Aș fi mai curând o broască țestoasă: Poveste cu tâlc

 Lecția extrasă din această poveste cu tâlc este că, adeseori, suntem atât de ușor de seduși de o avansare, faimă și bani încât ne scoatem la mezat cea mai prețioasă resursă, timpul, pentru a obține astfel de avantaje. Și, de multe ori, când privim înapoi, suntem dezamăgiți din cauza acestui lucru și regretăm că nu suntem fericiți asemeni unei broaște țestoase în nămol. 


Zhuang Zi a fost un strălucit filosof și strateg din China antică. Avea numeroase abilități și mulți conducători apelau la serviciile sale. Unul din ei, regele Wei și-a trimis odată curtenii la el pentru a-l invita să vină la curtea lui și să fie consilierul șef al regelui. Ei l-au găsit pe Zhuang Zi  pescuind pe malul răului.               

                                               

Aș fi mai curând o broască țestoasă: Poveste cu tâlc

Văzând cât era de sărac, curtenii s-au gândit că Zhuang Zi va acceptă fără vreo ezitare oportunitatea de a se înălța în statut și a se îmbogăți.


Cu toate astea, când i-au făcut propunerea, el le-a zis, "Odată ca niciodată trăia o broască țestoasă sacră, care-și petrecea zilele fericită în nămol. Deoarece era sacră, oamenii au căutat-o multă vreme și, după ce au găsit-o, au dus-o la palatul regal, unde au omorât-o și i-au folosit apoi carapacea pentru a întrezări viitorul. Acum, spuneți-mi, ar fi preferat acea broasca țestoasă să-și dea viața pentru a fi onorată la palat sau, mai degrabă, să fie în viață și să se delecteze în noroi?"


Curtenii i-au spus într-un singur glas, "Desigur, broasca țestoasă ar fi ales să rămână în nămol!"


Zhuang Zi le-a replicat, "Și așa aveți și răspunsul meu. Mergeți acasă și lăsați-mă să fiu aici ca o broască țestoasă în nămol."


Vremuri grele: Poveste cu tâlc de Paulo Coehlo

Aș fi mai curând o broască țestoasă: Poveste cu tâlc Aș fi mai curând o broască țestoasă: Poveste cu tâlc Reviewed by Diana Popescu on martie 20, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.