Profeția autoîmplinitoare | Fiecare dintre noi este un proroc?

 O profeție autoîmplinitoare este un fenomen din psihologie sau sociologie prin care prezicerea cuiva se împlinește întrucât persoana respectivă crede că așa se va întâmplă, iar comportamentul său se aliniază acestei credintre întru îndeplinirea să. Acest lucru sugerează că crezurile oamenilor le pot influența acțiunile. O profeție autoîmplinitoare duce către efecte atât pozitive, cât și negative.


Poate că nu te crezi un veritabil ghicitor al viitorului, dar poți descoperi, surprins, câteodată, cât de corecte au fost niște previziuni ale tale!


De exemplu, poți prezice că un proiect la care lucrezi va decurge extrem de bine și, încrezător în abilitatea ta de a anticipa viitorul, eforturile notabile pe care le faci în acest sens îți sunt recompensate și proiectul este primit pozitiv, cu brio, de către ceilalți.     

                                 

Profeția autoîmplinitoare | Fiecare dintre noi este un proroc?

Pe de altă parte, te poți aștepta ca un discurs pe care trebuie să-l ții în public va fi dezastruos și, în acest fel, să nu mai fi luat prin surprindere când, în vreme ce-l rostești, să începi să te bâlbâi sau să-i uiți ideile principale!


De asemeni, te poți trezi într-o dimineață gândindu-te, fără vreun motiv anume, că vei avea o zi groaznică, iar atitudinea pe care ți-o asumi din această cauză poate duce către adeverirea predicției tale. Poți, subconștient, să faci niște lucruri care să-ți confirme această credință, igorând aspectele pozitive sau amplificându-le pe cele negative din realitate!


Mitul lui Oedip: O profeție autoîmplinitoare


Unul din tiparele clasice ale profeției autoîmplinitoare apare în mitul grecesc al lui Oedip. În legendă, Laius, tatal lui Oedip, este pus în gardă că, în cele din urmă, băiatul său îl va ucide. Pentru a evita această soartă, își abandonează fiul și îl lasă să moară.


Oedip este, însă, găsit și crescut de părinți adoptivi, care-l îndrăgesc, și pe care îi crede a fi autenticii săi părinți. Într-o zi este, totuși, și el confruntat cu un avertisment groaznic, și anume că-și va omorî tatăl și se va căsători cu mama sa rămasă văduva. Desigur, nu își dorește așa ceva și, drept urmare, pleacă de acasă către oraș.


Aici întâlnește un străîn și ajunge să se lupte cu el. După ce-l omoară pe străîn, se însoară cu nevasta acestuia. Mai târziu, descoperă că omul pe care-l ucisese era adevăratul său tată și că nouă lui soție era, de fapt, mama sa. 


Prin încercarea lor de a nu se conforma soartei, atât Laius, cât și Oedip contribuie la materializarea profeției acesteia. 


Ciclul profețiilor autoîmplinitoare


Nu este greu de întrevăzut că profețiile autoîmplinitoare pot conduce la cicluri ale gândirii și comportamentului, atât bune, cât și rele.


Când credem ceva despre noi înșine, suntem înclinați să acționăm în moduri care corespund acestei credințe, în acest fel întărindu-ne credință și încurajându-ne să manifestăm același comportament asociat cu aceasta. 


Asemănător, când credem ceva despre alții, putem acționa în modalități care-i încurajează pe ei să ne confirme credința noastră despre aceștia.


Nu ne gândim prea mult la astfel de cicluri când avem rezultate pozitive, dar avem o denumire coerentă pentru cele negative: cicluri sau cercuri vicioase!


O persoană care se îndoiește mereu de capacitatea sa de a se afirmă la serviciu poate, subconștient, să se saboteze pe ea însăși. Întrucât este întrucâtva sigură că munca să este jalnică, poate evita să-și dedice mai mult timp și efort ei, sau să își treacă cu vederea îndatoririle. 


Un ciclu al unei profeții autoîmplinitoare este constituit, așadar, din următoarele componente:


- Mai întâi, întreținem o credință sau un set de credințe despre noi înșine.


- Aceste credințe ne influențează acțiunile față de alții.


 - Acțiunile noastre față de alții, determinate de credințele noastre despre ei, au un impact major asupra credințelor lor despre noi.


- Credințele lor despre noi îi fac să acționeze în modalități specifice, conform lor, ceea ce ne învigorează credințele despre noi înșine. 


Citate despre profeția autoîmplinitoare


"Dacă te aștepți ca bătălia să fie insurmontabilă, ai întâlnit inamicul. Tu însuți!"


Khang Kijarro Nguyen


"Indiferent dacă crezi că poți sau nu poți, ai dreptate."


Henry Ford


"Atitudinea ta de la începerea unei sarcini dificile afectează mai mult decât de orice un rezultat de succes al acesteia."


William James


"Orice așteptăm cu încredere să se întâmple devine propria noastră profeție autoîmplinitoare."


Brian Tracy  


Iluziile pozitive: Avantaje și dezavantaje

Profeția autoîmplinitoare | Fiecare dintre noi este un proroc? Profeția autoîmplinitoare | Fiecare dintre noi este un proroc? Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 14, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.