Povestea simbolului psihologiei: Psi - Ψ

Ψ (psi), simbolul psihologiei este asociat cu mitologia și a trecut printr-o evoluție cumva ciudată. Este a douăzecișitreia literă a alfabetului grecesc și, la un moment dat, romanii au preluat-o sub formă cuvântului "psyche", având în latină semnificația de fluture, dar însemnând cu timpul și briză, respirație, energie și, în fine, suflet. 

Unii oameni văd simbolul psihologiei (psi /  Ψ) ca un trident și pretind că este chiar tridentul diavolului!

Această teorie își are originea în vremurile când bolile mentale erau interpretate drept o posesiune demonică, având surse supranaturale, ca magia, vrăjitoria, lucruri aflate în afara controlului omenesc. Din acest motiv, au fost puse în mâinile religiei, bisericii. Să descoperim, așadar, împreună, adevăratele origini ale simbolului psihologiei...

Istoria simbolului psihologiei (psi / Ψ), știința sufletului


Așa cum am menționat mai devreme, în Grecia antică, cuvântul "psyche" însemna fluture. Această insectă era un simbol al respirației vieții, a unui vânt dătător de viață. Puțin câte puțin, grație influenței Imperiului Român, "psyche" a sfârșit prin a simboliza sufletul uman, conceptul "ka" (forța vieții) din cultura egipteană.

Grecii și românii aveau o perspectivă aparte despre sufletul omenesc. Potrivit unei credințe de-a lor, când cineva murea, "ka" părăsea trupul său  sub forma unei expirații, iar această ultima suflare lua forma unui fluture,  ce reprezenta pentru ei lumina, schimbarea și speranța.
Psi simbolul psihologiei

De-a lungul istoriei sale, termenul "psyche" a fost adoptat de psihologie, alăturându-se apoi cel de "logia", adică "studiu" (psyche+logia= psihologie). Putem, drept urmare, să conchidem că semnificația etimologică a cuvântului psihologie este "studiul / știința sufletului / minții". Natural, litera psi (Ψ) a fost utilizată  ca simbol primar al acesteia, ca o abreviere.

Mitul lui Eros (Cupidon) și al lui Psyche


În mitologia grecească, Psyche era și numele unei zeițe mirifice, înzestrate cu aripi de fluture. Povestea ei de dragoste, una dintre cele mai impresionante ale lumii, a fost imortalizată de Apuleius, în opera sa "Metamorfoze".

Conform legendei, regele Anatoliei avea trei fiice, din care una era ieșită din comun. Era atât de delicată, atractivă și însuflețită de veselie încât Afrodita a fost cuprinsă de invidie, considerând-o o rivală. Ea și-a trimis fiul, Eros, să o străpungă cu una din săgețile lui. Zeița își dorea ca Psyche să se îndrăgostească de cel mai urât, hidos și lipsit de inimă bărbat din Anatolia.

Sophia: Simbol și semnificație

Lucrurile nu s-au desfășurat însă conform planului său... S-a întâmplat ca Eros, fiul ei, să se amorezeze de Psyche.

Incapabil să reziste pasiunii lui, Eros s-a hotărât să meargă în camera ei în fiecare noapte pentru a o cuceri. Psyche s-a îndrăgostit până peste cap de un străin care o vizită, sub adăpostul intunericului, noapte de noapte. Nu-i putea zări fața, căci tânărul zeu voia să-și mențină secretă identitatea.

Ceva a mers, însă, greșit! Când Psyche le-a mărturisit surorilor sale despre ceea ce se petrecea, acestea i-au zis că nu trebuia să-și mai continue idila până când nu zărea chipul iubitului ei misterios.

Ea a procedat așa cum fusese sfătuită. Pe când Eros dormea în patul său, a adus o lampă aproape de fața lui. În acea clipă, zeul Afroditei s-a trezit și a plecat val-vârtej, mâniat de fapta îndrăzneață a lui Psyche.

Încercările lui Psyche

Îndurerată, cu inima zdrobită, frământată de regrete, fata regelui Anatoliei a mers la Afrodita pentru a-i cere ajutor. Zeița a considerat asta ca o oportunitate de a scăpa de muritoarea ce o rivaliza în frumusețe. Ea a pus-o la patru încercări, i-a dat patru sarcini prin care putea recâștiga dragostea lui Eros, cea din urmă din acestea presupunând să se ducă în lumea subpământeana, să-i față față lui Cerber, să călătorească în barca lui Caron, să ajungă în Hades și să o întâlnească pe Persefona, pentru a-i cere să-i dea o parte din frumusețea sa, păstrată într-o mică cutie.

Contrar tuturor așteptărilor, Psyche a dovedit că nu era numai plină de nuri, ci și isteață, vitează, cu o hotărâre de fier. După ce s-a achitat de toate sarcinile sale, a avut însă un moment de vanitate și curiozitate. A decis să deschidă cutia pentru a vedea ce era înăuntru, și a lua o părticică din frumusețea de acolo pentru ea însăși. Atunci a căzut capcană a ceva dinăuntru, una a așa-zisului vis ori somn frigian, care a imobilizat-o, a paralizat-o ca și cum ar fi murit. Din fericire, o mână familiară a smuls cutia de sub ochii ei. Acea mână aparținea lui Eros, care o iertase și sosise să o salveze!

Nu putea exista vreun final mai fericit pentru acest cuplu magic. Afrodita și-a pus capăt invidiei față de iubita fiului său și a dansat la nunta lor. În plus, Zeus a hotărât să o facă pe Psyche nemuritoare, să-i confere darul divinității. Așa s-a făcut că frumoasa femeie cu aripi de fluture a ajuns să reprezinte și ea simbolul psihologiei!

Alfa: Origine, simbol și semnificație
Povestea simbolului psihologiei: Psi - Ψ Povestea simbolului psihologiei: Psi - Ψ Reviewed by Diana Popescu on august 03, 2019 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.