18 august: Ziua Pinot Noir

Pe 18 august, în fiecare an, Ziua Pinot Noir sărbătorește vinul și vița de vie cu același nume din toate regiunile lumii. Pinot Noir este un vin fantastic, dar capricios, cu o culoare bogată, rubinie, și o aromă complexă, ce este produs în numeroase zone de pe glob, însă este corelat îndeosebi cu regiunea Côte-d'Or (Coasta Aurie), Bourgogne, din sudul Franței.


Strugurii au denumirea de științifică de Vitis Vinifera, iar numele de Pinot Noir provine de la culoarea întunecată a boabelor lor și forma de con de pin al acestora, înainte să fie recoltate. Unii pretind, totuși, că numele a fost preluat de la familia Pinot, cu un arbore genealogic de peste 2000 de ani.  


18 august: Ziua Pinot Noir

Nu putem trece cu vederea nici faptul că Pinot Noir este unul din cele numai trei soiuri de struguri aprobate de legislația franceză pentru producerea șampaniei, împreună cu Pinot Meunier și Chardonnay.


Desigur, cultivarea acestor struguri nu este o sarcină simplă ori ușoară. Sunt instabili genetic și, drept urmare se modifică extrem de ușor, ceea ce ridică probleme în păstrarea constantă a caracteristicilor lor.


Coaja lor este subțire și nu le oferă o mare protecție, și pot fi pretențioși în procesul coacerii, fiind frecvent inegali și imprevizibili.


17 august: Ziua Îmi Iubesc Picioarele


Aroma vinului Pinot Noir se schimbă în timp, având nuanțe de căpșuni, cireșe și prune când este tânăr, și căpătând unele mai complexe, de tutun, ciuperci, fân ori piper negru pe măsură ce se maturizează.


Maestrul somelier Madeline Triffon spunea despre Pinot Noir: "Cel mai romantic dintre toate vinurile, cu un parfum atât de voluptuos, atât de dulce și atât de puternic precum îndrăgostirea, face sângele să alerge fierbinte și sufletul să se înmoaie jenant de poetic."


18 august: Ziua poeziei proaste

18 august: Ziua Pinot Noir 18 august: Ziua Pinot Noir Reviewed by Diana Popescu on august 17, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.