-şi compensa o frecventă, adâncă lipsă de respect şi încredere faţă de ea însăşi, o persoană narcisistă nu ezită, ori de câte ori are ocazia, să îi umilească intenţionat pe alţii, astfel încât să-şi demonstreze superioritatea. Ea adoră să împrăştie în jurul său energii negative, să-i dezechilibreze emoţional pe alţii, îndeosebi dacă este criticată, contrazisă sau ridiculizată. Trebuie să se asigure că este deasupra tuturor! Unii oameni încearcă să fie mai înalţi tăindu-le capetele altora!


Alţii sunt de vină! 


Spre deosebire de oamenii normali, capabili să-şi asume responsabilitatea pentru acţiunile lor, narcisiştilor le vine foarte greu să-şi recunoască greşelile, atentează să dea vina pe alţii (chiar pe persoane apropiate, care îi îndrăgesc) pentru erorile lor. Îţi pot reproşa, "Am procedat aşa din cauza modului cum te-ai purtat cu mine," "Tu m-ai făcut să mint/ să greşesc/ să te înşel / să mă îmbăt!"

Psihologia norocului | Cum să ai baftă în viaţă
Cum recunoşti un narcisist | Psihologia narcisismului Cum recunoşti un narcisist | Psihologia narcisismului Reviewed by Diana Popescu on martie 07, 2017 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.