Superstiții despre topor

 O unealtă și o armă străveche, toporul nu avea cum să fie ocolit de variate legende, superstiții și credințe. Utilizat în ceremonii religioase și magice, a rămas consacrat ca un simbol al tăriei, puterii, unul de protecție împotriva răului și al morții. Cu toate astea, are și unele semnificații negative...


Topoarele cu mânere au apărut în mezolitic (cca. 6.000 î.Hr.), când erau făcute din coarne, iar în neolitic au ajuns să fie confecționate din cremene, piatră. Apoi, pentru crearea lor s-a întrebuințat cuprul, bronzul, fierul și, în fine, oțelul.


Asociate cu zeul scandinav Thor, zeul cerului, topoarele erau văzute drept materializări ale tunetelor, și, drept urmare, erau amplasate pe case pentru a apăra contra fulgerelor, întrucât se credea că acestea nu loveau de două ori în același loc!


Pentru romani simboliza autoritatea de a decapita și, din această pricină, a reprezentat una dintre emblemele Italiei fasciste de sub ciudatul Musollini!                             


Aruncat peste câmpuri, un topor era înzestrat cu darul de a alunga grindina, iar unul așezat printre grâne, cu latura taietoare înspre cer, avea menirea de a proteja culturile de vremea rea.


Un topor îngropat vertical sub pragul ușii unei case ținea , chipurile, la distanță vrăjitoarele, iar altul, pus sub patul unui cuplu, dădea speranța că acesta va avea numai băieți, și nu și fete!  

                

Superstiții despre topor

În Scoția, se obișnuia să îîți iei în mâini un topor și să-l ții strâns între ele gândind la o persoană răuvoitoare, care te blestemase. Apoi, după rostirea incantației " Fie ca lucrarea ta rea să ia capăt!", trebuia să arunci toporul în aer, astfel încât blestemul să se risipească!


Oricum, cea mai răspândită legendă din lume era că nu este bine să aduci un topor în casă, îndeosebi unul purtat pe umăr, pentru a nu atrage în acest fel moartea în căminul tău, în locuința ta!


Superstiții românești despre topor


Potrivit folcloristului Artur Gorovei, în cartea sa "Credințe și superstiții ale poporului român" se spunea:


- Femeia gravidă nu trebuia să stea pe vreun prag ca nu cumva vreun vrăjmaș să dea apoi cu toporul în acesta, făcând ca pruncul ei să aibă o buza crăpată sau crestată! De asemeni, femeia însărcinată ar  fi trebuit să se ferească să pășească peste un topor că nu cumva odrasla să să aibă pe piept niște semne de tăieturi pe piept, aidoma unora de topor!


- Când dă piatră sau grindină, este bine a se înfinge un topor în pământ.


- În Ajunul Crăciunului este recomandat ca oamenii, mai înainte să răsară soarele,  să stea cu mâinile pe coasă, furcă, secure, topor, astfel încât să-i fie cu drag să lucreze cu acestea peste vară!


- În Bucovina, se zicea că atunci când femeia avea dificultăți la naștere, era de bun augur i se pună sub așternut un topor, sau alt lucru din metal, pentru a i se ușura durerile facerii.


- Tot la bucovineni, toporul înfipt în pământ avea capacitatea de a izgoni piatra, grindina.


- În Suceava, se indica să nu fie toporul rămas împlântat în lemn înainte de ziua de dumică, ca să nu aibă dureri de cap cei din gospodărie.


- În zona Tecuciului, se spunea că nu e auspicios să se lase secera ori toporul cu vârful în sus ca să nu plângă Maica Domnului!


- În Covurlui, cu ocazia primului tunet din primăvară, erai sfătuit să îți atingi fruntea cu muchia toporului, pentru a nu suferi de dureri de cap tot anul.


Superstiţii despre cuţite

Superstiții despre topor Superstiții despre topor Reviewed by Diana Popescu on decembrie 03, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.