Legenda lui Baphomet, idolul țap al cavalierilor templieri?

S-au închinat cu adevărat cavalierii templieri la Baphomet, un idol straniu cu cap de țap?
Oricum, legenda despre acest idol a căpătat cu repeziciune popularitate în zilele noastre, fiind întâlnită atât pe coperțile albumelor de heavy metal, cât și în grupările sataniste, ori în  propaganda doctrinară religioasă împotriva Diavolului!


Baphomet este văzut simplist ca un simbol al răului, forțelor malefice, însă simbolismul său este extrem de complex și le poate da peste nas unor naivi pasionați de ocultism și conspirații satanice.

Dacă îi deslușești originile, poți constata că Baphomet nu are de a face în nici un fel cu Satana ori satanismul, așa cum se crede în mod obișnuit.
Legenda lui Baphomet, idolul țap al cavalierilor templieri?

În lumea modernă este asociat cu un idol diabolic cu cap de țap, presupus a fi fost venerat de cavalierii templieri în secolul al XIII-lea și al XIV-lea. În realitate, conexiunea dintre Baphomet și un zeu primordial cu cap de țap s-a ivit abia prin anii 1850.

Cea mai timpurie menționare documentară a lui Baphomet apare într-o scrisoare redactată de un cruciat francez în anul 1098. Acesta declara că dușmanii cruciaților din Țara Sfânta îl "invocau pe Baphomet" înainte de bătălii. Într-o cronică din aceeași perioadă, moscheile erau numite "Bafumaria".
În prezent, se recunoaște că Baphomet, un nume asemănător celui de Mahomed din franceza veche, face referire la Mahomed, profetul Islamului.

Pe vremuri, în dogma creștinismului,  venerarea lui Mahomed era considerată o idolatrie.
Această islamofobie doctrinară a fost accentuată de regii, conducătorii din Evul Mediu european sub forma unei "vânători de vrăjitoare" îndreptată împotriva dușmanilor lor.

Cavalerii templieri sunt arestați, iar legenda lui Baphomet se extinde!


Pe 13 octombrie 1307, regele Filip al Franței (un fel de Dragnea) a poruncit întemnițarea cavalerilor templieri din țara să, învinuindu-i de eretism.  De-a lungul a două secole până atunci, ei se constituisera în unul din cele mai puternice ordine militare și financiare europene.
În timpul unui război cu Anglia, însuși regele Filip ajunsese să datoreze bani templierilor. El voia ca prin arestarea cavalerilor să își stingă datoriile față de ei , temându-se că, în caz contrar, aceștia l-ar fi putut înfrânge pe câmpul de luptă.

Ereticii nu erau tratați foarte plăcut în Franța medievală. Inchiziția le rezerva tehnici speciale de tortură! Chinurile la care erau supuși nu încetau până când nu-și mărturiseau o vină mai mult sau mai puțin imaginară! Regele Filip i-a acuzat pe cavalerii templieri că scuipau și se urinau pe cruce, se angajau în legături homosexuale și îl proslăveau pe idolul Baphomet!

Așa cum  am arătat mai înainte, Baphomet reprezenta o referință la Mahomed, ce fusese chipurile încorporat în practicile templiere în vremea când avuseseră de a face cu cultură islamică din Orientul Mijlociu. Regele Filip îi acuza, de fapt, pe cavalerii templieri că deveniseră musulmani!!!

După o perioada de schingiuri inimaginabile, numeroși templieri și-au inventat confesiuni de învinovățire pentru a pune capăt suferințelor lor. Unii dintre ei au admis că s-ar fi închinat unui idol, însă ipostazele lor despre acesta au variat consistent, de la capul Sfântului Ioan Botezătorul până la statuia unei pisici cu trei fețe. Nu a existat nici o referire la vreun idol cu cap de țap! După ce au scăpat de tortură și inchiziție, mulți dintre templieri s-au dezis de declarațiile lor, dar acest lucru nu a împiedicat să fie arși pe rug! Apoi, sub amenințarea unei acțiuni militare împotriva papalității, regele Filip a obligat-o să desființeze întru totul Ordinul Templier.

Îngerii zodiilor | Care este îngerul tău păzitor ?

Până în ziua de azi, învățații și misticii deopotrivă au speculat despre veridicitatea acuzațiilor aduse templierilor. S-a creat astfel o adevărată mitologie, cu legende ce legau Ordinul Templier de o înțelepciune secretă, ocultă, antică și artefacte magice descoperite chipurile de acesta în urmă campaniilor din Țara Sfânta.

În 1818, numele Baphomet a reapărut într-un eseu publicat la Viena ce făcea ipoteze fanteziste despre venerarea idolilor de către cavalerii templieri. Autorul lucrării, Joseph von Hammer-Purgstall, pretindea că aceștia se dădeau unor ritualuri blestemate și că Baphomet, respectat de ei, ar fi fost o divinitate hermafrodită originară din Egiptul antic sau provenită din credințele creștinilor gnostici ofiți. Chiar și contemporanii lui von Hammer-Purgstalli au văzut eseul drept o lucrare pseudoștiințifică, cu tendințe clare antimasonice...

Metamorfoza finală a lui Baphomet


Magicianul francez Elphias Levi l-a înfățișat în anul 1854 ca pe un personaj sinistru, pe care l-a numit "țapul sabatic". Întruchipând universul sub forma unei opoziții binare, "țapul sabatic" ar fi înglobat elemente ale divinității hermafrodite menționate anterior, precum și idealuri simbolice, închipuite din miturile templiere. Conform lui Levi, în Baphomet se împleteau diverse conotații oculte, cabalistice și catolice...

După ce a studiat într-un seminar catolic, Elphias Levi s-a îndreptat către sferele întunecate ale magiei. El credea că "țapul sabatic" era o reprezentare simbolică a tuturor divinităților magice ce supraviețuiseră din tradițiile politeiste și animiste după instaurarea creștinismului.

Se pare că în încercarea să de a rescrie istoria, Elphias Levi ar fi "împrumutat" capul de țap de la zeitatea egipteană Banebdjedet, una ce reflectă spiritul lui Osiris. De asemeni, se pare că ar fi fost inspirat și de Pan, o altă divinitate cu cap de țap.

Alister Crowley și Baphomet


Baphomet a fost inclus și în viziunea despre vrăjitorie a faimosului Alister Crowley. Natura simbolică a acestui idol s-a potrivit de "minune" în intrepretarea lui Crowley despre ritualurile magice din Evul Mediu. El îl descria pe Baphomet ca un androgin divin, reprezentând perfecțiunea mistică prin uniunea opozițiilor.

Totodată, Crawley a conectat cunoașterea și venerarea mistică, secretă a lui Baphomet cu Satana, cu sexualitatea magică. Clama că, contrar doctrinei creștine, Satana nu este un dușman al Omului. El este cineva care a creat zei în rasa umană, bazându-se pe cunoașterea profundă a Binelui și Răului.

Baphomet în zilele noastre


În prezent, Baphomet ilustrat sub formă țapului sălbatic al lui Elphias Levi constitue una din cele mai populare imagini din lume. Sigiliul lui Baphomet, încadrat într-o pentagramă inversată, a fost adoptat ca logo al bisericii sataniste! De ce oare?

Golemul în legende și superstiții

Legenda lui Baphomet, idolul țap al cavalierilor templieri? Legenda lui Baphomet, idolul țap al cavalierilor templieri? Reviewed by Diana Popescu on iunie 30, 2018 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.