Simbolurile Spaniei


Pe lângă blazon / stemă, drapelul și imnul de stat, simbolurile naționale ale Spaniei includ taurul, garoafa și vulturul cu degete scurte (șerparul european / Circaetus gallicus).

Simboluri Spania

Blazonul /stema Spaniei

Se compune din alte șase alte blazoane, respectiv cele ale Aragonului (patru dungi verticale roșii intercalate cu cinci dungi galbene, reprezentad coroana Aragonului), Casei de Bourbon - Anjou (trei "fleurs-de-lis", plasate într-un cerc), Castiliei (castelul cu trei turnuri), Granadei (o rodie cu două frunze verzi), Leonului (un leu violet încoronat) și Navarei (o cruce cu un punct central verde, de la care pornesc lanțuri încadrate într-o formă de cupă sau scut). În partea superioară se află Coroana Spaniei, iar în stânga și dreapta sunt reprezentați "Stâlpii lui Hercule" (un nume străvechi al strâmtorii Gibraltar), pe care este scris motoul, deviza Spaniei, "Plus Ultra" ("Tot/ și mai mai departe").

Drapelul Spaniei

Drapelul Spaniei (în limba spaniolă, "la bandera de España", denumit colocvial și "Rojigualda"), așa cum este definit în Constituția spaniolă din 1978, consistă din trei dungi orizontale: roșie, galbenă și roșie, cea galbenă având de două ori mărimea /lățimea celorlalte. Tradițional, dunga din mijloc a fost desemnată prin termenul arhaic "gualda," de aici provenind numele popular de "Rojigualda" (roșu-galben).

Simbolurile Angliei

La originea drapelului se află emblema navală din 1785, "Pabellón de la Marina de Guerra" (Pavilionul marinei de război) din vremea domniei lui Carol al III-lea al Spaniei. A fost ales de acest rege dintre 12 diferite steaguri create de Antonio Valdés y Bazán. Drapelul a rămas al marinei în următorii 50 de ani. În timpul războiului peninsular, a fost adoptat și de regimentele marinei care luptau pe uscat. În 1843, regina Isabela a II-a a Spaniei l-a declarat drapel național oficial.


Taurul: Animalul simbol al Spaniei

Luptele cu tauri sunt de mult spectacole populare în Spania deși, în zilele noastre, au ajuns să fie controversate, fiind văzute de unii ca un exemplu de cruzime în tratarea animalelor. Câteodată, sunt considerate a fi un fel de artă, întrucât presupun o grație și o îndemânare speciale în evitarea de către toreadori a coarnelor taurilor.

Alegarea taurilor este o altă tradiție specific spaniolă. Mai mulți tauri sunt eliberați pe un traseu de străzi care este baricadat astfel încât aceștia să nu se abată din drumul prestabilit. Un grup de bărbați temerari aleargă înaintea lor, testându-și abilitatea de a nu se lăsa ajunși și sfârtecați de tauri!


Garoafa: Floarea națională a Spaniei

Numită în limba spaniolă "clavel", garoafa este asociată cu folclorul din Spania, îndeosebi din sudul țării sau din Andaluzia. Este folosită frecvent ca o plantă decorativă în ghivece, dar apare și ca un ornament în părul dansatoarelor de Flamengo, sau ținută între dinți de îndrăgostiții andaluzieni când cântă din ghitară sub ferestrele aleselor inimii lor.


Imnul național spaniol

Imnul spaniol, "La Marcha Real" (Marșul regal) este o piesă instrumentală fără versuri oficiale. Unul din cele mai vechi din lume, a fost tipărit prima oară într-un document din 1761, intitulat "Libro de la Ordenanza de los Toques de Pífanos y Tambores que se tocan nuevamente en la Ynfant Española" de către compozitorul Manuel de Espinos. Aici poartă numele de "La Marcha Granadera" (marșul grenadierilor).

Paștele în Spania - Tradiții și obiceiuri


Simbolurile Spaniei Simbolurile Spaniei Reviewed by Diana Popescu on martie 11, 2018 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.