Superstiții despre gene

Probabil cea mai cunoscută superstiție despre gene este una provenită din Anglia și Irlanda. Potrivit acesteia, atunci când îți cade o geană o poți așeza pe o mână sau pe degetele sale (cu palma în jos), după care îți pui o dorință și încerci să o arunci suflând spre ea peste un umăr. Dacă geana se desprinde de pe mână, degete, înseamnă că dorința îți va fi împlinită!

Într-o altă varianta, geana se amplasează pe vârful nasului, urmând să te străduiești să o îndepărtezi de acolo suflând asupra ei. În caz că reușești să faci asta, ceea ce îți dorești se va materializa!
Superstiții despre geana

Se pare că această credință provine din perioada medievală, când se spunea că diavolul strânge cât mai mult din firele de păr și genele unei persoane pentru a câștiga putere asupra acesteia. Prin ritualul aruncării genei și punerii unei dorințe, ori prin cel al arderii acesteia, oamenii se protejau față de intențiile rele ale Satanei, dar și față de cele ale unei vrăjitoare!

Tot în folclorul occidental, se recomanda că femeile să nu-și îngrijească, aranjeze genele când luna era în scădere, ca să nu riște să și le piardă ori ca acestea să le crească strâmbe. Dacă se ocupau însă de genele lor în timpul când luna este în creștere, acestea erau menite să devină lungi și frumoase.

O geană ajunsă în sân le vestea, totodată, înfăptuirea unei dorințe mult râvnite!

De asemeni, se zicea că genele ochiului drept îndoite, ondulate în jos sunt un semn bun pentru bărbați, dar unul rău pentru femei.

Ce înseamnă când ți se zbate pleoapa ? - Semnificații și superstiții

Conform unui alt tip de divinație, când zărești o geană picată pe obrazul cuiva, îi poți spune, "Ce ți-ar place să primești: O bucurie sau o scrisoare?" După aceea, persoana respectivă trebuie să își dea cu părerea pe care din obraji i se află geana. Dacă ghicește, înseamnă că, în curând, va avea o mare bucurie ori va primi o scrisoare cu vești bune, în funcție de alegerea făcută!

La români, zbaterea, zvâcnirea unei gene avea semnificații aparte. Astfel, în Bucovina și în Suceava, cui îi bătea geana dreaptă era îndreptățit să creadă că avea o bucurie ori veste îmbucurătoare, iar cui îi bătea cea stângă se gândea că va avea un motiv de plâns, o supărare!

Tot la bucovineni, pentru a-ți opri sughițul, era indicat să-ți smulgi o geană.

Surse principale:
- Cora Linn Daniels, C. M. Stevans: Encyclopedia of Superstitions, Folklore, and the Occult Sciences of the World
- Artur Gorovei: Credinti și superstiții ale poporului român

Ochii: Simbol şi semnificaţie
Superstiții despre gene Superstiții despre gene Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 14, 2019 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.