Legendele guguștiucului

O pasăre din familia Columbidae, ordinul Columbiformes, semănând cu un porumbel, dar cu pene de un cenușiu-brun și cu o dungă neagră pe gât, guguștiucul este numit și turturică euroasiatică, turturică cu guler ori porumbel turcesc.

Numele său științific, Streptopelia decaocto, provine din cuvintele latine "streptos" (adică "guler") + "peleia" (cu semnificația de "porumbel"), și "decaocto" (însemnând în latină "optsprezece").

Numărul 18 își are aici originea într-o legendă antică grecească, în care o biata fată era plătită pentru munca sa, în fiecare an, cu numai 18 monede. Ea s-ar fi rugat zeilor să facă cunoscută întregii lumi suma minusculă de bani pe care i-o dădea stăpâna sa și, drept urmare, Zeus ar fi creat gugușticul, o pasăre care strigă tot timpul "deca-octo" (gu-gu-știuc). 
Legenda guguștiuc

Potrivit altei legende din vechime, Decaocto era un servitor care a fost preschimbat într-o astfel de turturică de către divinități întrucât refuzase să-și plătească taxa anuală constând din 18 monede.

În fine, într-o legendă creștină, gugușticul este asociat cu setea care-l cuprinsese pe Hristos țintuit pe cruce. Un soldat roman a vrut să-i cumpere un bol de lapte care costa 18 monede, dar el nu avea decât 17. Fiindcă nu a fost capabil să-i aline setea Mântuitorului, a fost blestemat și transformat într-un guguștiuc, pasărea ce repetă constant numărul optsprezece (deca-octo).

Oricum, prin cântecul "gu-gu-știuc" (o onomatopee numită în engleză "koo-koo-kook"), această înaripată nu face altceva decât să își apere teritoriul și să încerce să-și atragă o pereche!

Pasărea Phoenix: Simbol, legendă şi mit
Legendele guguștiucului Legendele guguștiucului Reviewed by Diana Popescu on iunie 04, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.