Citate despre spiritul de turmă

Înainte de a trece în revistă câteva din cele mai revelatoare, semnificative citate despre spiritul, instinctul, mentalitatea de turmă, m-am gândit că ar fi bine să aflăm ce ne spun dicționarele despre acest fenomen...

- DEX: Spirit gregar = spirit de turmă, atitudine de supunere oarbă; spirit sau instinct care îndeamnă pe unii oameni să se supună orbește, să-și piardă cu totul individualitatea în mijlocul mulțimii din care fac parte.
- Dicționarul Oxford: Tendința comportamentului și credințelor oamenilor de a se conforma celor ale grupului din care fac parte.
- Dicționarul MacMillan: Înclinația oamenilor de a se purta în același fel ca alții, cu care se aseamănă.
- Wikipedia: Mentalitatea de turmă, cea de gloată, și de haită, cunoscută mai puțin ca cea de bandă, descrie oamenii care pot fi influențați de cei asemeni lor să adopte anumite comportamente pe baze precumpănitor emoționale, mai degrabă decât pe baze raționale.
Citate despre spiritul de turmă
- Dicționarul urban (urbandictionary): Inabilitatea sau refuzul de a-ți asculta instinctul propriu, alegând în loc de asta să urmezi majoritatea din frica de a greși, a fi ostracizat ori ridiculizat.
- Dicționarul Cambridge: Instinctul de turmă - O situație în care oamenii acționează asemeni altora din jurul lor fără să ia în considerare motivul pentru care fac asta.
- Dicționarul Silicon Valley: Mentalitatea de turmă - Atunci când oamenii urmează un lider sau pe alții aidoma unei turme în loc să gândească independent.

Citate despre spiritul de turmă

"Frica colectivă stimulează instinctul de turmă, și tinde să producă ferocitate față de cei care nu sunt priviți ca membri ai turmei."
Bertrand Russell

"Americanii sunt atât de îndrăgostiți de egalitate încât ar prefera mai curând să fie egali în sclavie decât inegali în libertate."
Alexis de Tocqueville

"Oamenii sunt oi. Televizorul este păstorul lor."
Jess C. Scott

"Dacă toată lumea gândește la fel, atunci nimeni nu gândește."
George S. Patton

"Cei mai mulți oameni nu au nici o problemă cu tine dacă gândești de unul  singur, atâta vreme cât concluziile tale sunt aceleași ca și ale lor sau cel puțin compatibile cu credințele lor."
Mokokoma Mokhonoana

"Credințele sunt concluzii la care ajung oamenii care sunt prea leneși ca să gândească cu capul lor."
Mokokoma Mokhonoana

"Oamenii ar trăi mai degrabă într-o comunitate bazată pe principii nerezonabile decât să facă față singurătății cu adevărul lor."
Bangambiki Habyarimana

"Încă din primele zile ale tinereții noastre, am fost condiționați să acceptăm orientarea turmei și autoritatea de oriunde. Ea este întotdeauna dreaptă."
Suzy Kassem

"Unii oameni respectă anumite persoane numai pentru alți oameni le respectă."
Mokokoma Mokhonoana

"Oile nu au nevoie decât de o singură turmă, pe când oamenii au nevoie de două: una de care să aparțină, să îi facă să se simtă bine, și o alta care să îi ajute să blameze toate problemele societății."
James Rozoff

"Există două grupuri de oameni: turme și persoane inteligente. Deoarece turmele au superioritate numerică, indivizii inteligenți rămân slabi în determinarea destinului potrivit al țării! Soluția: Împrăștie turma, împuternicește indivizii!"
Mehmet Murat Ildan

"Toți oamenii trebuie să se străduiască să urmeze ceea ce este drept, și nu ceea ce este stabilit."
Aristotel

"Rasa umană este o turmă. Suntem prin noi înșine aspecte unice, eterne ale conștiinței, cu un potențial infinit, dar ne-am permis să devenim o negânditoare, neîntrebatoare bulă de conformism și uniformitate. O turmă. Odată ce ne-am aliniat mentalității de turmă, putem fi controlați și direcționați de numai câțiva oameni."
David Icke

Citate despre ignoranță și incultură

"Prefer să vorbesc deschis și ca un oracol ca să dau răspunsuri satisfăcătoare omenirii, chiar dacă nimeni nu mă înțelege, decât să mă conformez opiniilor populare și să câștig astfel de partea mea lauda împrăștiată de gloată."
Epicur

"Ca să fie un membru ireproșabil al turmei, cineva trebuie, mai presus de orice, să fie o oaie."
Albert Einstein

"Nu ferocitatea animalului de pradă ne necesită o deghizare morală, ci animalul de turmă, cu profunda să mediocritate, timiditate și plictiseală față de el însuși."
Friedrich Nietzsche


"Când oamenii sunt liberi să facă ce-și doresc, ei, de obicei, se imită unul pe altul."
  Eric Hoffer

 "Iartă-l, căci crede că obiceiurile tribului său sunt legi ale naturii."
George Bernard Shaw

 "Nimeni nu-și dă seama că anumiți oameni cheltuie o energie impresionantă numai ca să fie normali."
 Albert Camus

 "Nimeni nu este mai înrobit fără vreo speranță decât cei care cred în mod fals că sunt liberi."
Johann Wolfgang von Goethe

 "Rasplata pentru conformism este că oricine te place cu excepția ta."
Rita Mae Brown

Corupţia în citate, aforisme, maxime
Citate despre spiritul de turmă Citate despre spiritul de turmă Reviewed by Diana Popescu on octombrie 08, 2018 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.