28 mai: Ziua Internațională de Acțiune pentru Sănătatea Femeilor

 Ziua Internațională de Acțiune pentru Sănătatea Femeilor este marcată global pe 28 mai de mai mult de 30 de ani, cu obiectivul principal de a promova sănătatea și drepturile se_uale și reproductive ale femeilor din întreaga lume.


Această zi este coordonată de Rețeaua Globală a Femeilor pentru Drepturi Reproductive.


În prezent, într-o perioadă când drepturile umane ale femeilor, în particular cele se_uale și reproductive continuă să fie violate sistematic în unele părți ale globului, mobilizarea, atât dinlăuntrul comunităților noastre, cât și cea de dincolo de ele, rămâne esențială în scopul rezistenței față de orice dregradare ale acestor drepturi.    

                                                    

28 mai: Ziua Internațională de Acțiune pentru Sănătatea Femeilor

În vreme ce contextul geopolitic amenință să devină tot mai regresiv, este mai important ca oricând să denunțăm orice atentate de încălcare a drepturilor femeilor, incluzând drepturile de a-și decide liber opțiunile asupra aspectelor trupurilor lor, vieților lor, fără vreo coerciziune, discriminare și violență.


În 1987, în decursul unei reuniuni a membrilor Rețelei Globale a Femeilor pentru Drepturi Reproductive, din Costa Rică, 28 mai a fost declarată Ziua Internațională de Acțiune pentru Sănătatea Femeilor. De atunci, a ajuns să fie renumită pe plan mondial, și este celebrată prin activități de pe toate meridianele pământului de către grupuri de femei dedicate sănătății lor.


27 mai: Ziua Medicinii de Urgență


Tema din 2021 a acestei zile este "Chemarea la Acțiune." COVID-19 a avut impact asupra tuturor, dar nu un impact egal. A afectat disproporționat de mult sănătatea femeilor, bunăstarea lor generală, mai cu seamă a femeilor care trăiesc în zone în care sistemele de sănătate publică sunt slab dezvoltate și vaccinurile au fost inaccesibile.


Pandemia a mărit îndelungate inegalități sociale, ținând de genuri, care s-au manifestat în multe forme și s-au vădit în numeroase nivele intersectate asupra drepturilor familiilor, printre ele, drepturile femeilor la viață, sănătate, autonomie trupească, egalitate și nediscriminare, și eliberare de violență. 


28 mai: Ziua organizației Amnesty International

28 mai: Ziua Internațională de Acțiune pentru Sănătatea Femeilor 28 mai: Ziua Internațională de Acțiune pentru Sănătatea Femeilor Reviewed by Diana Popescu on mai 27, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.