Efectul Mandela: Amintiri false sau universuri paralele?


Ai fost vreodată convins că știi sigur, cu certitudine, ceva, pentru a descoperi mai târziu că te-ai înșelat, că realitatea este cu totul alta? Ei bine, este posibil să fi trăit un fenomen numit "efectul Mandela".

Această formă de aducere aminte eronată a unor fapte sau detalii din lumea reală a ieșit la iveală pentru prima oară în 2010, când numeroși oameni de pe internet și-au amintit în mod fals că Nelson Mandela ar fi fost mort, ar fi decedat în închisoare în decursul anilor 1980. De fapt, Mandela a fost eliberat în 1990 și a trecut în eternitate în 2013!

Efectul Mandela:  Amintiri false

Termenul "efectul Mandela" a fost "inventat" de Fiona Broome, o vestită adeptă a teoriei conspirației și autoproclamată "consultantă în paranormal". Potrivit lui Broome, efectul Mandela este "ceea ce se întâmplă când cineva are o amintire clară, personală a ceva ce nu s-a petrecut în acesta realitate".

Pornind de aici, "specialista" în paranormal a dedus că acest fenomen se petrece din cauza interferenței universului nostru cu alte universuri, paralele cu el.

Alte teorii merg și mai departe, și sugerează că efectul Mandela dovedește schimbări din istorie provocate de călătorii în timp sau că astfel de distorsiuni ale amintirilor colective sunt rezultatul unor atacuri spirituale asociate cu Satana, vrăjitoria ori magia neagră!




Știința despre efectul Mandela


Nu se poate nega că astfel de amintiri colective false există, însă oamenii de știință pretind că pot fi determinate de o așa-numită "distorsiune în matrice". Într-o altă explicație, efectul Mandela este asociat cu efectul dezinformării. Acesta are loc când amintirea noastră este influențată de informații noi, care le deformează pe altele mai vechi.

Hipnagogia, starea dintre somn și cea de veghe, este cheia creativității?

O altă teorie științifică implică confabulația, un proces definit în psihiatrie drept unul prin care o persoană își crează în minte amintiri imaginare, false, fără intenția de a-i amăgi, înșela pe alții. În general, oamenii caracterizați de confabulatie sunt extrem de siguri de amintirile lor și resping orice dovadă care le contrazice. Oricum, confabulatia nu explică de ce astfel de amintiri false sunt împărtășite de diferite persoane.

Nu trebuie neglijat pe de altă parte că, în zilele noastre, internetul poate accentua procesul de formare al unor amintiri eronate prin punerea în circulație a unor informații false. De exemplu, o simulare de pe net a accidentului de mașină în care a murit prințesa Diana este adeseori considerat ca fiind o filmare a faptelor reale despre acest eveniment!

Concluzie


Indiferent dacă ești un partizan al teoriei universurilor paralele sau unul al efectului dezinformării, trebuie să recunoști că efectul Mandela te-a pus cât de cât pe gânduri!

Cât de important eşti pentru alţii? | Efectele psihologice Spotlight şi Bystander



Efectul Mandela: Amintiri false sau universuri paralele? Efectul Mandela:  Amintiri false sau universuri paralele? Reviewed by Diana Popescu on februarie 18, 2018 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.