9 decembrie: Ziua Internațională Anticorupție

 Având loc anual pe 9 decembrie, Ziua Internațională Anticorupție ne îndeamnă să vorbim răspicat împotriva acestui flagel și să luptăm constant pentru eliminarea sa din viețile noastre și cele ale altora. ONU a proclamat această zi în vederea adoptării unei atitudini mondiale clare contra corupției. Desigur, când vorbim și despre România, nu avem cum să nu asociem țara noastră cu corupția. S-au adoptat unele măsuri legislative în acest sens, dar acestea par să nu fie aplicate ori aplicabile!


Corupția există din vremuri imemoriale. Unele din cele mai timpurii mărturii despre anticorupție pot fi găsite în Codul lui Hammurabi din Babilonia,  Marele Edict al lui Horemheb din Egipt, și Arthashantra din India. Toate acestea povestesc despre practici de mituire printre ofițerii statului și judecători. Așadar, nimic nu este nou pe pământ, inclusiv pe tărâmurile mioritice!   

     

9 decembrie: Ziua Internațională Anticorupție

Conceptul interesului și bunăstării publice a început să câștige o poziție tot mai mare în societatea occidentală din secolul al XIX-lea, fiind sub vizor corupția crescândă din servicii profesionale precum birocrația. Corupția a început să fie înțeleasă astfel nu numai ca o practică nedorită, ci și ca una care extrăgea un mare cost din societate.


În prezent, "Transparency International" este una din cele mai cunoscute organizații abordând corupția în țări din toată lumea. A fost fondată de Peter Eigen, un oficial al Băncii Mondiale, care a fost martorul impactului negativ al corupției în Africa de Est și a decis, prin urmare, să înființeze o organizație non-profit pentru a arunca mai multă lumină asupra acestui fenomen. 


Secretariatul acestei organizații a fost amplasat în Berlin, în 1993. În prezent găzduiește Conferința Anticorupție odată la doi ani, pentru a concentra societatea civilă, funcționarii, asociațiile non-profit și liderii politici către provocările speciale iscate de corupție. 


Transparency International a dezvoltat, de asemeni, Indexul de Percepere a Corupției în 1995 pentru a estima corupția din sectoare și practici diverse ale acesteia din tot felul de țări, ierarhizându-le comparativ. În ziele noastre, acest index colectează informații din 180 de state. Alte organizații, precum Banca Mondială, adună și ele informații despre corupție prin indicatori speciali. 


8 decembrie: Ziua Bhodi


Conform indexului Transparency International, Danemarca și Noua Zeelandă au cea mai scăzută corupție, cu un scor de 88 din 100. 


Scurtă istorie a Zilei Internaționale Anticorupție


- 1.754 î.Hr. Apare Codul lui Hammurabi, text legal babilonian, unul dintre cele mai timpurii coduri etice despre statul legitim și practicile juridice.


- 331 d.Hr.: Împăratul roman Constantin adoptă un decret de interzicere a corupției.


- 1995: Transparency Internațional lansează un index comparativ global ierarhizând corupția din diverse țări și regiuni.


- 2003: Convenția ONU contra corupției este semnată de 140 de state după scandalul uleiului din Irak pentru hrană. 


-2018: ONU inițiază o campanie specială cu tema "Recuperare cu Integritate", una focalizată îndeosebi pe corupția din sistemul de îngrijire a sănătății. 


9 decembrie: Ziua Internațională de Comemorare și Demnitate a Victimelor Crimei Genocidului și Prevenției acestei Crime

9 decembrie: Ziua Internațională Anticorupție 9 decembrie: Ziua Internațională Anticorupție Reviewed by Diana Popescu on decembrie 08, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.