8 martie: Ziua Internațională a Femeilor

 Ziua Internațională a Femeilor este marcată anual în scopul celebrării împlinirilor femeilor din orice vreme și națiune. Este cunoscută și ca Ziua Națiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor și Pacea Internațională.


Evenimente dedicate Zilei Internaționale a Femeilor sunt organizate pe 8 martie în toată lumea. Diferite femei, inclusiv lideri politici, comunitari și de afaceri, precum și educatoare, inventatoare, antreprenoare și personalități feminine de televiziune participă de obicei la evenimentele de astăzi. Mesajul acestora se focalizează pe diverse teme, cum ar fi inovarea, portretizarea femeilor în media, importanța educației și oportunităților în carieră ale acestora.    

                  

8 martie: Ziua Internațională a Femeilor

Numeroși elevi, studenți și membri ai unor instituții educaționale iau parte în această zi la lecții speciale, dezbateri și prezentări despre rolul femeilor în societate, influența lor și chestiuni care le afectează. În unele țări, elevii le oferă cadouri învățătoarelor, profesoarelor. Multe femei primesc daruri de la prieteni și rude.


În ultimul timp s-au făcut progrese notabile în protejarea și promovarea drepturilor femeilor. Cu toate astea, aproape oriunde în lume, femeile nu au aceleași drepturi, oportunități ca și bărbații. Majoritatea din cei 1,3 miliarde de săraci ai lumii sunt femei. În medie, ele au un salariu cu 30% - 40% mai mic decât bărbații pentru aceleași prestații. Femeile continuă să fie victime ale violului și violenței domestice reprezentând principalele cauze ale dizabilităților și morții lor de pe tot globul!


Istoria Zilei Internaționale a Femeilor


Prima sărbătorire a Zilei Internaționale a Femeilor a avut loc pe 19 martie 1911. Evenimentul inaugural ce a inclus mitinguri și adunări organizate a fost un mare succes în țări precum Austria, Danemarca, Germania și Elveția. Data de 19 martie a fost aleasă deoarece comemora ziua în care regele prusac a promis introducerea votului pentru femei, în 1848. Această făgăduință a dat speranțe în instaurarea egalității, însă nu a fost îndeplinită. Apoi, Ziua Internațională a Femeilor a fost mutată pe 8 martie, în 1913.


ONU a atras atenția asupra nevoilor femeilor în 1975, prin declararea acelui an ca Anul Internațional al Femeilor. De asemeni, a organizat prima Conferință despre Femei în Mexico City în același an.


Adunarea Generală a ONU a invitat, după aceea, în 1977, statele membre să proclame 8 martie ca Ziua Națiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor și Pacea Internațională. Această zi țintea să ajute națiunile din toată lumea să elimine discriminarea împotriva femeilor, să le sprijine pe acestea în  câștigarea unei participări egale și depline în dezvoltarea globală. 


Tema din 2021 a Zilei Internaționale a Femeilor este "Choose & Challenge" /"Alegere și provocare". O lume a provocărilor este o lume alertă, iar schimbarea provine din provocări. Așadar, ar trebui să ne confruntăm cu provocările, găsind noi cai de a clădi o lume guvernată de egalitatea dintre genuri!


7 martie: Ziua "Fă-te Auzit!"

8 martie: Ziua Internațională a Femeilor 8 martie: Ziua Internațională a Femeilor Reviewed by Diana Popescu on martie 07, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.