19 februarie: Ziua Luptei cu Odgonul

 An de an, pe 19 februarie, este celebrată Ziua Luptei cu Odgonul, în cadrul căreia două echipe se străduiesc să tragă, în direcții contrare, de o funie groasă, un odgon, de fiecare capăt al acestuia, astfel încât echipa adversă să fie purtată dincolo de o linie de mijloc. 


Se spune că această luptă își are originea în timpuri străvechi, când oamenii își disputau posesiunea pentru haine ori hrană, dar și că este asociată cu legenda soarelui și a lunii luptându-se pentru lumină și întuneric.         

                                                     

19 februarie: Ziua Luptei cu Odgonul

În numeroase culturi au existat competiții de forță implicând tragerea unor obiecte în direcții opuse, unele dintre ele fiind imortalizate în sculpturi în piatră, în texte și legende străvechi. 


Vikingii foloseau în acest scop piei de animale, întinse peste o groapă de foc. De asemeni, lupta cu odgonul a fost un tradițional joc marinăresc, în care navigatorii își dovedeau puterea necesară pentru ridicarea pânzelor corăbiilor.


Introdusăîn 1900 în Jocurile Olimpice, a fost retrasădin acestea în 1920. Cu toate astea, lupta cu odgonul rămâne un sport răspândit în toată lumea,  multe țări având propriile lor echipe naționale. Este prezent, totodată, adeseori, cu prilejul unor târguri și festivaluri, frânghiile fiind trase, cu această ocazie, deasupra unor zone cu apă ori noroi.


Dacă la concursurile sportive, fiecare echipă a luptei cu odgonul este compusă din câte opt membri, la întrecerile populare iau parte un număr variat de persoane. Recordul mondial a fost stabilit la o competiție la care au participat 1.574 de oameni. 


18 februarie: Ziua Planetei Pluton

19 februarie: Ziua Luptei cu Odgonul 19 februarie: Ziua Luptei cu Odgonul Reviewed by Diana Popescu on februarie 18, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.