Ajunul Bobotezei: Tradiții românești pe 5 ianuarie

În Ajunul Bobotezei, ca să nu faci bube în restul anului, era indicat să nu te bați cu nimeni, nici măcar în șagă. Pentru a nu plânge în decursul întregului an, nu era de bun augur să plângi în această zi.

În aceeași zi, în zori, înainte să îmbuce ceva, femeile strângeau cenușa din vatră și gunoiul din casă, le amestecau, și le presărau peste pământ spunând, "Așa cum n-am mâncat eu în diminețile agiunurilor, așa să nu-mi mănânce nici lighioană roadele!" Cu toate astea, în Bucovina, nu se arunca gunoiul afară în ziua de 5 ianuarie, ca nu cumva să iasă norocul din casă.

Dacă vrei cu adevărat să nu-ți facă copiii bube de-a lungul anului, nu le trage vreo bătaie pe 5 ianuarie!

În Broșteni, Suceava, cine rămânea treaz în noaptea dinainte de Bobotează, avea prilejul să vază cum se deschid cerurile, și de a primi orice cerea de la Dumnezeu. Cine avea prilejul să zărească  deschizându-i-se cerul, și era deja căsătorit, îngerul său păzitor putea să îi dea îndrumare cum îi va fi norocul! În ajunul de Bobotează, femeile strecurau păpușoi sub locul unde urma să se așeze popa, în așa fel încât, la vară, să se așeze cloștile peste ouă și să facă pui. 
Ajunul Bobotezei Tradiții românești pe 5 ianuarie

La bucovineni, pe 5 ianuarie, nu se dădea nimic din casă pentru a nu se "împrăștia" gospodăria, și nici nu se cernea făină ca să nu apară purici în casă. Pentru ca vacile să aibă "mană", li se dădea să mănânce tărâțe puse sub față de masă în această zi.

În Covurlui, se zicea că cine nu mănâncă nimic în Ajunul Bobotezei, avea să fie însoțit de noroc tot anul!

Vâlcenii aveau o tradiție interesantă, incitantă, de 5 ianuarie! Credeau că este rău de  moarte să apare vreun popă de câini în ziua asta!

Spre seară, în Ajunul Bobotezei, fetele mari amplasau în ghizdurile (pereții interiori, făcuți cu bârne, piatră, etc) fântânii crenguțe de busuioc, punându-și în gând un flăcău care le era pe plac. Dacă, dimineața, aceste crenguțe erau găsite umede, era semn că se vor cununa cu el! Oricum, ca aibă parte de soți cuminți și buni, pe 5 ianuarie fetele erau îndrumate să postească!

Surse principale:
- Artur Gorovei: Credinți și superstiții ale poporului român
- Antoaneta Olteanu: Calendarele poporului român 

Vezi și 5 ianuarie – Sărbători , tradiții și obiceiuri religioase
Ajunul Bobotezei: Tradiții românești pe 5 ianuarie Ajunul Bobotezei: Tradiții românești pe 5 ianuarie Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 04, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.