Fulgerul: Simbol și semnificație

Ca manifestare divină, fulgerul a reprezentat un simbol important de-a lungul istoriei, prezent în numeroase mitologii, legende, religii și credințe.

În general, el este un simbol tradițional al unei revelații, iluminări bruște, al distrugerii instantanee a ignoranței, dar și al pedepsirii oamenilor pentru păcatele lor, de lideri de pe pământ ori zeități din ceruri. În vise, simbolizează intuiția sau evenimente majore, cruciale, câteodată ivite ca din senin.

Fulgerul este arma caracteristică a lui Zeus ori Jupiter (al cărui nume înseamnă "părintele cerului"). Heraclit îl descria ca fiind cel " care direcționează traseul tuturor lucrurilor". Era considerat a se produce ca urmare a apropierii dintre două corpuri cerești, cosmice, așa cum sugera Platon În opera sa "Timaeus". 
Fulgerul: Simbol și semnificație

Ca organe ale vederii, "revelației", în limba română ochii "fulgeră", "străfulgeră", trimit săgeți fulgerătoare atât în dragoste, cât și la mânie.

Potrivit Bibliei, când Dumnezea a pogorât pe muntele Sinai, "au fost tunete, fulgere şi un nor gros pe munte; trâmbiţa răsuna cu putere, şi tot poporul din tabără a fost apucat de spaimă." În cântecul de mulțumire al lui David, din Samuel, 22: 14-15 se spune, "Domnul a tunat din ceruri, Cel Preaînalt a făcut să-I răsune glasul; a aruncat săgeţi şi a risipit pe vrăjmaşii mei, a aruncat fulgerul şi i-a pus pe fugă."

Semnificația simbolului infinutului

În Psalmi 144:6,  David zice, "Fulgeră şi risipeşte pe vrăjmaşii mei! Aruncă-Ţi săgeţile şi pune-i pe fugă!" În Apocalipsa 4:5, se consemnează, "Din scaunul de domnie ieşeau fulgere, glasuri şi tunete. Înaintea scaunului de domnie ardeau şapte lămpi de foc, care sunt cele şapte Duhuri ale lui Dumnezeu.", iar în 8:5 este scris, "Apoi îngerul a luat cădelniţa, a umplut-o din focul de pe altar şi l-a aruncat pe pământ. Şi s-au stârnit tunete, glasuri, fulgere şi un cutremur de pământ."

Fulgerul este atributul sau arma unor mulți zei din diverse mitologii: Taranis la celți, Thor la nordici, Bayulgen la turci, Hurcan la mayasi, și Lei Gong ori Tian Mu la chinezi.

Surse:
- Jack Tresidder: The Watkins Dictionary of Symbols
- J. E. Cirlot: A Dictionary of Symbols
- William Stewart: Dictionary of Images and Symbols în Counselling

Roata: Simbol și semnificație
Fulgerul: Simbol și semnificație Fulgerul: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on iunie 13, 2018 Rating: 5

Un comentariu:

  1. Oh my goodness! Amazing article dude! Many thanks,
    However I am having troubles with your RSS. I don't understand why I am unable to subscribe to it.
    Is there anyone else getting the same RSS issues?
    Anyone that knows the answer can you kindly
    respond? Thanx!!

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.