Crucea Trolului: Simbol și semnificație

 Originea Crucii Trolului (în suedeză, "trollkors"), considerată, de obicei, un simbol al protector din vechiul folclor scandinav, a dat naștere multor dezbateri. Întrucât nu există dovezi arheologice despre proveniența sa, s-au ivit numeroase speculații și îndoieli dacă este un simbol autentic din vremea vikingilor, Evului Mediu, ori nu.


Crucea Trolului se presupune că ar face parte din tradiții populare străvechi răspândite în mari zone ale Scandinaviei. Se spune că acest talisman confecționat din fier era amplasat deasupra ușilor, ferestrelor și grajdurilor pentru a apăra oamenii, casele și animalele domestice de troli (gnomi, ființe urâte și răutăcioase reprezentând forțele rele ale naturii), magia neagră, fantome, boli, și alte primejdii.    


Crucea Trolului: Simbol și semnificație


Din cauza formei sale, Crucea Trolului este corelată cu runa Odal sau Othala, din Edel Futhark, cel mai vechi alfabet runic, având semnificația de "proprietate, succesiune, moștenire".


În timpul celui de-al doilea război mondial, runa Odal a fost adoptată de naziști, ca simbol al purității, superiorității rasei, moștenirii sale genetice. După război, a fost preluată de diverse grupuri de neonaziști și extrema dreaptă.


Nu trebuie însă să ne îngrijorăm că purtarea acestui talisman ne-ar asocia cu neonazismul. Simbolul acestuia este și unul al comunității germanice neopăgâne, incluzând Astaru, semnificand religia și cultura acesteia. A putut fi văzut și într-un relativ recent serial TV, "Sleepy Hallow" ("Legenda călărețului fără cap").


Deși eventual bazată pe o tradiție ori credință populară, Crucea Trolului  este relativ recentă. Culmea, abia prin anii 1990, a fost creată de un fierar suedez, pe nume Kari Erlands, care a pretins că a aflat acest simbol în casa veche a bunicilor lui. Oricum, Crucea Trolului a căpătat rapid o foarte mare popularitate în lume!


Crucea Ankh: Simbol și semnificație

Crucea Trolului: Simbol și semnificație Crucea Trolului: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on octombrie 08, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.