Cum și când a fost domesticită pisica?

În funcție de ce anume simți față de pisici, situația acestor feline din Cipru poate să ți se pară fie un basm frumos pentru copii, fie un film de groază ce trebuie să fie evitat cu orice preț!

În ciuda faptului că această zonă este înconjurată în toate părțile de apă, populația de pisici de aici (estimată la 1,5 milioane) depășește numărul locuitorilor umani. Marea majoritatea a felinor astea este văzută de unii ca trăind în sălbăticie, și de alții ca fiind domesticite. Asemeni celorlalte 600 de milioane de membri ai familiei Felis Catus de pe pământ, ele descind dintr-o singură subspecie de pisică sălbatică africană, Felis Silvestris Lybica.

Deși nu există nici o legendă plauzibilă despre cum au ajuns pisicile să domine Ciprul, povestea despre domesticirea lor mondială nu este una obișnuită...
Domesticire pisica

 Un expert antic în domeniul eficienței și-a dat seama, la un moment dat, că domesticirea pisicilor ar fi o metodă mai bună de a folosi timpul decât vânarea lor, și această idee s-ar fi răspândit grabnic în comunitățile învecinate!

Desigur, glumesc! Oricum, pisicile și-au făcut de unele singure drum spre domesticire, ispitite de apetitul lor și de celebra lor curiozitate.

Felis Silvestris Lybica nu a putut să ignore că așezările omenești adăposteau cantități consistente de hrană, inclusiv un mare număr de șoricei gustoși și alte rozătoare atrase de depozitele de grâne!

Gazdele umane au prețuit atât de mult abilitățile pisicilor de a ține sub control dăunătorii și a cultivat într-o asemenea măsură relația cu ele încât..., s-au reținut să o devoreze pe oricare dintre ele ce rătăcea pe străzi.

Pisica din vis | Interpretarea și semnificația viselor

Faptul că au devenit cu ușurință animale de companie a fost dovedit de descoperirea unei pisici, în nord-vestul Chinei, de acum 5.000 de ani, care s-a relevat să murise cu mai mult mei decât șoricei în sistemul său digestiv!

 Interesant este că în vreme ce genele pisicii de casă din prezent conduc fără vreo urmă de îndoială la strămoșul ei african, e imposibil de a amplasa domesticirea sa într-un singur timp și loc.

Atât dovezile arheologice, cât și analizele sale genomice sprijină atât ipoteza că fost domesticită cu 10.000 de ani în urmă în sud-vestul Asiei, cât și în Egipt, acum 6.500 de ani!

Pisica, simbol și semnificație
Cum și când a fost domesticită pisica? Cum și când a fost domesticită pisica? Reviewed by Diana Popescu on februarie 02, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.